Πολλές φορές, μια απλή παρατήρηση ή ένα τυχαίο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα ιδέα. Κάπως έτσι φτιάχτηκαν τα γαριδάκια – όχι σε κάποιο σύγχρονο εργοστάσιο τροφίμων, αλλά σε μια μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

Πίσω στο μακρινό 1935 και στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών Flakall Corporation, στο Γουισκόνσιν, υπήρχε ένας μύλος που άλεθε και ξεφλούδιζε το καλαμπόκι. Οι εργάτες έπρεπε να καθαρίζουν τις μηχανές και να απομακρύνουν τα υπολείμματα καλαμποκιού, ρίχνοντας βρεγμένους σπόρους καλαμποκιού, μια τεχνική που είχαν βρει οι ίδιοι. Ο Έντουαρντ Γουίλσον, χειριστής της μηχανής, παρατήρησε πως οι βρεγμένοι σπόροι φούσκωναν όταν έπεφταν στη ζεστή μηχανή και έρχονταν σε επαφή με τον αέρα. Αποφάσισε, λοιπόν, να πάρει μερικούς στο σπίτι του.

Ο Γουίλσον, πριν δοκιμάσει, τους έβαλε λάδι, αρωματικά και τους έβαλε στον φούρνο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα γαριδάκια. Τα Korn Kurls. Από τότε η εταιρεία Flakall άρχισε να παράγει προϊόντα τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα, ενώ άλλαξε και το όνομά της και έγινε Adams Corporation. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 παρήγαγε μαζικά γαριδάκια. Πάντως, τον τίτλο του πρώτου που ανακάλυψε τα τυρογαριδάκια διεκδικούσε και η Elmer Candy Corporation από τη Λουιζιάνα, η οποία ονόμασε το δικό της προϊόν Chee-Wees. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό ήταν το πρώτο τυρογαριδάκι στον κόσμο.

Ακολουθεί μια συνταγή για χειροποίητα γαριδάκια

25 λεπτά – Εύκολο – 4 άτομα

Συνταγή, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Τζαννής Σιφναίος – Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Υλικά

400 γρ. πατάτες βρασμένες
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. τσένταρ τριμμένο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
60 γρ. κορν φλάουρ
100 ml νερό
1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. σούπας κουρκουμά (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού αλάτι ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Σε μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά.

Το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτό, δηλαδή όταν το βάζουμε σε ένα κουτάλι να είναι ρευστό. Μεταφέρουμε σε κορνέ μιας χρύσης και βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί γύρω στους 140ο C με 160ο C. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε τη μύτη του κορνέ και έπειτα γαριδάκια στο μέγεθος που θέλουμε -περίπου 5 εκ. το καθένα- πάνω από το τηγάνι.

Μόλις γεμίσουμε την επιφάνεια, με ένα πιρούνι γυρίζουμε τα γαριδάκια προσεκτικά, αφού ελέγξουμε ότι έχουν κάνει τραγανή κρούστα. Τα μεταφέρουμε σεαπορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε. Δεν γυρνάμε τα γαριδάκια με τρυπητή κουτάλα για να μην ενωθούν και γίνουν μία μάζα. Είναι προτιμότερο ένα-ένα με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Εάν θέλουμε και άλλες γεύσεις, μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα μπαχαρικών που αγαπάμε και να κάνουμε τις δικές μας δοκιμές.

Φτιάχνουμε στο σπίτι το σνακ των παιδικών μας χρόνων που αγαπάμε να μασουλάμε. Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε, βήμα-βήμα, τα γαριδάκια είναι συναρπαστική και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμα. Ό,τι πρέπει για να τα απολαύσουμε στην βεράντα, στην ταράτσα, στην αυλή.