Δεν υπάρχει πιο παρηγορητικό επιδόρπιο από ένα κομμάτι σπιτική και αφράτη καρυδόπιτα που σερβίρεται με μπάλα παγωτό καϊμάκι, βανίλια ή και σοκολάτα

Υλικά
- 12 αυγά
- 12 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 12 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 12 κουτ. σούπας χοντροκομμένο καρύδι
- 6 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 6 κουτ. σούπας brandy
- 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας τριμμένη κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
- παγωτό καϊμάκι ή βανίλια
Μερίδες: 8
Για την καρυδόπιτα
Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Καρυδόπιτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (εκτός της ζάχαρης) και τα αφήνουμε στην άκρη. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των στερεών υλικών, κουταλιά- κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 2
Σε ξεχωριστό σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χαθεί ο αέρας.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 60΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι ή καλαμάκι στο κέντρο - πρέπει να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σιροπιάσουμε.
Βήμα 4
Σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 8΄, μέχρι να δέσει ελαφρά.
Βήμα 5
Τρυπάμε την κρύα καρυδόπιτα με ένα καλαμάκι ή ξυλάκι για σουβλάκι και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, για να το απορροφήσει σταδιακά. Αφήνουμε το γλυκό μέσα στο ταψί να κρυώσει εντελώς και να πιει όλο το σιρόπι πριν το κόψουμε.
Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.