Μια εκδρομή στην Ελλάδα σημαίνει απλές, λαχταριστές, δροσερές μπουκίτσες που τρως όρθιος στην κουζίνα πριν φύγεις για τη διαδρομή ή μοιράζεσαι με φίλους σε ένα αυτοσχέδιο πικνίκ. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να δημιουργήσεις κάτι νόστιμο, ανάλαφρο και χορταστικό.
Γιατί, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη μαγεία μιας ελληνικής εξόρμησης, έτσι και με τα σνακ που τη συνοδεύουν, αυτή κρύβεται στα λίγα υλικά και τους σωστούς συνδυασμούς. Πάντα με έξτρα πινελιές γεύσης από τις λεπτές φέτες καπνιστής γαλοπούλας NIKAS ΟΒΑΛ – καπνισμένες σε ξύλο οξιάς, με μόλις 2% λιπαρά και χωρίς γλουτένη. Δηλαδή, όλη η νοστιμιά που θες, χωρίς να σκέφτεσαι τις θερμίδες, αφού με αυτή φτιάχνεις σνακ, που έχουν λιγότερες από 300 θερμίδες.
Φαντάσου το εξής: ετοιμάζεσαι για μια ημερήσια εκδρομή, το σακίδιο είναι ήδη στην πόρτα, και λίγο πριν φύγεις ανοίγεις το ψυγείο για κάτι γρήγορο. Παίρνεις λεπτές φέτες καπνιστής γαλοπούλας, βάζεις μέσα στικς αγγουριού και καρότου, λίγο στραγγιστό γιαούρτι με άνηθο, τις τυλίγεις και τις κλείνεις σε μικρό τάπερ. Το τραγανό λαχανικό με τη ζουμερή, καπνιστή γεύση της γαλοπούλας είναι σαν μια ανάσα δροσιάς, ιδανική για το δρόμο προς τον προορισμό σου.
Αν θέλεις ένα λάιτ σνακ για τη διαδρομή, αρκεί μια αραβική πίτα ολικής. Απλώνεις λίγο γιαούρτι, ρίχνεις ψιλοκομμένο αγγουράκι, άνηθο και 2–3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα ΟΒΑΛ. Τυλίγεις, κόβεις στη μέση και το παίρνεις μαζί στο σακίδιο. Ελαφρύ, δροσερό, και εύκολο να το τρως με το ένα χέρι ενώ με το άλλο κρατάς τον πρώτο παγωμένο καφέ της ημέρας. Η γεύση θυμίζει τζατζίκι σε μορφή street food – απόλαυση για κάθε εξόρμηση.
Το απόγευμα η παρέα επιστρέφει και μαζεύεστε στο μπαλκόνι. Αντί για τα συνηθισμένα ντακάκια, πήγαινέ το ένα βήμα πιο πέρα. Παίρνεις μια τραγανή φρυγανιά ή λεπτή φέτα ψωμιού ολικής, τρίβεις από πάνω ώριμη ντομάτα, προσθέτεις θρυμματισμένη φέτα (λίγη, ίσα για το αλάτι και τη γεύση), ελάχιστο ελαιόλαδο και λεπτές φέτες γαλοπούλας. Ρίχνεις ρίγανη ή βασιλικό και τελείωσες. Το αποτέλεσμα μοιάζει με χωριάτικη που τρως με το χέρι – τέλεια για να συνεχίσει η διάθεση της εκδρομής στο σπίτι.
Για βράδυ, όταν θέλεις κάτι πιο «κανονικό», κόβεις μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, τα περνάς με πινέλο ελαιόλαδο, θυμάρι και τα ψήνεις στο γκριλ – λίγα λεπτά μόνο, όχι μαγειρική μαραθώνιας διάρκειας. Σερβίρεις με φετούλες γαλοπούλας ΟΒΑΛ, λίγες σταγόνες λεμόνι και αν θέλεις, κύβους από γραβιέρα ΠΟΠ στο πλάι. Η φυσική καπνιστή γεύση της γαλοπούλας ταιριάζει απίστευτα με τα καραμελωμένα λαχανικά και θυμίζει μεζέ που απολαμβάνεις σε κάποιο ταβερνάκι μετά από πεζοπορία – χωρίς τηγανίσματα, χωρίς βαριές σάλτσες.
Και για το πιο ελληνικό φινάλε της ημέρας, έχεις πάντα το καρπούζι-σύμμαχο. Κόβεις ζουμερούς κύβους, προσθέτεις φύλλα δυόσμου και τυλίγεις με φετούλες ΟΒΑΛ. Η γλύκα του καρπουζιού με το αλμυρό, καπνιστό της γαλοπούλας είναι απροσδόκητα τέλεια – σαν την κλασική γεύση «καρπούζι-φέτα», αλλά πιο φίνα και πιο ελαφριά.
Πέντε σνακ, πέντε τρόποι να φας ανάλαφρα και γευστικά σε κάθε εξόρμηση. Ετοίμασε το σακίδιο, γέμισε το παγούρι και φύγε χωρίς ενοχές, με τη NIKAS απαραίτητο συστατικό.