Φάτα ή Φάτεχ (Fatteh) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο της Αλεξάνδρειας που φτιάχνεται με μοσχάρι, με αρνί ή με κοτόπουλο. Προσφέρεται συνήθως στις γιορτές και πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Υλικά
- 5-6 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
- 2 ποτήρια νερό
- 2 σκελίδες σκόρδο + 1 ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 σπόρους καρδάμωμο
- 6 κόκκους πιπέρι
- 2 δάκρυα μαστίχας
- 3-4 αραβικές πίτες κομμένες
- 2 ποτήρια ρύζι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
Μερίδες: 5-6
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 3 κουτ. σούπας βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, το σκόρδο, όλα τα μπαχαρικά και τη μαστίχα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας.
Βήμα 2
Κατόπιν, το μεταφέρουμε σε πιάτο, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό στην άκρη. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρώς τις κομμένες πίτες. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς σε 1 κουτ. σούπας βούτυρο το σκόρδο και το σβήνουμε με το ξίδι.
Βήμα 4
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις τηγανισμένες πίτες, από πάνω το μισό ρύζι, κατόπιν το κρέας και τελειώνουμε με το υπόλοιπο ρύζι. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό, το τσιγαρισμένο σκόρδο και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης