Tη λατρεύουμε την ιταλική κουζίνα στην Ελλάδα. Η κουζίνα της γειτόνισσας άλλωστε βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις εθνικές κουζίνες ολόκληρου του κόσμου. Κάτι οι καταπληκτικές μακαρονάδες, κάτι οι μοναδικές πίτσες κάτι τα φοβερά τους delicatessen (που οι Ιταλοί φροντίζουν την αυθεντικότητα τους με νύχια και με δόντια) έχουν κερδίσει με την πληθωρική νοστιμιά τους, τους ουρανίσκους των καλοφαγάδων σε Ανατολή και Δύση. Επόμενο είναι τα αθηναϊκά εστιατόρια μιας τόσο αγαπησιάρικης κουζίνας να έχουν ζήτηση, να βρίσκουν κοινό, να προσελκύουν ικανούς σεφ. Σε αυτό το ρεπορτάζ, πολύ μακριά από το να καταγράψουμε όλα τα καλά ιταλικά εστιατόρια, μετράμε ορισμένα που έχουμε επισκεφτεί πρόσφατα, καινούργια και πιο παλιά, και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε σύντομα με περισσότερη pinsa, pizza & pasta, deli & antipasti.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Osteria Mamma
Το καινούργιο εστιατόριο στον Κεραμεικό, έχει μικρό κατάλογο, μεγάλη νοστιμιά και μια όμορφη εσωτερική αυλή. Από την τζαμαρία στον πεζόδρομο φαίνεται η κουζίνα και όλα όσα δημιουργούνται στο χώρο της. Η Osteria Mamma ανήκει στην οικογένεια Σαράντη, μια οικογένεια με καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο, με ηθοποιούς και μουσικούς στο δυναμικό της, και τη γνωστή σεφ Ελένη Σαράντη (Lost Athens, Noah), δημιουργό και ψυχή της κουζίνας του. Τα 16 πιάτα του καταλόγου -ορεκτικά, ζυμαρικά, κυρίως πιάτα και γλυκά-, ταξιδεύουν σχεδόν σε ολόκληρη την Μπότα, με συνταγές από την Τεργέστη τη Φλωρεντία και την Γένοβα μέχρι τη νότια Ιταλία και τη Σικελία, να εκπροσωπούν την ιταλική κουζίνα. Θα δοκιμάσετε Cima alla Genovese, δηλαδή μια λεπτή φέτα κρέας από μοσχαρίσια κοιλιά που εδώ γεμίζεται με λαχανικά, χοιρινό λίπος και ξηρούς καρπούς, βράζει σε ζωμό λαχανικών και εδώ σερβίρεται με συνοδεία από ραγού μανιταριών. Ακόμα αραντσίνο γεμιστό με οσομπούκο μιλανέζε και κρέμα από scamorza affumicata, ένα ελαφρύ αγελαδινό τυρί ελαφρά καπνιστό. Ανάμεσα στα ζυμαρικά, πιάτο άγνωστο στην Ελλάδα, τα χειροποίητα mendili di seta σε σxήμα και μέγεθος μαντιλιού γεμιστά με ένα πλούσιο ναπολιτάνικο ραγού και άλλο ένα γεμιστό ζυμαρικό από τη Φλωρεντία, οι pappardelle ripiene με γκουαντσάλε και αλμυρή σως anglaise. Αν το κρέας είναι στις προτιμήσεις σας, το αρνίσιο κότσι αρωματισμένο με δεντρολίβανο με συνοδεία νιόκι ή το μαγειρευτό με φραγκόκοτα σε κόκκινο κρασί και κάστανα θα σας γοητεύσουν. Για το τέλος, μπαμπά με μασκαρπόνε ή πανετόνε με ρούμι και μανταρίνι. Το μαγαζί απλώνεται σε τρεις αίθουσες, είναι ατμοσφαιρικό με ρομαντικό καλαίσθητο ύφος και όμορφες ροτόντες. Wine list με περίπου 200 ετικέτες από τον ιταλικό αμπελώνα σε επιμέλεια του Τηλέμαχο Παπανδρέα, head Sommelier του διάστερου εστιατορίου Delta.
Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός, κρατήσεις μόνο online
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Gio
Το καινούργιο εστιατόριο του Margi Hotel από τον σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο “Patio” και Executive chef του Ομίλου), προσφέρει κλασική ιταλική κουζίνα αφήνοντας στην άκρη την πίτσα, με μικρές ανατροπές και προσθήκες και πολλά κηπευτικά όπως και το ελαιόλαδο από τη φάρμα του ξενοδοχείου στο Κορωπί (40 ολόκληρα στρέμματα) και προσθέτουν Ο χώρος, εκεί που βρισκόταν παλιά το εστιατόριο Baku, είναι γαλήνιος, καλαίσθητος, αρμονικός και ντυμένος ολόκληρος με μια υπέροχη ταπετσαρία με μικρές πράσινες πορτοκαλιές σε γραφιστική απόδοση. Ιδιότυπο το Vitello Tonnato που ο σεφ το αποδίδει βάζοντας λεπτότατες τρυφερές φέτες από παραφίλετο, πάνω στην πυκνή σαλτσούλα τόνου και γαρνίρεται με τηγανητή κάππαρη Τα arancini μετατρέπονται σε μια “τερίνα” από ρύζι, παναρισμένη και περασμένη από το φούρνο μέχρι να τραγανίσει υπέροχα και από πάνω στολίζεται με ένα ρουστίκ ραγού μανιταριών. Υπέροχα μελωμένο το ραγού από μοσχάρι (ουρά -κότσι -μάγουλα) που συνοδεύει τα paccheri, με πληθωρικής νοστιμιά τα Saltimbocca alla Romana με κοτόπουλο και συνοδεία από λαχανάκια Βρυξελλών και σάλτσα βουτύρου. Εξαιρετικός ο Head Sommelier του ομίλου Αλέξης Αθανασίου, εξαιρετική η Wine list με 250 ετικέτες από τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και το διεθνή αμπελώνα, ανάμεσά τους και 17 κρασιά με το ποτήρι ανάμεσά τους και δύο σαμπάνιες και ένα ξηρό Tokay.
Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929165
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Napul’e
Ναπολιτάνικη αυθεντική νοστιμιά από τον Ιταλό σεφ Francesco Granata στο δημοφιλές εστιατόριο της Βάρης που φέρνει στην Αθήνα την γευστική πληθωρικότητα των θρυλικών οικογενειακών τραπεζιών της νότιας Ιταλίας. Diva τού μενού η πίτσα. Πολύ πολύ λεπτή, με φουσκωτό κόθρο, μαστιχωτή στο δάγκωμα φτιάχνεται με ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Τιμητική αναγνώριση της βιρτουοζιτέ του ναπολιτάνου pizzaiolo, η περσινή ανάδειξή του στην 68η θέση του διακεκριμένου θεσμού “Top 100 – The Best Pizza Chef 2024”. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και ανάμεσα στις γραμμές του υπάρχουν σίγουρα σπεσιαλιτέ που εκφράζουν την αγάπη για κάθε πλευρά της ιταλικής κουζίνας. Για παράδειγμα, η όλο εντάσεις πίτσα Fuoco, με σάλτσα από ντομάτα San Marzano καυτερό σαλάμι ‘nduja από την Καλάμπρια, μοτσαρέλα και μετσοβόνε. Στις πάστες, η κλασική καρμπονάρα που τόσο σπάνια σερβίρεται στην αυθεντική μορφή της με σάλτσα αυγού και γκουαντζάλε είναι άψογη, όπως άψογα είναι και τα candele (μακριά, χοντρά ζυμαρικά) με ραγού τζενοβέζε, δηλαδή με μια πεντανόστιμη σιγομαγειρεμένη σάλτσα με μοσχάρι και κρεμμύδια. Tα arancini τραγανά και μοσχομυριστά είναι εκ των ουκ άνευ. Για το τέλος, βελούδινο τιραμισού ταψιού, ή κάποιο από τα προσεκτικά διαλεγμένα και κάποια σπάνια ιταλικά κρασιά, μαζί με μια ολόκληρη σειρά από εκλεκτά ιταλικά αλλαντικά και τυριά που φέρνει από από την πατρίδα του, ειδικά για το εστιατόριό του.
Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, 2109655815
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Mercato
Εντυπωσιακό σκηνικό για μια σειρά νόστιμα ιταλικά πιάτα από τη σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που ανέλαβε πριν λίγους μήνες, το πολυτελές εστιατόριο του Four Seasons στη Βουλιαγμένη. Η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα αποδίδεται με θέρμη και γνώση από τη σεφ που έχει βαθείς δεσμούς με τη γείτονα χώρα. Εχει σπουδάσει, έχει μαγειρέψει και έχει ζήσει εκεί, ενώ εμείς τη γνωρίσαμε από το δημοφιλές εστιατόριο Napule’s που έστησε στη Βάρη με τον πρώην σύζυγό της τον Ιταλό σεφ Fransesco Granata. Αν πρόκειται να διαλέξετε ένα και μόνο πιάτο αυτό θα πρέπει να είναι η ακαταμάχητη pizza marinara. Σάλτσα με τις διάσημες ντομάτες San Μarzano, λιαστές ντομάτες, ελιές και κάππαρη και ζύμη στο στιλ της pizza Napoletana, όχι πολύ λεπτή σαν την πίτσα της Ρώμης , αφράτη και μαστιχωτή. Νόστιμο το χταπόδι καρπάτσο με μια ευρηματική βινεγκρέτ με Caesars, καρδιά baby gem (μικρό μαρουλάκι) στη σχάρα και τραγανά κρουτόνς. Εντυπωσιακό το signature πιάτο της σεφ “αραντσίνο al tartufo”. Μεγάλο κατάμαυρο και επιβλητικό, είναι παναρισμένο με ενεργό άνθρακα, γαρνίρεται με μαύρη τρούφα και συνοδεύεται από μια πολύ γευστική κρέμα παρμεζάνας. Τη δική της σφραγίδα βάζει η σεφ στο κοσμαγάπητο οσομπούκο με ριζότο ζαφεράνο και γκρεμολάτα. Το κρέας γίνεται pulled και το μεδούλι χρησιμοποιείται στο δέσιμο του ριζότο μαζί με παρμεζάνα ωρίμανσης 36 μηνών. Η κοτολέτα μιλανέζα, με λεπτότατο, τρυφερότατο μοσχαρίσιο κρέας, έχει τραγανό, χρυσαφένιο πανάρισμα που μοσχοβολάει από το βούτυρο clarifie όπου έχει τηγανιστεί. Oι πατάτες που συνοδεύουν την κοτολέτα, ροδοκόκκινες απ’ έξω και μαλακές από μέσα, δεν χορταίνονται. Το εξαιρετικό μπαμπά αμαρέτο όπου το σιρόπι φτιάχνεται με Amaretto di Saronno αντί για ρούμι και το εξαιρετικό τιραμισού της σεφ με δυνατό αλκοόλ ξεχωρίζουν ανάμεσα στα επιδόρπια.
“Four Seasons Astir Palace Hotel Athens”, ξεν. Nαυσικά, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 21 0890 1199
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Lolita’s
Παραμερίζοντας τη βαριά βελούδινη κόκκινη κουρτίνα της εισόδου ξανοίγεται η απλόχωρη σάλα που φωτίζεται από δύο βαρύτιμους πολυέλαιους. Το εστιατόριο πάνω στη λεωφόρο Κηφισίας, ανοίγει από το μεσημέρι και προσφέρει πολυτέλεια που τονίζεται από το πράσινο μάρμαρο στα τραπέζια, το αψιδωτό μεγάλο φωτισμένο μπαρ και το βαθύ κόκκινο στους τοίχους. Το μενού κλασικά ιταλικό, παίζει με πολλές έξυπνες ιδέες από τον executive chef του ομίλου Δημήτρη Σταμούδη ( pastry chef ο αδελφός του, Θανάσης Σταμούδης, executive chef του εστιατορίου η Κατερίνα Τζεμανάκη, bartender (επιμέλεια) ο Βασίλης Κουρής). Πιάτα χαρακτηριστικά της διάθεσης του σεφ για πειραματισμούς,τα arancini “λαχανοντολμάς” με πολύ κιμά και ρύζι. Πανάρονται με μαύρη φοκάτσια, κάθονται πάνω σε πουρέ από καμμένο λάχανο και περιλούονται με σάλτσα αυγολέμονο. Ακόμα, τα νιόκι πατάτας με (“ζωντανό”) σπανάκι, τραγανό προσούτο και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης είναι ένα ρουστίκ πιάτο όλο υφές και γεύση και το φιλέτο ψαριού με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, chorizo (πικάντικο ισπανικό λουκάνικο), μάραθο και ζωμό από μύδια. Να πάρετε pizzette truffle με τραγανή ζύμη, σάλτσα με κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, άγρια μανιτάρια νιφάδες από τυρί Asiago και φρέσκια τρούφα. Εξαιρετική η creme brulee με φιστίκι Σικελίας και βατόμουρο και κυρίως η τάρτα καραμέλας με αλατισμένη καραμέλα, βελούδινο παγωτό βανίλιας και κρέμα σαντιγί με γεύση βανίλια Μαδαγασκάρης.
