halvas-anoigma
clock icon
20'

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 340 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 690 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 880 ml νερό
  • 60 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 60 γρ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Τα παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, σερβίρονται συνήθως, ανάλογα με την ταβέρνα και την περιοχή, ως κέρασμα, για να κλείσει γλυκά το γεύμα

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα μαζί με το λάδι να καβουρδιστεί σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να καβουρδιστεί (ξανθύνει) το σιμιγδάλι. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσέχουμε γιατί εύκολα σκουραίνει πολύ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Συγχρόνως, έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 8΄. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα.

Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να απορροφηθεί όλο. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά ο χαλβάς και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε κανέλα.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα μαζί με το λάδι να καβουρδιστεί σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να καβουρδιστεί (ξανθύνει) το σιμιγδάλι. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσέχουμε γιατί εύκολα σκουραίνει πολύ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Συγχρόνως, έχουμε βάλει σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 8΄. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα.

Βήμα 3

Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να απορροφηθεί όλο. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά ο χαλβάς και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε κανέλα.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography