Η διοργάνωση αγώνων δρόμου σε πολλές περιοχές της χώρας και η συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών, κάθε ηλικίας, έχει εξελιχθεί σε τάση της εποχής. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (42,2 χλμ), αλλά και υπερμαραθωνίους, όπως το Σπάρταθλον (245 χλμ.) και ο Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος (490 χλμ.), τότε αναφερόμαστε σε κάτι τελείως διαφορετικό, που για πολλούς από εμάς φαντάζει ίσως και εξωπραγματικό. Με αφορμή τη διοργάνωση του 9ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου (21-25/11), όπου οι αθλητές θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, θα φτάσουν στη Σπάρτη και θα επιστρέψουν στην Αθήνα, μάς γεννήθηκε η -εύλογη- απορία: τι τρώνε οι δρομείς στη διάρκεια του αγώνα;
Ζητήσαμε από τους διοργανωτές τού 9ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου να ξεδιαλύνουν λίγο την εικόνα και να μας πουν ποιες τροφές επιλέγουν οι δρομείς να έχουν μαζί τους, για τα γεύματα που παρέχονται στους σταθμούς ανεφοδιασμού, κάθε πότε σταματούν για φαγητό και με ποια κριτήρια επιλέγονται τα τρόφιμα. Ας δούμε τι μάθαμε:

Τι τρώνε οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων
Καταρχάς, οι περισσότεροι δρομείς έχουν μαζί τους ενεργειακά gel και μπάρες, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, τις οποίες έχουν δοκιμάσει από πριν και για τις οποίες είναι σίγουροι ότι δεν θα τους δημιουργήσουν ενοχλήσεις.
Οι σταθμοί ανεφοδιασμού του Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου είναι συνολικά 79, από τους οποίους οι 12 είναι κεντρικοί. Εκεί, προσφέρονται στους δρομείς μαγειρεμένα φαγητά με προσεγμένα υλικά και χωρίς πρόσθετα γεύσης, όπως σούπα τραχανά, κοτόσουπα, κριθαρώτο μανιταριών, κολοκυθόσουπα, μανιταροπίτα, πίτα λαχανικών, χορτόσουπες, πιάτα με μακαρόνια και ρύζι, βραστά αυγά, βραστές πατάτες, φέτα, γιαούρτι, καθώς επίσης νερό και αναψυκτικά.
Μενού για όλους
Τα μενού στους κεντρικούς σταθμούς είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους διατροφής, δηλαδή για κρεατοφάγους, χορτοφάγους, όσους ακολουθούν gluten free διατροφή, αλλά και για αθλητές με δυσανεξία στη λακτόζη.
Στους ημι-κεντρικούς σταθμούς του αγώνα, ανά 20 χιλιόμετρα, παρέχονται σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί και τυρί, ή σάντουιτς με ζαμπόν-τυρί, βραστές πατάτες, ντομάτες, μπανάνες, μανταρίνια, χουρμάδες, σταφίδες, μπάρες πρωτεΐνης και αποξηραμένα σύκα.
Ανά 8 χιλιόμετρα, στους μικρούς σταθμούς, οι δρομείς βρίσκουν νερά, αναψυκτικά, σταφίδες, χουρμάδες, μπανάνες, τσιπς, ελιές, φιστίκια αλμυρά, μπάρες πρωτεΐνης, παστέλια και γλυκίσματα, όπως σοκολατάκια και σοκοφρετάκια.
Από τον αγώνα δεν λείπει, όμως, και το BBQ. Ειδικότερα, στον σταθμό «Μεγάλη Βελανιδιά» προσφέρονται ψητά λουκάνικα, ενώ στον σταθμό Μανθυρέα σερβίρεται ακόμα και γίδα βραστή. Εδώ, τα εδέσματα γίνονται ανάρπαστα κυρίως από τους Έλληνες δρομείς.
Τι προτιμούν
Οι περισσότεροι δρομείς αποφεύγουν το κρέας και τα φαγητά που προτιμούν είναι ο τραχανάς, οι πίτες λαχανικών, οι βραστές πατάτες και τα αποξηραμένα φρούτα.
Επίσης, κάποιοι δρομείς έχουν στα σακίδιά τους διάφορες τροφές από τη χώρα τους.
Πέρυσι, όπως μας είπαν οι διοργανωτές, ένας Ιάπωνας αθλητής είχε στο σακίδιό του αφυδατωμένα ψάρια σε σκόνη, τα οποία δεν τα άνοιξε ποτέ «γιατί ανακάλυψε τη λευκή ελληνική σούπα, που του έδινε ενέργεια και τον βοηθούσε στο στομάχι». Σε ποιο πιάτο αναφερόμαστε; Στην παραδοσιακή σούπα τραχανά.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο αντέχει ο άνθρωπος χωρίς τροφή; Τι συμβαίνει στον σώμα μας μέρα με τη μέρα
Γιατί πρέπει να εντάξετε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις τροφές στη διατροφή σας