Λ. Κηφισίας 340, Φάρος, Νέο Ψυχικό, 2107548350
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Monzu
Μοντέρνα ιταλική κουζίνα από τον σεφ Γιάννη Λιόκα, που ευχαριστεί όσους ζητούν το κλασικό στοιχείο της ιταλικής νοστιμιάς ενώ παράλληλα προσθέτει προσωπικά στοιχεία που αιφνιδιάζουν ευχάριστα. Για παράδειγμα το signature vitello tonnato που συνδυάζει απροσδόκητα τη μοσχαρίσια γλώσσα με μαριναρισμένη παλαμίδα και μαγιονέζα τόνου με σέλερι και κάπαρη. Άλλο ένα signature πιάτο του σεφ που αρέσει, η παναρισμένη “κοτολέτα” σελινόριζας που τηγανίζεται σε βούτυρο με σως παρμεζάνας, σέσκουλα, σπανάκι και μαύρη τρούφα. Η πίτσα δεν βρίσκει θέση στον κατάλογο όμως στα ορεκτικά, το μοσχαρίσιο ταρτάρ -δάνειο από τη γαλλική κουζίνα-, συνδυάζεται απροσδόκητα με γαρίδες Κοιλάδας και χαβιάρι avruga. Surf & turf λοιπόν, και γιατί όχι όταν είναι τόσο ισορροπημένο γευστικά. Σε fusion διάθεση οι ταλιατέλες με σάλτσα από κεφάλια γαρίδας, φύκι kombu και σουμάκ και γαρνιτούρα από ωμή γαρίδας Κοιλάδας. Μακριά από ό,τι θα περίμενε κάποιος λάτρης της κουζίνας της Μαφίας, αλλά ενδιαφέρον. Πιο κοντά στα κλασικά ιταλικά, οι πληθωρικές και αρωματικές mafaldine με μπολονέζ άγριων μανιταριών και αφρό παρμεζάνας. Νόστιμο το κοτόπουλο με σάλτσα Caesars, κρέμα από ψητό μαρούλι, παλαιωμένη παρμεζάνα και ξιδάτο chutney καπνιστής πανσέτας, νόστιμη και η ψαρόσουπα Cacciucco από την Τοσκάνη στην οποία ο σεφ προσθέτει το καυτερό καλαμπρέζικο αλλαντικό ‘nduja και την αρωματίζει με φινόκιο. . Στα ψητά κρεατικά, υπάρχει tagliata, bistecca και μαύρος χοίρος με τα αντίστοιχα συνοδευτικά (baby πατάτες, σπαράγγια και πουρές με σπόρους μουστάρδας). Για επιδόρπιο, ένα αλλιώτικο τιραμισού με φυστίκι και παγωτό εσπρέσο. Πολύ όμορφο το νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται.
Λεωφ. Κηφισίας 357Β, Κηφισιά, τηλ. 2106200495
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Sole Giaguaro Αthens
O Ιταλός σεφ και ιδιοκτήτης Τζιοβάνι Σκαράτζι, που απέκτησε αναγνωρισιμότητα πριν μερικά χρόνια από το “MasterChef”, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση από το μακρινό χωριό Λαχανιά στη νότια Ρόδο και προσγειώθηκε πριν 4 χρόνια στα Πετράλωνα. Σήμερα, στο αθηναϊκό του εστιατόριο στην hype οδό Τρώων, δημιουργεί με σύγχρονες τεχνικές μια μοντέρνα, fusion εκδοχή της ιταλικής κουζίνας με ελληνικά και γιαπωνέζικα στοιχεία αφού έχει δουλέψει σε εστιατόρια της Ρώμης, του Λονδίνου, της Κοπεγχάγης και της Ιαπωνίας. Εντυπωσιακή πάμφωτη ανοιχτή κουζίνα, μπαρ στη μέση και μια μεγαλύτερη αίθουσα δίπλα, όλα σε ζεστούς τόνους του καφέ, στο πάτωμα terrazzo, ευρεία χρήση του ξύλου και οικεία ατμόσφαιρα. Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζουμε το καλαμάρι με ψητά χόρτα εποχής, αφρό από πεκορίνο και κραμπλ γκουαντσιάλε και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με παστό κρόκο αυγό και dressing αντούγιας. Πολλά ζυμαρικά, ξερά και φρέσκα όπως οι παπαρδέλες με υπέροχο ραγού πάπιας και τα νόστιμα καπελέτι που γεμίζονται με καπνιστό τυρί και γαρνίρονται με ένα medley θαλασσινών και σως μπουγιαμπέσα. Οι ψαροφάγοι θα εκτιμήσουν την πεσκανδρίτσα με ψητό μπρόκολο και έντονη τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών και όσοι προτιμήσουν το κρέας να ικανοποιηθούν από τραγανή χοιρινή πορκέτα με ψητό λάχανο και πουρέ καραμελωμένου μήλου. O μπαμπά με αλεύρι ολικής αλέσεως, μαρμελάδα πορτοκάλι, passion fruit και παγωτό αλμυρής καραμέλας είναι επικός και το τιραμισού -έκπληξη “ωωω…να choux”, και μόνο για το όνομα, θα το δοκιμάσετε. Πολύ ενδιαφέρων ο κατάλογος με διαλεχτά ιταλικά τυριά που θα δοκιμάσετε με κάποια από τα ιταλικά κρασιά της wine list.
Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 2103478008
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ovio
Μέσα στο multi ethnic γαστρονομικό σύμπαν της οδού Απόλλωνος στο Σύνταγμα, το εστιατόριο του πασίγνωστου σεφ Πάνου Ιωαννίδη και του επιχειρηματία Πάνου Πολίτη, είναι σταθερό σημείο αναφοράς για τους ψαγμένους που αγαπούν την ιταλική κουζίνα. Για παράδειγμα, η σουρεαλιστική πίτσα με χταπόδι, και σάλτσα μαρινάρα ή η ελληνοπρεπής πίτσα με άγρια μανιτάρια και σύγκλινο. Εδώ λοιπόν, η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, ξανοίγεται σε μοντέρνες ερμηνείες αξιοποιώντας τις άριστες πρώτες ύλες και τις σύγχρονες τεχνικές, προσφέροντας έτσι μια casual fine dining γαστρονομική εμπειρία. Κλασικά ιταλικά πιάτα όπως η καρμπονάρα και το οσομπούκο κάνουν παρέα με ανατρεπτικούς, απροσδόκητους συνδυασμούς. Αραντσίνι με τραχανά, σπεκ και μαρμελάδα ντομάτας, πορκέτα με σως εσπρέσο, σολομός με gnudi (είδος μεγάλων νιόκι από την Τοσκάνη) με σπανάκι, κλπ. Θαυμάσιο το ριζότο με caponata. Ανάμεσα στο τιραμισού, στη lemon pie και στο finger με φιστίκι Αιγίνης και σοκολατένια γέμιση θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε ενώ θα εντυπωσιαστείτε από τη λίστα κρασιών με περισσότερα από 100 ιταλικά κρασιά (και ορισμένα σπάνια) και επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα,
Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, 2114115755
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Cupola
Στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, το όμορφο εστιατόριο από το 2017 που έκανε πρεμιέρα έχει εξελιχθεί σε μια μοντέρνα τρατορία με cosy ατμόσφαιρα. Το μενού περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτότυπα ορεκτικά -ξεχωρίζουμε το γκρατιναρισμένο χτένι με κρούστα μυρωδικών, καπνιστή παντσέτα και σως μανταρίνι (“capesante gratinate”), πολύ καλή ναπολιτάνικη πίτσα στον ξυλόφουρνο και μια μεγάλη ποικιλία από πάστα φρέσκα και ριζότι, τόσο σε κλασικές ρετσέτες όσο και με πρωτότυπες, ευρηματικές σάλτσες. Οι vegan θα αγαπήσουν τις ταλιατέλες ολικής άλεσης, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας, ricotta και λάιμ ενώ για vegetarian αλλά όχι μόνο, τα χειροποίητα νιόκι με κρέμα γκοργκοντζόλα, βανίλια και τραγανά φουντούκια είναι γευστική έκπληξη. Τα λαζάνια μπολονέζ, οι παπαρδέλες ραγού με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο χτένι και σάλτσα ντομάτας San Marzano και οι χειροποίητες fregole με φρέσκες γαρίδες, καλαμάρι, κολοκύθι και σαφράν είναι κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές σε πάστα. Το κλασικό οσομπούκο αλά Μιλανέζε με πουρέ πατάτας, σαφράν και ντοματίνια κονφί και η ταλιάτα Black Angus με πατάτες και ranch sauce, είναι ό,τι χρειάζεται ένας κρεοφάγος. Μεγάλη σημασία δίνει το εστιατόριο στο κεφάλαιο γλυκά -ανάμεσά τους panacotta με κολοκύθα, butterscotch και κροκάν φουντουκιού, brownies με μους σοκολάτας γάλακτος, παγωτό φιστίκι, crumble cacao & καραμελωμένα φιστίκια, τάρτα μελιού με μήλο, custard cream, κραμπλ κανέλας και παγωτό κανέλα και βεβαίως τιραμισού.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Da Bruno
Για να στέκεται ένα εστιατόριο στη θέση του σαράντα ολόκληρα χρόνια και μάλιστα στο αθηναϊκό γαστρονομικό τοπίο που αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα, κάτι κάνει καλά. Και αυτό που κάνει καλά ο ιδιοκτήτης και σεφ της δημοφιλούς τρατορίας Δημήτρης Τσούκαρης είναι η κλασική ιταλική κουζίνα. Οι μοντέρνες πινελιές στα πιάτα του μενού δεν ακυρώνουν τα βασικά του στοιχεία που είναι η απλότητα και τα αυθεντικά υλικά που φέρνει ο ίδιος από την Ιταλία. Αυτά τα στοιχεία αγαπά το κοινό του, που επιστρέφει, η μια γενιά μετά την άλλη στην καλόγουστη σάλα η στην καταπράσινη αυλή. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ θα βρείτε επιλογές που γιορτάζουν τα 40 χρόνια του εστιατορίου με τη σηματοδότηση “Vintage Choice”, όπως η σαλάτα Leonardo από το 1994, οι ταλιατέλες Funghi misti με σιγομαγειρεμένο ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας και μαύρη τρούφα ή το κοτόπουλο Fantasia. Εκτός από την επετειακή σειρά, θα ευχαριστηθείτε πολλά κλασικά της ιταλικής κουζίνας ορισμένα σε πιο σύγχρονη απόδοση όπως η πάστα amatriciana με παντσέτα και σάλτσα από ντομάτες San Marzano, πεκορίνο, τοματίνια και τσίλι, τα paccheri με χοιρινά μάγουλα ντομάτα και κρέμα κατσικίσιου τυριού, τα ριγκατόνι αλά Νόρμα με σάλτσα ντομάτας και ψητές μελιτζάνες ή τα σπαγγέτι cacio e pepe με πεκορίνο και μαύρο πιπέρι. Ρουστίκ και χορταστικό το φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα κονιάκ και κρέμα πάνω σε παραδοσιακά ζυμαρικά fregola από την Σαρδηνία ψημένα στο ξυλόφουρνο με καπνιστή μοτσαρέλα, τα χοιρινά σκαλοπίνια με τυρί γκοργκοντζόλα και κρέμα, η κοτολέτα αλά Milanese. Τον Οκτώβρη, μήνα της παρμεζάνας, σερβίρουν τα καυτά ζυμαρικά μέσα από ένα ένα ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας αργής ωρίμανσης και το Νοέμβριο, το μήνα της τρούφας, καταφθάνει λευκή τρούφα από την Άλμπα της Ιταλίας και το μενού εμπλουτίζεται με μια ολόκληρη σειρά πιάτα με το πολύτιμο μανιτάρι.
