Εστιατόρια, ταβέρνες και κουτούκια για ψάρια και θαλασσινά, με εμπνευσμένες μαστορικές γεύσεις, φρεσκάδα και μοσχοβολιές από ιώδιο
To ψαροφαγικό τοπίο της πόλης ζωντανεύει καθώς ο χειμώνας κάνει τα τελευταία λευκά του βήματα. Το δίπτυχο ψαράκι -κυματάκι με φόντο τη θαλασσινή θέα, εξακολουθεί να είναι δικαίως κυρίαρχο στην πανέμορφη παραλιακή ζώνη της πόλης. Ο “καπετάν Ανδρέας Ζέπος” φρεσκαρισμένος με “ωμά” και “ψάρια ωρίμανσης” παίρνει διακρίσεις Michelin και αγαπιέται από ένα hype πλήθος ή παραμένει χαλαρός ανάμεσα σε τσίπουρα, τηγάνια και μικρόψαρα, παρέα με μερακλήδες της παράδοσης και της παρεΐστικης ραστώνης. Κάποια θαλασσινά παραθαλάσσια στέκια μάς έχουν κατακτήσει από παλιά, κάποια καινούργια φαίνεται πως θα γίνουν έρωτας.
Όρμος Αφροδίτης
Στο ουζερί του Κώστα Αντωνοδημητράκη που λειτουργεί από το 1981 θα βρείτε φρέσκα ψάρια όποτε τού φέρουν, καλαμαράκια, πεντανόστιμες γαρίδες -η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- και χοχλιούς μπουμπουριστούς. Πέρα από τις φωτιές και τα τηγάνια, το μαγαζί διαθέτει γνήσια κρητικά προϊόντα όπως μυζήθρα, λιανολιές, δικό του ελαιόλαδο από το χωριό του, Καλύβια, στο Ηράκλειο, και κάποιες φορές απάκι για μεζέ. Πόσοι ξέρουν τον μικρούτσικο όρμο της Αφροδίτης στην Πειραϊκή όπου βρίσκεται το μαγαζί; ´Ελάχιστοι, και αυτό είναι κομμάτι της γοητείας του.
Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραϊκή, 210418 0527
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Varoulko Seaside
Το εστιατόριο που άλλαξε το προφίλ της θαλασσινής γαστρονομίας στην Ελλάδα, το πολυβραβευμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου, συνεχίζει από το 1987 μέχρι σήμερα τη διεθνή και ελληνική του καριέρα (αστέρι Μichelin από το 2002 μέχρι πέρυσι). Το μαγειρικό ύφος του Λαζάρου έχει σφραγίσει τη νέα ελληνική κουζίνα και το στυλ του έχει επηρεάσει βαθιά τη νέα ελληνική μαγειρική. Στο Βαρούλκο θα φάτε οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή σας, απολαμβάνοντας μαζί με τη γεύση και μπουκιές ιστορίας της καινούργιας ψαροφαγίας. Ο Head chef ο Γιάννης Υφαντίδης ετοιμάζει μια ολόκληρη σειρά εμπνευσμένα πιάτα όπως η φέτα ψάρι (ανάλογα με την ψαριά της ημέρας) με μανιτάρια σοτέ, αφρό φουντούκι και τρούφα, η ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και τα μπαρμπούνια σοτέ με υφές κουνουπιδιού και τζέλ καρότο. Σημαντικό απόκτημα της ομάδας ο έμπειρος και με διεθνείς περγαμηνές νέος διευθυντής Γεράσιμος Θυμνιός, πρώην Maitre του Salonica Restaurant (Executive Chef ο Σωτήρης Ευαγγέλου) στη Θεσσαλονίκη. Στο σέρβις η κόρη του Λευτέρη, η πολύ ικανή Ηλέκτρα.
Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 210 5228400
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Akti Restaurant
Θέα μέχρι όπου φθάνει το μάτι στον κόλπο της Βουλιαγμένη, ανάλαφρη μοντέρνα διακόσμηση και ευφάνταστη νόστιμη κουζίνα από την ομάδα του πολυβραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin). Καλοφτιαγμένα «ωμά» -σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο- και μετά μια σειρά από σπεσιαλιτέ με έμπνευση και νοστιμιά: καλαμάρι ψητό με ψητό kale και ελαιόλαδο με μυρωδικά, χταπόδι ψητό με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης, λουκάνικο γαρίδας με πιπεριές, ντομάτα και φέτα και ένα εξαιρετικό κεμπάπ τόνου με τζατζίκι ταραμά και πίκλα κρεμμύδι .Ο κατάλογος περιλαμβάνει μαζί με όλα τα κλασικά μιας ψαροταβέρνας, πολλά ολόφρεσκα ψάρια για σχάρα και τηγάνι και προτάσεις για κρεοφάγους όπως ο ψητός κόκορας σε μαρινάδα ντομάτας με ψητά φασολάκια.
