Δραπετσώνα, Μανιάτικα, Ταμπούρια. Τρεις γειτονιές του Πειραιά που δεν έχουν χάσει τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και είναι γεμάτες γευστικές εκπλήξεις.

Οι τηγανητές πατάτες στον Τσεκούρα σερβίρονται με κιμά και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι
Πρώτη στάση στη Δραπετσώνα και το Κουτούκι του Τσεκούρα (25ης Μαρτίου 83, Δραπετσώνα, 18755. Καθίσαμε στις πολύχρωμες ξύλινες καρέκλες, ανάμεσα σε φωτογραφίες παλιές, μεμοραμπίλια άλλων εποχών και κρασοβάρελα. Πήραμε θεϊκές πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι, με κιμά και κεφαλοτύρι, φάβα, παστουρμαδόπιτα, όλα με γεύση σπιτική, μαγειρεμένα με μεράκι.
Στα Ταμπούρια, στην Ταβέρνα του Κατσόγιαννου (Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, τηλ.: 210 4613209) δεν γίνεται να παραλείψουμε τα κεφτεδάκια με ούζο, τη συκωταριά-λουκούμι, τα λεπτοκομμένα αρνίσια παϊδάκια, τη σπιτική μελιτζανοσαλάτα. Ο χώρος παραμένει απλός και οικογενειακός, από το 1930.

Το Στέκι του Γίγαντα
Στα Μανιάτικα βρήκαμε το Στέκι του Γίγαντα (Ασκληπιού 43, Μανιάτικα, 18543, τηλ.: 210 4206202) Λίγα τραπέζια, κόσμος της γειτονιάς, κατσαρόλες που βράζουν πίσω από τον πάγκο. Προσεγμένα μαγειρευτά, νοστιμότατα γεμιστά, αλλά και ωραία μεζεδάκια για τη μέση. Ωραία και η δροσερή μαϊντανοσαλάτα του.
Στις Μουριές (Παλαμηδίου 1, Πειραιάς, 18545, τηλ.: 210 420 1514), με την ήσυχη, εξωτερική σάλα και φαγητό που θυμίζει Κυριακή, πήγαμε για κρέατα στη σχάρα. Αγαπημένος μεζές ο καπνιστός τσίρος, αλλά και η ομελέτα με σύγκλινο.
Όταν θέλουμε κάτι γλυκό, ο δρόμος βγάζει στον Παυλάκη (Σπάρτης 129Α, Ταμπούρια, τηλ.: 210 4615267) για τουλούμπα με κρέμα και φίνα πάστα αμυγδάλου. Για σιροπιαστά, τρίγωνα με διάφορες γεμίσεις και γαλακτομπούρεκο, φροντίζει για εμάς το Πρώτο (Εθνικής Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, τηλ.: 210 4610678).
Διαβάστε επίσης:
Κάτω στον Περαιά: Ένα μωσαϊκό γεύσεων από το λιμάνι ώς το Χατζηκυριάκειο
Πέραμα, Αμφιάλη, Κερατσίνι: Οι μυστικοί γαστρονομικοί προορισμοί του Πειραιά
Από κεμπάπ μέχρι pizza: Ένας οδηγός φαγητού σε Νίκαια και Κοκκινιά