Αγ. Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, 2109818959
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ami Italian Bistro
Στην έθνικ γειτονιά της Απόλλωνος, το μαγαζί με τη μεγάλη μπάρα και τη γωνιά του pizzaiolo στην άκρη του, μαζεύει στη μικρή σάλα και στα όμορφα εξωτερικά τραπεζάκια κόσμο για after office κοκτέιλς, εξαιρετική πίτσα και νόστιμες πάστες. Από τις πιο ενδιαφέρουσες πίτσες, η πίτσα με Gorgonzola, κολοκυθάκια κόκκινο σταφύλι και μοτσαρέλα, με πίτσα με finocchiona (σαλάμι αρωματισμένο με μάραθο από την Τοσκάνη), χειροποίητο μασκαρπόνε, κουκουνάρι και παρμεζάνα, η πίτσα με pepperoni και ‘nduja (πολύ μαλακό και καυτερό λουκάνικο από την Καλάμπρια) με Μοσχαρίσιο καρπάτσο, μασκαρπόνε, φιστίκι Αιγίνης, πούδρα από πορτσίνι, κλπ. Θαυμάσιο το ταρτάρ μοσχαριού αργής ωρίμανσης με ελαιόλαδο τσίλι, κάππαρη και αγκινάρα, πεντανόστιμο χορταστικό πιάτα τα τεράστια conchiglioni (τα γνωστά κοχυλάκια αλλά σε μέγεθος -μαμούθ) με σως από βότανα, ντοματα, πάστα ‘nduja και burrata bufala. Μαστορικά τηγανισμένη η τραγανή, τρυφερή κοτολέτα Μιλανέζε με μοσχαρίσιο κρέας αρωματισμένη όμορφα με δεντρολίβανο και το φασκόμηλο . τσακιστές στο τηγάνι.
Πολύ όμορφος ο κατάλογος των signature κοκτέιλς που εμπνέεται από έργα μεγάλων ζωγράφων που απεικονίζονται στις σελίδες του -Το κορίτσι με το σκουλαρίκι του Βερμέερ, η Εμμονή της μνήμης του Νταλί, το Φιλί του Κλιμτ, κλπ
Βουλής & Απόλλωνος, Σύνταγμα, τηλ. 213 0302 290
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Frankie
Ψηλά στα σκαλάκια της Ομήρου, στο Κολωνάκι, η ψηλοτάβανη σάλα του ισογείου συνδυάζει όμορφα τα old fashion στοιχεία με το σύγχρονο ντιζάιν, έχει μεγάλα παράθυρα για χάζι και αστραφτερό μπαρ. Το μενού προσφέρει μια μοντέρνα ιταλική κουζίνα με φρέσκα τοπικά υλικά και farm-to-table φιλοσοφία που μεταφράζεται σε πιάτα φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών, κρεατικά, ψωμί και πίτσες με προζύμι και βιολογικό αλεύρι στον ξυλόφουρνο, pinsas χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά και gluten free και lactose free επιλογές. Ακόμα, φρέσκα spaghetti, linguine, pappardelle, tagliatelle και βιολογικές πένες χωρίς γλουτένη. Πολύ νόστιμα τα πληθωρικά χειροποίητα ραβιόλι Cacio e Pepe γεμιστά με ricotta , κρέμα από pecorino, φρέσκια μαύρη τρούφα και κρασί marsala, όπως και η σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι ολικής άλεσης, ξηρό ανθότυρο και σχοινόπρασο. Οι κρεοφάγοι θα εκτιμήσουν τα κρεατικά της ώρας -tagliata από μοσχάρι angus με σάλτσα bearnaise, New Υork strip steak με γλάσο σόγιας και πολέντα, pancetta με πουρέ κουνουπίδι,, τηγανητό λάχανο και σάλτσα χοίρου, κά. Από τα επιδόρπια, εκτός από το κλασικό τιραμισού, η φίνα creme brulee mango με αρώματα βανίλιας και παγωτό mangο είναι μια εξαιρετική πρόταση.
Κολωνάκι, Σκουφά 42 και Ομήρου, 210 3647052
Διαβάστε επίσης:
7 στέκια της πόλης που αγαπάμε, με θέα θάλασσα