katsikaki-gastra-anoigma
clock icon
3:30'

Κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα από το Σταφυλόμελι στην Κερατέα

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 1,5 κιλό μπούτι κατσικίσιο, κομμένα κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 30 ml ε.π.ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβα, πολτοποιημένα
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Στο Σταφυλόμελι τα πάντα μαγειρεύονται στη γάστρα. Το κατσικάκι με τις πατάτες – μέλι και την ελαφριά ντοματένια σάλτσα αξίζει τον κόπο για μια εκδρομή μέχρι την Κερατέα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος, βάζουμε μέσα τις φέτες σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, τα μισά πολτοποιημένα ντοματάκια, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα και τακτοποιούμε τις πατάτες τριγύρω. Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες με την υπόλοιπη πολτοποιημένη ντομάτα κονκασέ και προσθέτουμε και 500 ml καυτό νερό.

Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε περίπου 30΄. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 30΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Κάθε τόσο παρακολουθούμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα ή σε πιάτα. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό με καλό ψωμί στο πλάι.

Φωτογραφίες— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος, βάζουμε μέσα τις φέτες σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, τα μισά πολτοποιημένα ντοματάκια, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα και τακτοποιούμε τις πατάτες τριγύρω. Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες με την υπόλοιπη πολτοποιημένη ντομάτα κονκασέ και προσθέτουμε και 500 ml καυτό νερό.

Βήμα 3

Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε περίπου 30΄. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 30΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Βήμα 4

Κάθε τόσο παρακολουθούμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα ή σε πιάτα. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό με καλό ψωμί στο πλάι.

Φωτογραφίες— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