Το ταξίδι από τον Πειραιά για την Ηρακλειά πολύωρο. Aν, μάλιστα, πάρετε τον Σκοπελίτη από τη Νάξο για να φτάσετε στο νησί, θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Πλησιάζοντας στο λιμάνι, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο μαζικός τουρισμός δεν το έχει αγγίξει ακόμα –ευτυχώς– και διατηρεί τον ήσυχο και ήρεμο χαρακτήρα του. Η γραφική Χώρα απλώνεται ανηφορικά με τα κλασικά κυκλαδίτικα σπίτια στα χρώματα του άσπρου και του μπλε, και κάπου εκεί ανάμεσά τους βρίσκεται και το εστιατόριο Αρακλειά. Το μαγειρικό στέκι του Γιάννη Γαβαλά τα τελευταία έξι χρόνια.

Η επιστροφή στο νησί και στην Αρακλειά

Ο Γιάννης μαγείρευε για χρόνια σε εστιατόρια στην Αθήνα, αλλά και στη Μύκονο. Η πολυκοσμία και ο θόρυβος τον είχαν κουράσει και πάντα ήθελε να επιστρέψει στον τόπο του, την Ηρακλειά, για να στήσει το δικό του εστιατόριο. Να μαγειρεύει με τα κυκλαδίτικα προϊόντα και να συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις με τις σύγχρονες τεχνικές σε πιάτα που κρύβουν αληθινή νησιώτικη νοστιμιά. Με λίγα λόγια, να κάνει αυτό που ήξερε και έκανε όλα αυτά τα χρόνια, στις διάφορες κουζίνες των εστιατορίων που συνεργαζόταν. Το 2019, λοιπόν, ανακαίνισε το πατρικό του σπίτι, έστησε μια σύγχρονη και καλά εξοπλισμένη κουζίνα, έστρωσε τραπέζια στην χαριτωμένη αυλή, άρχισε να συγκεντρώνει νόστιμους θησαυρούς από τις Κυκλάδες και ξεκίνησε τις μαγειρικές.

Όλες οι Κυκλάδες στο πιάτο

«Για την κουζίνα στην Αρακλειά συνεργάζομαι με προμηθευτές από όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων. Από τη Μήλο προμηθεύομαι πελτέ, από την Νάξο τυριά, πατάτες και κάποια αλλαντικά, από τη Μύκονο λούζα και τυροβολιά, από την Αμοργό ψημένη (μοιάζει με το ρακόμελο), κάππαρη και κρίταμο από την Τήνο», μου εξηγεί αναλυτικά. Με λίγα λόγια, στα πιάτα του βρίσκεις όλα τα καλούδια των τριγύρω νησιών. Φυσικά, δεν λείπουν και τα προϊόντα της Ηρακλειάς, φάβα, προβάτσες, ξινομυζήθρα, που όλο τον χειμώνα τα μαζεύει ο ίδιος.

Τι θα απολαύσετε στα τραπέζια του;

Τραγανούς τυρολουκουμάδες, από γραβιέρα Νάξου και γίδινο κεφαλοτύρι  από την Ίο, φάβα, που τη μαζεύει από το χωράφι του, με κάππαρη και λιαστό τοματάκι Τήνου, τσιγαριαστές βλιτοκορφές με ξινομυζήθρα (τόσο απλό αλλά τόσο νόστιμο πιάτο), καθώς και την αφράτη λαδένια με τον έντονο πελτέ από τη Μήλο. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσετε τη ρεβιθάδα μαγειρεμένη σε πήλινο σκεύος όπως την κάνουν στη Σίφνο, το συριανό χταποδάκι με μπόλικο θυμάρι και δενδρολίβανο, τα νόστιμα στριφτούδια με νιώτικο και λούζα, αλλά και τη φοβερή κατσικομακαρονάδα που ο Γιάννης τη φτιάχνει «αλλιώς». Οι κεφτέδες από κατσικίσιο κιμά σε κόκκινη σάλτσα από μηλέικο πελτέ μαζί με χοντρό μακαρόνι και από πάνω μπόλικο παλαιωμένο ξινότυρο είναι ένα πιάτο που αξίζει όλα τα ναυτικά μίλια για να φτάσετε μέχρι εδώ.

info
Ηρακλειά, Μικρές Κυκλάδες, τηλ. 22850 71570

Διαβάστε επίσης

Κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς: Bήμα-βήμα η άψογη εκτέλεση της συνταγής