Θέλουμε η κουζίνα του σπιτιού μας να αστράφτει από καθαριότητα και ειδικά η κεραμική εστία να λάμπει όπως ήταν όταν την αγοράσαμε και την τοποθετήσαμε με χαρά στο σπίτι. Να μην έχει σημάδια από το μαγειρεμένο φαγητό και κυρίως να μην έχει γρατζουνιές. Με 3 μόνο κινήσεις και αρκετά εύκολες, μπορείτε να την προστατεύσετε από τις φθορές της καθημερινής μαγειρικής.

Πώς να είναι σαν καινούρια η κεραμική εστία

1. Σόδα για τα καμένα λίπη

Στην περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις κεραμικές εστίες, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Πώς γίνεται; Ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά ώστε να απλωθεί. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την κεραμική εστία και ξεβγάζετε έως ότου απομακρυνθεί τη μαγειρική σόδα και να καθαρίσει.

2. Ξίδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα όταν πέφτει και καίγεται στις κεραμικές εστίες δημιουργεί τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος μας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι. Πώς γίνεται; Ρίχνετε μισό ποτήρι λευκό ξίδι πάνω στον λεκέ όσο είναι ακόμη ζεστός. Μην καθαρίζετε όσο είναι ακόμα ζεστή. Αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Χρησιμοποιήστε την ξύστρα με απαλές κινήσεις χωρίς να την πιέσετε πολύ και χωρίς να βάλετε δύναμη.

3. Προστασία από τις γρατζουνιές

Για την προστασία της κεραμικής εστίας από γρατζουνιές υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Ποτέ, και για κανένα λόγο, δεν την τρίβουμε με το σύρμα της κουζίνας, όπως συνηθίζαμε με τις παλαιότερες ηλεκτρικές κουζίνες με το μαντέμι. Κατά τα άλλα, καλό είναι όταν τις καθαρίζετε, να χρησιμοποιείτε νωπά πανάκια ή βρεγμένο σφουγγάρι κουζίνας και στη συνέχεια να στεγνώνετε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ή βαμβακερό πανί. Σε κάθε περίπτωση, για τους επίμονους λεκέδες, καλό είναι να προτιμάτε την την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες και όχι το σύρμα που τρίβουμε τις κατσαρόλες.

Διαβάστε επίσης

Σφουγγάρι κουζίνας: Πότε είναι η σωστή στιγμή να το αλλάξουμε

Συσκευές inox: Tέλος οι δαχτυλιές – Πώς τις καθαρίζουμε εύκολα και αποτελεσματικά

Πώς να γλιτώσουμε από τη μυρωδιά καμένου στην κουζίνα – 8 πρακτικές συμβουλές