Καλοκαίρι στο τραπέζι της παρέας σημαίνει να μοιραζόμαστε όμορφες και χαλαρές στιγμές και να δοκιμάζουμε εύκολες και νόστιμες συνταγές. Αυτή την εποχή, λοιπόν, το λαδόψωμο γίνεται η ψυχή του καλοκαιρινού τραπεζιού. Είτε ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο, είτε κρύο, ραντισμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με φρέσκα μυρωδικά, είναι το ψωμί που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε. Σας δίνουμε τη συνταγή βήμα-βήμα, αλλά και ιδέες για τρία δροσερά συνοδευτικά.

Η συνταγή για λαδόψωμο
1,5 ώρα | Εύκολο | 6 άτομα

Υλικά

300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
300 γρ. αλεύρι κίτρινο
14 γρ. ξηρή μαγιά
350 ml νερό, χλιαρό
1 κουτ. γλυκού μέλι
120 ml ε.π. ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας για το ψήσιμο
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα:

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα δύο αλεύρια, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε το μπολ για 15′ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μάγια.

Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη, για περίπου 5′.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην άκρη για να διπλασιαστεί για 40′. Λαδώνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μια μεγάλη ή δύο μικρότερες μακρόστενες φόρμες για κέικ ή ψωμί.

Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 55 γρ. Πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε μικρό φρατζολάκι και στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η φόρμα, δημιουργώντας έτσι μια φραντζόλα ψωμί. Αφήνουμε για 30′ να διπλασιαστεί το ψωμί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ψήνουμε το ψωμί στον αέρα, στην κάτω αντίσταση, για περίπου 45′. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τα μυρωδικά. Σερβίρουμε το λαδόψωμο σε φέτες, αν θέλουμε φρυγανισμένες, ραντισμένες με το λάδι μυρωδικών.

Πώς το συνοδεύουμε

Το λαδόψωμο συνδυάζεται ιδανικά με καππαροσαλάτα με γιαούρτι, αλλά και δύο σάλτσες: τη σάλτσα με ψητή πράσινη ντομάτα και τη σάλτσα κόκκινης ντομάτας. Αναλυτικά οι συνταγές:

Καππαροσαλάτα με γιαούρτι

80 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μαγιονέζα
1 άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με μοσχολέμονο. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σάλτσα με ψητή πράσινη ντομάτα

2 πράσινες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
1 πιπεριά κέρατο
1 πιπεριά καυτερή
1 σκελίδα σκόρδο
4 μεγάλα φύλλα δυόσμο
3 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
1 λάιμ ή λεμόνι, τον χυμό

Ψήνουμε για 15′ τις ντομάτες, τις πιπεριές και, αφού κρυώσουν ελαφρά, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή μοσχολέμονο. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σάλτσα κόκκινης ντομάτας

2 σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την ξιδάτη σάλτσα κόκκινης ντομάτες. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.