Μετά από 13 χρόνια πορείας, το geluk πέρασε στην ιστορία – όχι σαν μια λήξη, αλλά σαν μια ολοκλήρωση. Από τις στάχτες του γεννήθηκε το SON, όχι σαν rebranding, αλλά σαν μια νέα αρχή με συνείδηση παρελθόντος. Το SON είναι η συνέχεια μιας σχέσης που ωρίμασε, ενός χώρου που δεν έμεινε σταθερός, αλλά επέλεξε να μεταλλαχθεί με νόημα.
Πίσω από αυτή τη μετάβαση βρίσκεται ο Δημήτρης Αφεντάκης, ο οποίος πλέον κρατά μόνος του τα ηνία της κουζίνας, χτίζοντας μια εμπειρία που μιλάει τη γλώσσα του: φωτιά, βάθος, αντίθεση και αίσθηση σπιτικής φροντίδας.
Από το ψωμί μέχρι το τελευταίο cocktail, μια αίσθηση οικειότητας
«Το SON θέλαμε να είναι ένας χώρος που σε καλωσορίζει σαν στο σπίτι σου», μας λέει ο Δημήτρης. «Να νιώθεις οικειότητα χωρίς επιτήδευση, και φροντίδα χωρίς υπερβολές». Το πρωί, ο χώρος λειτουργεί ως micro bakery και brunch σημείο — με ζυμώσεις, spreads, αυγά και comfort πιάτα που βασίζονται σε καθαρές πρώτες ύλες και μικρές ανατροπές που δίνουν χαρακτήρα. Ένα τσουρέκι με chili, ένα spread από καπνιστό βούτυρο ή ένα απλό toast με κάτι που δεν περίμενες. Aλλά η πραγματική μεταμόρφωση ξεκινά όταν πέσει ο ήλιος.

Ο ξυλόφουρνος είναι η καρδιά – και η φωτιά είναι η γλώσσα
«Η γαστρονομία της Λατινικής Αμερικής με τράβηξε από πολύ νωρίς. Η σχέση της με τη φωτιά, τις μαρινάδες, το spice — όλα αυτά συνδέονται έντονα με την ενέργεια που θέλω να έχει η κουζίνα μου».
Ο ξυλόφουρνος στο SON δεν είναι απλώς εργαλείο. Είναι το σημείο αναφοράς. Εκεί χτίζεται το βάθος, ο καπνός, η σπιρτάδα. Εκεί ψήνεται αργά μια cochinita pibil. Εκεί καραμελώνεται το κρέας. Εκεί ζωντανεύουν οι γεύσεις.
Το μενού βασίζεται σε ελληνικά εποχιακά υλικά, αλλά τα διαχειρίζεται με τρόπο που μπερδεύει και ενθουσιάζει. Όσπρια, λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά — όλα περνάνε από ένα φίλτρο Λατινικής Αμερικής, χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία τους.
«Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αντιγραφή. Θέλω να επανερμηνεύω. Το spice δεν είναι μαγκιά — είναι μέσο επικοινωνίας. Και όταν το παντρεύεις με κάτι γνώριμο, αποκτά νέα δύναμη».


Μια ανοιχτή κουζίνα, μια ανοιχτή φιλοσοφία
Η open kitchen του SON δεν είναι μόνο πρακτική επιλογή — είναι ιδεολογία. Ο Δημήτρης μιλά για τον σεβασμό ως βασικό συστατικό στη μαγειρική και την ομαδικότητα ως απόλυτο εργαλείο εξέλιξης. Δεν υπάρχει χώρος για «μαγειρικά εγώ» — μόνο για συνεργασία και φροντίδα.
«Κάθε “διαφωνία” που είχαμε ως ομάδα, τελικά έγινε πιάτο. Κι αυτό είναι το ωραίο με την κουζίνα: τίποτα δεν πάει χαμένο όταν υπάρχει σεβασμός».
Το SON λειτουργεί με ρυθμό, αλλά όχι με βιασύνη. Σερβίρει με χαμόγελο, αλλά όχι επιτήδευση. Και κάθε πιάτο —από το πιο απλό dip μέχρι την πιο σύνθετη πρωτεΐνη— κουβαλά ένα γιατί.

Φιλοξενία δεν είναι υπηρεσία – είναι φροντίδα
«Η φιλοξενία για μένα είναι η καρδιά του SON. Είναι το πιο βασικό πράγμα. Αλλά όχι μόνο σαν εξυπηρέτηση. Είναι το να φροντίζεις τον άλλο. Να νιώθει ασφαλής, άνετος, ζεστά. Θέλω κάποιος να έρχεται κουρασμένος και να φεύγει ανάλαφρος».
Γι’ αυτό και η εμπειρία στο SON δεν τελειώνει στο φαγητό. Ένα καλό κρασί, ένα σωστό cocktail, μια μουσική που ταιριάζει με το πιάτο. Όλα λειτουργούν σαν κομμάτια ενός σκηνικού, που θέλει να ξεκουράσει και να ανανεώσει τον επισκέπτη.

Τελικά, τι είναι το SON;
Όταν τον ρωτάμε να περιγράψει το SON με ένα πιάτο, ο Δημήτρης χαμογελά.
«Θα ήταν άδικο. Θα ήταν σαν να ζητάς από έναν ζωγράφο να επιλέξει μόνο ένα χρώμα. Το SON είναι ομαδική δουλειά, είναι ροή. Δεν είναι ένα πιάτο — είναι μια ολότητα».
Και αυτή η ολότητα είναι που κάνει το SON κάτι πολύ παραπάνω από “το νέο μαγαζί στην Ηλιούπολη”. Είναι ένα μέρος με ταυτότητα, συνέπεια και αγάπη για τη μαγειρική — αλλά και για τους ανθρώπους.
info
Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 197, Ηλιούπολη, τηλ. 210 995 5150
Δείτε επίσης:
Liystor: Δοκιμάσαμε το νέο μενού με θέα Ακρόπολη
6 πίτσες στην Αθήνα που φέρνουν την Ιταλία στο πιάτο μας
12 με Τόνο: Σύγχρονη ψαροφαγία στη Νέα Ερυθραία