Για χρόνια θεωρούσαμε πως το κρασί συνοδεύει ιδανικά τυριά ή κρέας, ενώ η σοκολάτα ανήκει αποκλειστικά στον κόσμο των επιδορπίων. Όμως η σύγχρονη οινογευσία αποδεικνύει ότι αυτά τα δύο μπορούν να συναντηθούν σε μια μοναδική, γεμάτη ένταση και αρώματα εμπειρία -αρκεί να συνδυαστούν σωστά. Το pairing σοκολάτας και κρασιού δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια λεπτή άσκηση ισορροπίας που μπορεί να αναδείξει απρόσμετες νότες και από τα δύο στοιχεία.

Σοκολάτα και κρασί: Ο χρυσός κανόνας

Όπως επισημαίνουν οι sommelier, το κρασί πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο γλυκό όσο η σοκολάτα -ή και γλυκύτερο. Αν είναι πιο ξηρό, η σοκολάτα θα κάνει το κρασί να φαίνεται πιο όξινο και στυφό.

Τα είδη και το pairing

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, η ένταση και η πικράδα της μαύρης σοκολάτας απαιτούν ένα κρασί με σώμα και βάθος.

Η σοκολάτα γάλακτος, πιο απαλή και γλυκιά, ζητά κρασιά πιο μεταξένια και αρωματικά.

Η λευκή σοκολάτα, με βουτυράτη γλύκα, συνδυάζεται ιδανικά με κρασιά που έχουν φρεσκάδα και αρώματα φρούτων.

Γιατί ταιριάζουν;

Η σοκολάτα έχει πλούσια υφή, αρώματα και πικρά στοιχεία που μπορούν να βρουν εντυπωσιακή ισορροπία σε ένα καλά δομημένο κρασί. Το ένα αναδεικνύει το άλλο, αρκεί η ένταση και η γλυκύτητα να «μιλούν» την ίδια γευστική γλώσσα.

Ειδικά για το κόκκινο κρασί, να σημειώσουμε πως δεν ταιριάζει αποκλειστικά με τη μαύρη σοκολάτα, αλλά μπορεί να συνδυαστεί και με άλλους τύπους, απλώς χρειάζεται πιο προσεκτική επιλογή κρασιού. Ειδικά τα κόκκινα με χαμηλότερες, πιο μαλακές τανίνες και ώριμο φρούτο τείνουν να «δένουν» καλύτερα, ενώ τα πολύ ταννικά μπορούν να ενισχύσουν την πικράδα της σοκολάτας και να δώσουν ένα πιο πικρό αποτέλεσμα.

Θα λέγαμε, λοιπόν, πως το pairing σοκολάτας και κρασιού είναι ένα ταξίδι αντιθέσεων και αρμονιών. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αλλά οδηγοί που σε βοηθούν να ανακαλύψεις συνδυασμούς που απογειώνουν τη γευστική εμπειρία. Με λίγη δοκιμή, το σωστό ταίριασμα μπορεί να γίνει μια από τις πιο απολαυστικές συναντήσεις στο τραπέζι.