Ο οινοποιός Σταμάτης Μυλωνάς μίλησε με έμφαση για την ανάγκη αναβίωσης μιας προστατευμένης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Αττική, εστιάζοντας στην ποικιλία Σαββατιανό και την ιστορική της σχέση με την περιοχή. «Δεν υπάρχει απλά χώρος, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη ΠΟΠ στην Αττική», τόνισε. «Η απουσία μιας ενεργής δυναμικής ΠΟΠ αποδυναμώνει ταυτόχρονα την ταυτότητα της περιοχής και αφήνει ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό οινικό αφήγημα».

Ο ίδιος υπογράμμισε τον ιστορικό, γεωργικό και πολιτισμικό δεσμό του Σαββατιανού με την Αττική. «Μια ΠΟΠ ζώνη θα επικύρωνε συμβολικά και θεσμικά αυτή τη σχέση, ενώ θα βοηθούσε στην εμπορική αναβάθμιση της ποικιλίας, η οποία έχει αποδείξει ότι παράγει κρασιά υψηλότατης ποιότητας».

Αναφερόμενος στις σύγχρονες ανάγκες, εξήγησε πως «ένα σωστά σχεδιασμένο πλαίσιο ΠΟΠ θα προστατεύσει το προϊόν, τη ζώνη και τις πρακτικές, θέτοντας αυστηρά κριτήρια ποιότητας και οινοποίησης.» Σημείωσε επίσης την ανάδυση μιας νέας γενιάς οινοποιών που πειραματίζονται με πάθος και όραμα και χρειάζονται θεσμική στήριξη για να προχωρήσουν το έργο τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αττική είναι η εγκατάλειψη του αμπελώνα. Μια ΠΟΠ ζώνη θα συμβάλλει στην αντιστροφή αυτής της τάσης και την αναβάθμιση της περιοχής», υπογράμμισε. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η νέα ζώνη, ξεκαθάρισε πως πρέπει να είναι 100% Σαββατιανό και να αφορά μια συγκεκριμένη περιοχή με τα καλύτερα ποιοτικά και ιστορικά κριτήρια. «Πρέπει να οριστούν σαφή ποιοτικά κριτήρια, αποδόσεις, και τρόποι οινοποίησης».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια branding και marketing, ώστε το Σαββατιανό να γίνει γνωστό και αναγνωρίσιμο από τον καταναλωτή. «Το Σαββατιανό ήταν κάποτε μαζικό προϊόν, αλλά τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε ένα πιο αρτιζάνικο κρασί με ταυτότητα, και πρέπει να το επικοινωνήσουμε έτσι» συμπλήρωσε.

Στο πάνελ «Η δυναμική των αττικών οίνων» συμμετείχαν η Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, ο Σταμάτης Μυλωνάς, Οινοποιείο Μυλωνά και η Μαρία Μαλτέζου, Στροφιλιά με συντονιστή τον Γιάννη Καρακάση, MW – Great Greek Wines Founder.

Ποιος είναι ο Σταμάτης Μυλωνάς

Ο Σταμάτης Μυλωνάς είναι Χημικός-Οινολόγος και οινοποιός, γνωστός για το έργο του στο οικογενειακό Οινοποιείο Μυλωνά στην Κερατέα Αττικής. Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας, ανέλαβε τα ηνία του οινοποιείου το 2000 και έκτοτε έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και αναγνώρισή του.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στην Οινολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στο WSET (Wine & Spirit Education Trust) έως το επίπεδο 4 (Diploma in Wines) μέσω της σχολής WSPC στην Ελλάδα.

Από το 2023, κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της ταυτότητας και της δυναμικής των τοπικών κρασιών.

Υπό την καθοδήγησή του, το Οινοποιείο Μυλωνά έχει εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά και ποιοτικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ποικιλία Σαββατιανό, την οποία έχει αναδείξει σε νέο επίπεδο φήμης και ποιότητας. Η προσήλωσή του στην καινοτομία και τον σεβασμό στην παράδοση έχει καταστήσει το οινοποιείο σημείο αναφοράς στον ελληνικό αμπελώνα.

Τα κρασιά του έχουν αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (όπως οι Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Texsom), επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων.