Η Πελοπόννησος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οινικές περιφέρειες της Ελλάδας, συνδυάζοντας βαθιά παράδοση, μοναδικές γηγενείς ποικιλίες και ένα νέο κύμα παραγωγών με όραμα και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τον Άρη Τσέλεπο, πρόεδρο της ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου), Κτήμα Τσέλεπος, το κρασί της περιοχής δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά «πολιτισμός, ταυτότητα και αναπτυξιακή δύναμη».
Κατά την παρουσίασή του στη διάρκεια του 3ου Cantina Academy στην Καλαμάτα, ο Άρης Τσέλεπος επισήμανε ότι το κρασί της Πελοποννήσου έχει σημαντικές δυνατότητες, βασιζόμενο στην πλούσια παράδοση, το terroir και τις γηγενείς ποικιλίες, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η κλιματική αλλαγή, ο κατακερματισμός, η έλλειψη πόρων και η γραφειοκρατία. Όπως σημείωσε, η συλλογική δράση, η στήριξη των μικρών παραγωγών, η προώθηση της Πελοποννήσου ως ενιαίας οντότητας και η αξιοποίηση των ευκαιριών (οινοτουρισμός, συνέργειες) είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του brand του πελοποννησιακού κρασιού στην παγκόσμια αγορά.
Ο αμπελώνας της Πελοποννήσου ραχοκοκαλιά του σύγχρονου ελληνικού κρασιού
Η Πελοπόννησος διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα: πολιτιστικό υπόβαθρο, αυτόχθονες ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, η Μαυροδάφνη και ο Ροδίτης, αλλά και μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία. Παράλληλα, η εγγύτητά της με την Αθήνα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης οινοτουρισμού, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν συνδυασμό γεύσης, φύσης και πολιτισμού.
Ωστόσο, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη, έλλειψη προσωπικού και έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η λειψυδρία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αμπελώνων απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και στροφή σε πράσινες πρακτικές και ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ο σύγχρονος οινοπαραγωγός
Ο σημερινός οινοπαραγωγός της Πελοποννήσου είναι μορφωμένος, εξωστρεφής και πολυδιάστατος. Συχνά πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό, αλλά με υψηλή εξειδίκευση και βαθιά γνώση του αμπελιού. Η νέα γενιά παραγωγών φέρνει φρέσκες ιδέες, επενδύει στην ποιότητα και επιδιώκει την καθετοποίηση, ώστε να καταστήσει τις μονάδες βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Εξαγωγές και διεθνής αναγνώριση
Το Πελοποννησιακό κρασί εξάγεται πλέον σε πάνω από 50 χώρες, με βασικές αγορές την Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Κύπρο. Μέσω masterclasses, οινικών events και fam trips για επαγγελματίες του κλάδου, η ΕΝΟΑΠ προωθεί συστηματικά το brand της Πελοποννήσου διεθνώς, εδραιώνοντάς την ως έναν ελκυστικό οινικό προορισμό.
Η προσπάθεια για σύγχρονη επικοινωνία και branding, με ανανεωμένη ψηφιακή παρουσία και κοινή ταυτότητα για όλες τις περιοχές, ενισχύει την προβολή και δημιουργεί ένα συνεκτικό αφήγημα για το κρασί της Πελοποννήσου.
Οι δρόμοι του κρασιού και ο ρόλος της ΕΝΟΑΠ
Οι «Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου» αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο που ενώνει οινοποιεία, σημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικά μνημεία και φυσικές διαδρομές. Στόχος είναι η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως προορισμού ποιότητας, μέσα από συνέργειες με ξενοδοχεία, tour operators και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΕΝΟΑΠ, από την πλευρά της, λειτουργεί ως θεματοφύλακας ποιότητας και εκπρόσωπος του κλάδου. Συμμετέχει σε δράσεις προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρει ενημέρωση για νομοθεσία, επιδοτήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ ενισχύει τη δικτύωση μεταξύ παραγωγών, sommeliers και επαγγελματιών του οίνου.
Η επόμενη μέρα για τον πελοποννησιακό αμπελώνα περνά μέσα από τη συνεργασία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη γη και την ποιότητα, το Πελοποννησιακό κρασί μπορεί να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς της ελληνικής οινοποιίας.
Ποιος είναι ο Άρης Τσέλεπος
Με έδρα την Αθήνα, σπούδασε Xημικός Mηχανικός στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΜΠ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Master of Science στην Αμπελουργία και την Οινολογία από το UC Davis. Γοητευμένος από τον Νέο Κόσμο, εργάστηκε στη Νάπα για τους τρύγους 2017 (Sterling Vineyards) και 2018 (Quintessa), πριν πάει στη Νέα Ζηλανδία για να δουλέψει για το Cloudy Bay στη συγκομιδή του 2019. Έκτοτε, επέστρεψε στην Ελλάδα και την οικογενειακή επιχείρηση και μαζί με τον πατέρα και την αδερφή του, καθοδηγούν το Κτήμα Τσέλεπος σε μια νέα εποχή οινοποίησης σε τέσσερις από τις βασικότερες ελληνικές περιοχές ΠΟΠ, τη Μαντινεία, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη και πλέον τη Νάουσα.
Κύριος τομέας ευθύνης του αποτελεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της παραγωγής και η ανάπτυξη νέων αμπελώνων καθώς και η διαχείριση των εξαγωγών. Εστιάζει στη βιώσιμη καλλιέργεια και την τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής ενώ από το 2024 εκτελεί χρέη προέδρου της ΕΝΟΑΠ.