Όχι μόνο βρήκαμε κάποια από τα πιο ιδιαίτερα παγωτά και gelato που απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, αλλά ρωτήσαμε και ποια είναι τα best sellers που αγαπά περισσότερο ο κόσμος. Το μόνο σίγουρο, δεν χωρά αμφιβολία πως υπάρχει μια γεύση ιδανική για τον καθένα.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει – ή απλώς όταν η μέρα χρειάζεται λίγη γλύκα – το παγωτό είναι πάντα η σωστή απάντηση. Όμως δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε παγωτό. Στην πόλη υπάρχουν μικρά εργαστήρια και gelaterie που παίρνουν την τέχνη του τζελάτο στα σοβαρά· που σέβονται την πρώτη ύλη, φτιάχνουν τα πάντα από το μηδέν και φέρνουν κάθε κουταλιά πιο κοντά στο αυθεντικό. Ψάξαμε, δοκιμάσαμε, κουταλιά την κουταλιά, και συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για παγωτό στην Αθήνα και τον Πειραιά – με γεύσεις που ξεφεύγουν από τα κλασικά και δεν φοβούνται να πειραματιστούν.

Epik

H πλατεία Μαβίλη έχει το δικό της στέκι για αυθεντικό και αγνό gelato. Μπαίνεις στο μαγαζί και στο λεπτό σε τυλίγει μια ευωδιά από φρεσκοψημένα αμύγδαλα και φουντούκια – που καβουρντίζονται εκεί. Πίσω από τη τζαμαρία, το εργαστήριο μοιάζει με κουζίνα αλχημιστή: όλα γίνονται μπροστά σου, όλα μοσχοβολούν. Από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που βρίσκουμε εκεί, το τζελάτο με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού σύκο από την Ικαρία. Δύο γεύσεις από τις πιο δημοφιλείς του καταστήματος είναι το αρμενοβίλ, αλλά και το καραμελωμένο αμύγδαλο με τις τραγανές μαρέγκες.

Και το τζελάτο; Ελληνικό μεν, με ιταλική ψυχή δε. Χωρίς χρωστικές, χωρίς κρέμα γάλακτος, με χαμηλή ζάχαρη και 100% πρώτες ύλες από τον τόπο μας.

Δορυλαίου 2, Αθήνα


Mamma Gelato

Στον Κορυδαλλό, λίγα μόλις βήματα από τη στάση του μετρό στην Πλατεία Ελευθερίας, κρύβεται μια μικρή γλυκιά αποκάλυψη: το Mamma Gelato. Εδώ, τίποτα δεν είναι έτοιμο από πριν — όλα φτιάχνονται στο χέρι, ακόμα και τα χωνάκια. Το τζελάτο τους; Πλούσιο, βελούδινο, φτιαγμένο με φρέσκο αγελαδινό γάλα από τα Τρίκαλα, χωρίς χρωστικές και φουσκώματα του εμπορίου. Οι άνθρωποι του Mamma δεν κάθονται ποτέ ήσυχοι· πειραματίζονται, δοκιμάζουν, ανακαλύπτουν γεύσεις που δεν θα βρεις αλλού — και τις φέρνουν συχνά στο ψυγείο, δίπλα στις κλασικές και καθιερωμένες. Από τις πιο ιδιαίτερες και απολαυστικές γεύσεις που θα βρείτε εκεί είναι το gelato με καφέ και ρούμι, αλλά και το gelato μηλόπιτα. Από τις πιο αγαπημένες σταθερές γεύσεις που παράγουν διαρκώς, είναι η φουντουκιένια Happy Hippo, το φιστίκι και η στρατσιατέλα.


Μαστρονικόλας
Αν είσαι από τον Πειραιά – ή αν απλώς γνωρίζεις καλά την περιοχή – το όνομα Μαστρονικόλας σίγουρα σου είναι οικείο. Είναι ένα όνομα που, εδώ και δεκαετίες, συνδέεται με δύο πράγματα: παγωτό και γαλακτομπούρεκο. Το γαλακτομπούρεκο θα το αφήσουμε για άλλη φορά. Σήμερα θα σταθούμε το χειροποίητο παγωτό τους, φτιαγμένο από πρόβειο γάλα. Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά το 1909, όταν ο παππούς Μαστρονικόλας μοίραζε φρέσκο γάλα και γιαούρτι στις γειτονιές του Πειραιά, μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Από τότε πέρασαν τα χρόνια, αλλά η αγάπη για την ποιότητα και την παράδοση έμεινε. Σήμερα, τη σκυτάλη κρατούν τα δύο εγγόνια του, ο Γιάννης και ο Πάνος, συνεχίζοντας με τον ίδιο σεβασμό αυτό που ξεκίνησε ο παππούς τους.

