Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές και κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για να την τιμήσει. Στον Καρτεράδο της Σαντορίνης φτιάχνουν τα «απαλούδια», που δεν είναι άλλα από αφράτα ψωμάκια με γλυκάνισο και σουσάμι. Τα μοιράζουν στους πιστούς, στο πανηγύρι που ακολουθεί μετά τη Λειτουργία.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα απαλούδια να είναι αρκετά για όλους υπολογίζεται ότι χρειάζεται πάνω από 60 κιλά αλεύρι. Για να τα φτιάξουμε στο σπίτι, η ποσότητα είναι σαφώς μικρότερη.
Η συνταγή για τα «απαλούδια»
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
1 κοφτό κουτ.γλυκού αλάτι
2 κουτ.σούπας γλυκάνισο κοπανισμένο
3 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Σιγοβράζετε μια κουταλιά γλυκάνισο με ένα ποτήρι νερό για να βγάλει το άρωμα του και το αφήνετε σκεπασμένο με ένα πιατάκι μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Διαλύετε 1/3 από το αλεύρι και τη μαγιά σε χλιαρό νερό να γίνει ένας χυλός (προζύμι) και τον αφήνετε αρκετές ώρες να δουλέψει.
Παίρνετε το προζύμι και προσθέτετε σιγά-σιγά, το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ζουμί του γλυκάνισου αφού το έχετε σουρώσει.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, αλλά αρκετή σφιχτή. Πλάθετε μικρά μπαλάκια και πασπαλίζετε από πάνω με τον υπόλοιπο γλυκάνισο και το σουσάμι.
Τα αφήνετε να φουσκώσουν και τα ψήνετε στους 180 μέχρι να ροδίσουν και να είναι ελαφριά όταν τα πιάνετε.
Δείτε εδώ μια παραλλαγή της συνταγής.
Διαβάστε επίσης:
Τα δημητροκούλουρα του Αγίου Δημητρίου: Το κρητικό έθιμο που ζυμώνεται στον Πλατανιά Χανίων