Αυτή την Κυριακή με το Θέμα το 10ο τεύχος του περιοδικού Cantina κυκλοφορεί με ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στην μαγειρική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

Το Cantina ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια για να ανακαλύψει μια σπάνια ελληνική εξωτική κουζίνα. Ηταν ένα ταξίδι στη Μητρόπολη των Αιγυπτιωτών. Εκεί όπου η εμπειρία του Ελληνισμού αντέχει στο χρόνο. Σε ένα έντυπο-ντοκιμαντέρ 160 σελίδων οι Αλεξανδρινοί ανοίγουν την καρδιά τους και παρουσιάζουν την κουζίνα τους μέσα από μαρτυρίες και μυστικά μιας σπάνιας μαγειρικής παράδοσης. Επισκεπτόμαστε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας όπου δειπνούμε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. Ταξιδεύουμε στη ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη και ανακαλύπτουμε την κουζίνα της μητέρας του. Καταγράφουμε τα καθημερινά και τα γιορτινά τραπέζια της ελληνικής κοινότητας με τις ονειρεμένες γεύσεις και τα γλυκά που μυρίζουν μαχλέπι και κανέλα.

Ξεφυλλίστε το τεύχος και ανακαλύψτε:

– Αποστολή στην Αλεξάνδρεια
Αναζητήσαμε την πραγματική γεύση των Αλεξανδρινών Ελλήνων στο παρελθόν και βρήκαμε έναν ζώντα γαστρονομικό πολιτισμό.

– Ένας πεισματάρης ιεραπόστολος
Συνομιλία με τον Θεόδωρο Β΄, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για το πολύ-τιμο έργο που επιτελεί με αγάπη εδώ και δεκαετίες

– Των Ελλήνων η κοινότητα
Γεννήθηκε από τον πόθο των παλαιοτέρων να συνδέονται με τη μητέρα πατρίδα και συνεχίζει να υφίσταται παρά τις όποιες δυσκολίες.

-Τα εστιατόρια των Ελλήνων
Νόστιμες διευθύνσεις της Αλεξάνδρειας με ατμόσφαιρα και ποιότητα.

-Κ.Π. Καβάφης: Η δική του Αλεξάνδρεια
Η πόλη που υπήρξε κυρίαρχη στην ποίησή του ως τόπος ενός ένδοξου παρελθόντος αλλά και πολ-λαπλών επιρροών

-Η κυρία που μας ενώνει
Συνομιλία με την Αντιγόνη Ζούλια και επίσκεψη στο εστιατόριο της Αθλητικής Ένωσης στην Ελληνική Κοινότητα

– Ζαχαροπλαστείο Alexandra Hamos
Η Λιλιάν Ίσσα μοιράζεται μαζί μας μνήμες από το ζαχαροπλαστείο της γιαγιάς της που τώρα διευ-θύνει η ίδια.

-Οι ανοιχτές αγορές
Στα σουκ της Ελ Μανσέγια, εκεί όπου κάθε μέρα φτάνουν τα πιο φρέσκα μποστανικά και φρούτα, ανακαλύψαμε την πραγματική γεύση της Αλεξάνδρειας.

-Στην ψαραγορά της Αλ Μαντίγια
Ένα αυθεντικό παράθυρο στην αλιευτική παράδοση της Αιγύπτου, μια επίσκεψη εκεί όπου οι Έλλη-νες της Αλεξάνδρειας προμηθεύονται ψάρια και θαλασσινά για τα σπίτια και τα εστιατόριά τους.

-Αντωνία Λιβανού: Η μαγείρισσα της Αλεξάνδρειας
Η ιστορία της νεαρής Ελληνίδας που δίδασκε οικοκυρικά, αρχές γαλλικής γαστρονομίας και ζαχα-ροπλαστική στο Μπενάκειο.

-Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων: Η Αλεξάνδρεια στην Αθήνα
Ο Ρέντα Σαΐσα μοιράζεται μαζί μας που οι Αλεξανδρινοί φίλοι μας όρισαν ως αυθεντικές του τόπου τους.

-Οι γεύσεις του Νότου
11 συνταγές θα φέρουν στο τραπέζι μας γεύσεις από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με υλικά και μπαχαρικά που θα αγαπήσετε.

-Κρασί: Μεγάλο αφιέρωμα στο Μοσχοφίλερο

Μη χάσετε το νέο τεύχος του Cantina magazine αυτή την Κυριακή με το Θέμα.