Κοσμοπολίτικο και καλαίσθητο, το Anthes προσθέτει στην έθνικ γαστρονομική γειτονιά πίσω από τη Μητροπόλεως τη δική του ερμηνεία μιας νόστιμης fusion κουζίνας, με ελληνικές βάσεις, σύγχρονες τεχνικές και κάποιους γιαπωνέζικους τόνους.

Ο βραβευμένος Εxecutive chef Ιπποκράτης Αναγνωστέλης έχει δημιουργήσει ένα μενού πρωτότυπο και δυναμικό και η νεαρή Head chef Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου συμβάλλει καθοριστικά με την τεχνική της κατάρτιση στην ανάδειξή του. Αν και το μαγαζί περιγράφει την κουζίνα του ως ελληνική με γιαπωνέζικες επιρροές, εμείς λέμε πως το ελληνικό στοιχείο έχει καθοριστικά το πρώτο χέρι και η Ιαπωνία κάνει μικρά περάσματα κυρίως με κάποια υλικά, που είναι κοινός τόπος σχεδόν παντού.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ξεχωρίζει την κουζίνα του Anthes είναι η τόλμη στους συνδυασμούς των υλικών και οι διαρκείς γευστικοί αιφνιδιασμοί. Για παράδειγμα, το χαλούμι τεμπούρα πάνω σε σος ολλαντέζ και dressing μοσχολέμονο (ελαιόλαδο και λάιμ). Μερικοί από την παρέα, ξαναπήγαν ύστερα από λίγες μέρες για να το απολαύσουν και πάλι. Με το δίκιο τους, αφού το κουρκούτι είναι τραγανό, το τυρί μαστιχωτό και το μοσχολέμονο δίνει την απαραίτητη ένταση. Σε κάποιους άλλους το βούτυρο της ολλαντέζ παρέα με το ελαιόλαδο του dressing και με το τηγανητό τυρί φάνηκαν πολύ φλύαρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANTHES (@anthes.restaurant)

Εκεί που συμφώνησαμε όλοι πάντως, ήταν για τη σαλάτα από ντοματίνια άνυδρα με φύλλα κάπαρης και χοντρό αλάτι. Τα ντοματίνια τα ξεφλουδίζουν μόνοι τους, τα αρτύζουν με ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εκπληκτικό και το ζουμάκι που μένει στο βάθος του πιάτου είναι θεϊκό. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό το ότι υμνούμε μια απλή σαλάτα, αλλά ήταν πραγματικά κάτι το εξαίσιο και όπως μας είπε και η σεφ είναι ναυαρχίδα του μενού τους. Μέχρι που θα ξαναπηγαίναμε στο μαγαζί μόνο για αυτό το πιάτο. Συμπαθέστατη και η ταραμοσαλάτα από καπνιστό ταραμά με πράσο κονφί και με συνοδεία μια καλοψημένη λαδένια. Αλλά η αλοιφή που μένει αξέχαστη είναι η τυροσαλάτα, με τσαλαφούτι, ψητές καυτερές πιπεριές και αντζούγια. Έρχεται μαζί με ένα απαλό, αφράτο ψωμί και δεν χορταίνεται έτσι όπως το αλμυρό του ψαριού και του τυριού κάνουν άνετα κολεγιά με την κάψα της πιπεριάς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANTHES (@anthes.restaurant)

Αρώματα Ιαπωνίας συναντήσαμε στις γκιόζας με γαρίδα σε bisque γαρίδας και ντομάτας με κρέμα φέτας. Ωραία ιδέα, νοστιμιά και μια μακρινή ηχώ από τις γαρίδες Μικρολίμανο. Άλλο ένα πιάτο που αντηχεί οικείες γεύσεις είναι η καραμελωμένη μελιτζάνα με pulled μοσχάρι, μπεσαμέλ με κατσικίσιο τυρί. Κάποιοι ανακάλεσαν το μουσακά, κάποιοι θεώρησαν πως πρόκειται για μια καινούργια ιδέα με τη δική της δομή και τη δική της υπέροχη γεύση.