Το μυστικό τους είναι απλό αλλά σπάνιο: κάθε πρωί παραλαμβάνουν 100% φρέσκο πρόβειο γάλα ημέρας, από συνεργαζόμενες φάρμες. Το γάλα αυτό δεν πηγαίνει απλώς στο εργαστήριό τους. Μετατρέπεται σε παγωτό υψηλής ποιότητας, φτιαγμένο με μεράκι και αυθεντικότητα.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το παγωτό καϊμάκι. Δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχεις δοκιμάσει. Είναι ανάλαφρο, με βαθιά γεύση, και λιώνει στο στόμα χωρίς να είναι «μαστιχωτό» ή υπερβολικά γλυκό. Όπως μου είπαν και οι ίδιοι, «είναι το γνήσιο καϊμάκι, χωρίς μαστίχα». Το δοκίμασα με τραγανό, φρέσκο κανταΐφι και ήταν μια εμπειρία από μόνο του.
Στο ψυγείο τους θα βρεις πολλές ακόμα γεύσεις: καϊμάκι με ρόδι ή σύκο, φιστίκι με ολόκληρους καρπούς, όχι με πάστα, παγωτό γιαούρτι από δικό τους γιαούρτι, παγωτό κακάο, αλλά και παγωτίνια και τούρτες παγωτού, τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιοι και μπορείς να τις παραγγείλεις με τις γεύσεις που θέλεις.

Στον Μαστρονικόλα δεν θα βρεις απλώς παγωτό. Θα βρεις γεύσεις με ρίζες, φτιαγμένες με φροντίδα και πίστη σε αυτό που έχει αληθινή αξία. Αν αγαπάς το καλό παγωτό, δεν χρειάζεσαι δεύτερη σκέψη.

Καραολή και Δημητρίου 68, Πειραιάς, τηλ. 210 4123783 / Καρπάθου 74, Πειραιάς, τηλ. 210 4523378


Django
Στο Κουκάκι, εκεί που η πόλη έχει αρχίσει να ξαναθυμάται την έννοια της γειτονιάς, βρίσκεται το Django – ένα εργαστήριο-τζελατερία που έχει ήδη αφήσει το στίγμα του, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σύρο, δημιουργώντας γύρω του ένα φανατικό κοινό.

Το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει δεν είναι καν το τζελάτο – είναι ο απόλυτα ανοιχτός χώρος. Δεν υπάρχει βιτρίνα, δεν υπάρχει καν τζαμαρία να σε χωρίζει από το εργαστήριο. Βλέπεις τα πάντα: τα φρούτα εποχής να καθαρίζονται, τελάρα με φρέσκα αυγά να περιμένουν τη σειρά τους, και τα φιστίκια Αιγίνης να ψήνονται ελαφρά, απελευθερώνοντας εκείνη τη μυρωδιά που δύσκολα ξεχνάς.

Φυσικά, πολλές από τις γεύσεις καθορίζονται από την εποχικότητα. Αυτή τη στιγμή, κάποιοες από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που δοκιμάζουμε εκεί είναι το καπνιστό φουντούκι, γτιαγμένο με βιολογικό γάλα και καπνιστά φουντούκια, αλλά και το ανατολίτικο καϊμάκι με μαρμελάδα σμέουρου και κρεμ ντε κασίς. Τα πιο δημοφιλή που εξαφανίζει πραγματικά ο κόσμος καθημερινά από το μαγαζί είναι το φιστίκι, αλλά και η σοκολάτα των Αζτέκων με 70% κακάο, αλλά και το vegan sorbet αμύγδαλο.

Εδώ, το τζελάτο δεν είναι απλώς «φρέσκο» — είναι ζωντανό, φτιαγμένο μπροστά στα μάτια σου, σε πραγματικό χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο: ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, ο άνθρωπος πίσω από το Django, δεν βλέπει το παγωτό σαν κάτι έτοιμο. Όπως λέει και ο ίδιος: «Το τέλειο δεν υπάρχει, αλλά κάθε μέρα, με πειραματισμούς, γινόμαστε καλύτεροι».
Το αποτέλεσμα είναι ένα τζελάτο που θυμίζει περισσότερο Ιταλία παρά κάτι βγαλμένο από ελληνικό ψυγείο. Χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς διογκωτικά, πηκτικά ή επεξεργασμένα υλικά. Μόνο πρώτες ύλες – όσο πιο φυσικές γίνεται – δουλεμένες με φροντίδα και δημιουργική επιμονή.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Αθήνα

Δείτε επίσης: 

10 συνταγές για εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή