Από 1η Σεπτεμβρίου, η Νότια Αυστραλία απαγορεύει τα μικροσκοπικά πλαστικά δοχεία που συνόδευαν τα take away sushi σε όλο τον κόσμο.

Η Νότια Αυστραλία γίνεται η πρώτη περιοχή παγκοσμίως που απαγορεύει τα γνωστά μικροσκοπικά πλαστικά «ψαράκια» σόγιας με το κόκκινο καπάκι, που συνοδεύουν συνήθως τα take away sushi. Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα μικρά αυτά δοχεία, αποσύρονται από την αγορά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης.

Παρότι μικρά και πρακτικά, τα ψαράκια σόγιας, γνωστά στην Ιαπωνία ως shoyu-tai ή soy sauce snappers, θεωρούνται περιβαλλοντικά προβληματικά. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ακατάλληλα για επεξεργασία στους περισσότερους σταθμούς διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά σε χωματερές.

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος της ανανέωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Πολιτείας, η οποία είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιλαμβάνει μέτρα κατά της χρήσης στις πλαστικές σακούλες, στα καλαμάκια, στα μαχαιροπίρουνα και τα αναδευτήρια για ροφήματα, στις μπατονέτες και στα κομφετί. Στον νέο κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων προστίθενται επίσης τα μη κομποστοποιήσιμα αυτοκόλλητα που τοποθετούνται πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων για take away, όπως τα ποτήρια και τα μπολ μαζί με το καπάκι.

Η ιστορία των «ψαριών της σόγιας»

Τα χαρακτηριστικά πλαστικά ψαράκια με το κόκκινο καπάκι που γεμίζουν με σάλτσα σόγιας έχουν τις ρίζες τους στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 1950. Αρχικά κατασκευάζονταν από γυαλί ή κεραμικό και χρησιμοποιούνταν σε bento boxes, τα παραδοσιακά ιαπωνικά γεύματα σε κουτί. Με την εκβιομηχάνιση και την παγκόσμια εξάπλωση του sushi ως γρήγορο και προσιτό φαγητό, τα ψαράκια πέρασαν σταδιακά στο πλαστικό και έγιναν σύμβολο του sushi take away σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, έρχονται αντιμέτωπα με την οικολογική τους δύση, καθώς πολλές χώρες επανεξετάζουν τη χρήση μικρών πλαστικών ειδών με μεγάλο αποτύπωμα.

Συλλέκτες τα μαζεύουν και τα μεταπωλούν; – Τι ισχύει

Παρά την απαγόρευση, φήμες αναφέρουν πως τα πλαστικά «ψαράκια» της σόγιας συλλέγονται και πωλούνται πλέον πανάκριβα στο διαδίκτυο, ακόμη και ως συλλεκτικά αντικείμενα. Ωστόσο, από την έρευνά μας σε διεθνείς αγορές και e-commerce πλατφόρμες δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, τα χαρακτηριστικά δοχεία παραμένουν διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές, ακόμη και νέα, μέσα από ιστοσελίδες όπως το eBay ή το Alibaba.

Αν κάποτε αποκτήσουν συλλεκτική αξία, θα είναι μάλλον λόγω της αισθητικής τους ή της σχέσης τους με την κουλτούρα του sushi. Ωστόσο, προς το παρόν, παραμένουν ένα ακόμη απομεινάρι της εποχής των πλαστικών μιας χρήσης, που βρίσκει τη θέση του σε DIY κατασκευές.

Διαβάστε επίσης

Ο αλγόριθμος τρώει τον πλανήτη – Καταναλώνουμε σαν να μην υπάρχει αύριο