Μας άρεσε πολύ το καλαμάρι τηγανητό με καυτερή μαγιονέζα, σος από μοσχολέμονο και αυγά χελιδονόψαρο για γαρνιτούρα. Θαλασσινός μεσογειακός μεζές που δανείζεται μικρές καυτερές εκρήξεις από τη μαγιονέζα για να κερδίσει γευστικούς πόντους.

Ο χώρος καθώς αναπτύσσεται σε επίπεδα, έχει πολύ ενδιαφέρον. Η σάλα, παραδίδεται στην κυριαρχία του ξύλου σε κοκκινωπή θερμή απόχρωση. Η μια πλευρά της ορίζεται από το μπαρ που ντύνεται εντυπωσιακά με αλουμίνιο έχοντας πίσω από τη μεγάλη μπαριέρα μια φωτισμένη καμάρα που φιλοξενεί τα πολύχρωμα μπουκάλια με τα ποτά (υπεύθυνος για τα cocktails ο διάσημος bartender Θάνος Τσεκούρας). Design φωτιστικά, walking in κελάρι και ακριβώς στον απέναντι τοίχο που ντύνεται με ξύλο, ένας περίεργος πολύπλοκος σχηματισμός με εγχάρακτα γεωμετρικά σχέδια. Αν δεν μας ενημέρωνε ο κ. Δάρας, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου, ποτέ δεν θα φανταζόμαστε πως πρόκειται για την αναπαράσταση του πολεοδομικού ιστού του κέντρου της πόλης, με το Λυκαβηττό, το Σύνταγμα και τις μεγάλες λεωφόρους χαραγμένες με ακρίβεια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANTHES (@anthes.restaurant)

Μια σκάλα οδηγεί στο κάτω επίπεδο, εκεί όπου βρίσκεται η μεγάλη ανοιχτή κουζίνα με τραπεζάκια για όσους θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο της μαγειρικής δράσης και ένα «μυστικό» θαύμα: μια μικρή φωτεινή αυλή/patio. Είναι στην πραγματικότητα ο ακάλυπτος που σχηματίζεται από τις γύρω πολυόροφες παλιές πολυκατοικίες, ένα «πηγάδι» με στέγη τον ουρανό, ένας ελεύθερος μικροσκοπικός χώρος μια ανάσα από το πολιορκημένο αθηναϊκό κέντρο.

Περνώντας στα κυρίως, δοκιμάζουμε καλαμαράτα (ζυμαρικό) με μάγουλα από χοιρινό Iberico μπρεζέ, με σόγια, πετιμέζι η πικρούτσικη επίγευση του πετιμεζιού με την αψάδα του μετσοβόνε -το κρέας, τρυφερό να το τρως με το κουτάλι. Άλλη μια δυνατή δημιουργία το κοτόπουλο κονφί με κροκέτα τραχανά, μανιτάρια πλευρώτους, κρέμα σελινόριζας και τραγανή πέτσα κοτόπουλου με διατροφική μαγιά. Ευρηματικό, με ωραίες υφές, ριγανάτη/spicy σάλτσα και σούπερ η πέτσα του κοτόπουλου που καραμελώνεται πάνω στη σχάρα. Το μπούτι αρνιού ψητό με ψητά χόρτα (ραδίκια) και κρέμα από παλαιωμένο αρσενικό Νάξου είναι από τα πιάτα που μας σύστησε θερμά η σεφ και είχε τα δίκια της. Είναι πεντανόστιμο και τα ψητά χόρτα φτιάχνουν μια απροσδόκητη γαρνιτούρα, που αν ψηθούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα γοητεύουν την όσφρηση με το βοτανικό καπνιστό άρωμά τους. Όταν θα έλθουν τα γλυκά, διαλέξτε αυτό με τον ελληνικό καφέ και το yuzu. Ροκάρει δυνατά.

info
Anthes, Σκούφου 3, Σύνταγμα, 6974010187

Κεντρική φωτογραφία: anthes.restaurant (Instagram)

Δείτε επίσης

Patio: Αστέρι Michelin με ελληνική ψυχή στη Βουλιαγμένη