Η καρυδόπιτα σε αυτή της την πλούσια εκδοχή, εμπλουτίζεται με σοκολάτα και αποκτά ακόμη πιο πληθωρική γεύση.

Υλικά
- 400 γρ. καρύδια
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 120 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 6 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 150 ml νερό
- 20 ml κονιάκ
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml νερό
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Μερίδες: 9-10
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρατάμε 5 με 6 καρύδια για να στολίσουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Ψιλοκόβουμε όλα τα άλλα και τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης μαζί με τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα γάλακτος. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μπολ ανάμειξης και ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι και 150 ml νερό για να γίνει το μείγμα λείο. Ετοιμάζουμε μαρέγκα χτυπώντας τα ασπράδια με το κονιάκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βήμα 2
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της καρυδόπιτας ανακατεύοντας ελαφριά με μία σπάτουλα. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα, στολίζουμε την επιφάνεια με καρύδια, κομμένα στη μέση, και ψήνουμε 1 ώρα στους 180ο C.
Βήμα 3
Σιρόπι: Εν τω μεταξύ σε μία μικρή κατσαρόλα, ετοιμάζουμε σιρόπι με την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την ακουμπάμε σε ξύλινη επιφάνεια.
Βήμα 4
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά της σε όσα κομμάτια θα κόψουμε και με μια μικρή κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι, ζεστό, στη ζεστή καρυδόπιτα, λίγο-λίγο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφίa: Αντώνης Γιαμούρης