Αν το αγαπημένο μας φαγητό θαλπωρής είναι τα μακαρόνια με κιμά, τότε η μακαρονάδα με κεφτεδάκια κοκκινιστά είναι σίγουρα το απόλυτο φαγητό της παρηγοριάς και της νοστιμιάς.
Στο άκουσμα του συνδυασμού πιθανόν το μυαλό μας να ταξιδεύει στην Ιταλία, ωστόσο την ιδέα διεκδικούν και οι Αμερικάνοι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν αναφορές στον συνδυασμό και στην Ελλάδα, ειδικότερα σε κάποια κυκλαδονήσια αλλά και σε κάποια χωριά της Πελοποννήσου. Όπως και αν έχει, εμείς καταγράψαμε τη συνταγή για να την απολαύσετε με όλη την οικογένεια.
Πώς φτιάχνουμε μακαρονάδα με κεφτεδάκια
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 4 άτομα
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
30 γρ.α παρμεζάνα, τριμμένη (περίπου 1/2 φλιτζάνι γεμάτο τριμμένη)
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250 γρ. κιμάς χοιρινού
2/3 φλιτζάνι panko ή τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1/4 φλιτζάνι γάλα
1 μεγάλο αυγό
1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι kosher, χωρισμένο, συν επιπλέον για το νερό των ζυμαρικών
1/4 κουτ. γλυκού κόκκινη πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
1 κονσέρβα ντομάτες λιωμένες
1 πακέτο σπαγγέτι Νο10
Βήμα βήμα η διαδικασία για μακαρονάδα με κεφτεδάκια
Τα κεφτεδάκια μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα έχετε άνεση χρόνου. Η σάλτσα μπορεί να είναι επίσης έτοιμη και αν όλα υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσετε τα μακαρόνια και στη συνέχεια να δέσετε τα τρία στοιχεία μαζί.
Βήμα 1: Τοποθετήστε μια σχάρα στο μέσο του φούρνου και προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Καλύψτε ένα ταψί με χείλος με λαδόκολλα.
Βήμα 2: Κόψτε 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι (περίπου 2/3 φλιτζανιού) σε κύβους. Ψιλοκόψτε 4 σκελίδες σκόρδο και βάλτε τις μισές σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόψτε τα φύλλα και τους τρυφερούς μίσχους από 1 ματσάκι φρέσκου μαϊντανού μέχρι να έχετε 1/4 φλιτζάνι γεμάτο και προσθέστε το στο μπολ (ψιλοκόψτε περισσότερο για γαρνιτούρα, αν θέλετε). Τρίψτε παρμεζάνα (περίπου 1/2 φλιτζάνι γεμάτο) ή μετρήστε 1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα από το εμπόριο και προσθέστε το μισό στο μπολ.
Βήμα 3: Προσθέστε 250 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά, 250 γραμμάρια χοιρινό κιμά, 2/3 φλιτζάνι panko ή γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά), 1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες, 1 μεγάλο αυγό, 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι και 1/4 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι στο μπολ. Ανακατέψτε ελαφρά με ένα πιρούνι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Βήμα 4: Πλάστε με τα χέρια σας 18 -20 κεφτεδάκια σε μέγεθος περίπου όσο 1 μεγάλο καρύδι, βρέχοντας τα χέρια σας με νερό, όπως απαιτείται, για να μην κολλάει το μείγμα. Τοποθετήστε τα στο ταψί, αφήνοντας ίση απόσταση μεταξύ τους.
Βήμα 5: Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό. Περίπου 20 έως 25 λεπτά.
Βήμα 6: Ξεκινήστε τη σάλτσα: Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι, αν χρησιμοποιείτε. Σοτάρετε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό.
Προσθέστε προσεκτικά 1 κονσέρβα τριμμένες ντομάτες και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε για να αναμειχθούν. Μόλις πάρουν βράση όλα μαζί προσθέστε 2 ποτήρια ζεστό νερό. Καλύψτε και αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή. Καλύψτε με το καπάκι μισάνοιχτο και συνεχίστε να σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Βήμα 7: Χρησιμοποιώντας λαβίδες ή τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα. Ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν τα κεφτεδάκια και βυθίστε τα στη σάλτσα. Συνεχίστε να σιγοβράζετε, με το καπάκι μισάνοιχτο.
Βήμα 8: Μαγειρέψτε τα μακαρόνια. Προσθέστε 1 πακέτο σπαγγέτι (500γρ) στο βραστό νερό και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών και στη συνέχεια σουρώστε τα ζυμαρικά. Επιστρέψτε τα πάλι στην άδεια κατσαρόλα εκτός θερμοκρασίας. Προσθέστε μερικές κουταλιές σάλτσα από την κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια και ανακατέψτε για να καλυφθούν, προσθέτοντας το νερό από τα ζυμαρικά που κρατήσατε, μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά, όπως απαιτείται, για να αραιώσετε τη σάλτσα και να καλύψετε τα ζυμαρικά.
Βήμα 9: Στήνουμε τη μακαρονάδα. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε βαθιά πιάτα και προσθέστε από πάνω τα κεφτεδάκια και περισσότερη σάλτσα. Σερβίρετε γαρνιρισμένα με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διαβάστε επίσης
Pasta alla Vodka: H συνταγή με τη μεθυστική σάλτσα που απογειώνει τα ζυμαρικά
Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα