Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλεοπάτρα Αρέστη μάς εξηγεί τι είναι το κολλαγόνο, τι προσφέρει στον οργανισμό και αν θα το βρούμε στο ζελέ ψυγείου.

Τι είναι το κολλαγόνο

Είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, αποτελώντας βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Αποτελείται κυρίως από τα αμινοξέα γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη και σχηματίζει ινώδεις δομές που προσδίδουν αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς.

Υπάρχουν τουλάχιστον 28 τύποι κολλαγόνου, με τους τύπους I, II και III να είναι οι πιο κοινοί. Ο τύπος I βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, τα οστά και τους τένοντες, ο τύπος II στον χόνδρο και ο τύπος III στα αιμοφόρα αγγεία και στα εσωτερικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ινώδη πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό της εξωκυττάριας μήτρας, προσδίδοντας μηχανική αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς. Η μοναδική τριπλή έλικα του κολλαγόνου συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του.

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή του μειώνεται, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως είναι η απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και η ευθραυστότητα των οστών. Παράγοντες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Το κολλαγόνο παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αρθρώσεων, των οστών και των μυών.

Τελικά πόσο περιέχει το ζελέ ψυγείου;

Συχνά το προσομοιάζουν με το ζελέ ψυγείου, το οποίο περιέχει ως βασικό συστατικό του τη ζελατίνη, μια ουσία που προέρχεται από την επεξεργασία του κολλαγόνου ζωικής προέλευσης. Η ζελατίνη, η οποία είναι η βάση του ζελέ, περιέχει ορισμένα από τα αμινοξέα, όπως η γλυκίνη και η προλίνη, όμως η ποσότητα τους είναι μικρή. Παρόλο που υπάρχει η αντίληψη ότι το ζελέ είναι «πλούσιο σε κολλαγόνο», στην πραγματικότητα περιέχει μικρές ποσότητες ζελατίνης και σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά αν δεν ενισχυθεί με επιπλέον συστατικά.

Διαβάστε επίσης

Τι ισχύει για το βρώσιμο κολλαγόνο: Μύθοι και αλήθειες

4 συνταγές για να αυξήσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας

Ντάκος: Ένας διατροφικός θησαυρός της μεσογειακής κουζίνας