Λεωφ. Ποσειδώνος 6, Βουλιαγμένη, 210 8960748
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Piscis
Τραπεζάκια μπροστά στην ασπρογάλαζη πρόσοψη και στην απέναντι περατζάδα της θαλασσινής πιάτσας του Μικρολίμανου, ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής (αστέρι Michelin) και μια κουζίνα που παίζει όμορφα ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο ανατρεπτικό. Πιάτο πεντανόστιμο και απροσδόκητο, τα «σουγάνια» δηλαδή ντολμάδες με κρεμμυδόφυλλα, που εδώ γεμίζονται με κιμά από χταπόδι και σκεπάζονται με κρέμα γραβιέρας. Ακόμα, το κεμπάπ ψαριού σε τορτίγια και ο τάκος μπακαλιάρου με μαγιονέζα σκόρδου, σαφράν και παντζάρι. Καταπληκτική αστακομακαρονάδα και άψογα ψημένη σκορπίνα ψητή με γαρνιτούρα κάτι ακαταμάχητα αρωματικά χόρτα τσιγαριαστά στη σχάρα. Φρέσκα ψάρια για σχάρα και τηγάνι και κρεατοφαγικές επιλογές. Στην κουζίνα ο σεφ Σπύρος Τσόκας.
Ακτή Κουμουνδούρου 30, Μικρολίμανο, 210 4170772
Παπαϊωάννου
Κορυφαίας ποιότητας πρώτη ύλη, μαγειρική μαεστρία είναι το δίπτυχο που περιγράφει τον πολυβραβευμένο Γιώργος Παπαϊωάννου, κορυφαίο στην κλασική ψαροφαγική κουζίνα. Η επέκταση της επιχειρηματικής του δράσης από το Μικρολίμανο όπου ξεκίνησε στην Κηφισιά, στη Βουλιαγμένη και στο στη Στοά Σπυρομήλιου δεν επηρέασε την ποιότητα. Το μενού είναι ίδιο παντού και στα καλοστρωμένα τραπέζια τα θαλασσινά καλούδια ετοιμάζονται με παραδοσιακές τεχνικές και την ελάχιστη παρέμβαση πάνω στα ψαρικά και στα θαλασσινά αφήνοντας την πρωταγωνιστική θέση στην πρώτη ύλη. Εκτός συναγωνισμού το all time classic τηγανητό μπαρμπούνι με την τραγανή πετσούλα, πιάτα ημέρας όπως ψάρι ημέρας, αστακός ή κολοχτύπα με ζυμαρικά, ροφός στον ατμό (με παραγγελία) και πολλά υπέροχα ωμά.
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 210 4225059, Κολοκοτρώνη 32, Κηφισιά/Κεφαλάρι, 210 7546046, Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, 2111 001117, Atelier Papaioannou, Βουκουρεστίου 3, 210 3211315
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Blue fish
Μοντέρνα θαλασσινή κουζίνα με γιαπωνέζικη αύρα, στο επίκεντρο η ιδέα «Head to tail» και αίσθηση νησιού στην υπερυψωμένη βεράντα και στα τραπέζια πάνω στο κύμα. Ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης ξεκινώντας από τη Νάουσα της Πάρου έκανε όνομα και στην Αθήνα εδώ και 10 χρόνια. Ένα δείγμα της κουζίνας του σεφ στο μοτίβο «Head to tail»: το κεφάλι γίνεται κριθαρότο με γάλα καρύδας και μεσογειακό curry, το φιλέτο σοτέ με σάλτσα από Dashi, λεμόνι και λαχανικά ή αχνιστό με χόρτα και σάλτσα φρικασέ ή ψητό με σάλτσα ντομάτας San Marzano, κολοκυθάκια και βασιλικό και το Bon in Fillet kushiyaki στη Robata με λαχανικά ή «Picanha» με πικάντικη σάλτσα Chimichurri και ντομάτα.
Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, 210 9671778
Θέα Θάλασσα
Σε πρώτο πλάνο η θαλασσινή θέα της με τη Σαλαμίνα και την Ψυττάλεια από τα τραπεζάκια στο ξύλινο ντεκ και την περιποιημένη ασπρογάλαζη σάλα με το ναύτη του Τσαρούχη σε στάση χαιρετισμού. Εκτός από τα κλασικά ολόφρεσκα ψαρικά, ψητά και τηγανητά, μια ολόκληρη σειρά περίτεχνοι μεζέδες την έχουν κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλή. Χειροποίητη λακέρδα από ρείκι, μους λευκού ταραμά με χειροποίητα πιτάκια με μελάνι σουπιάς, ταρτάρ τόνου με κρέμα αβοκάντο, καρπάτσιο τσιπούρας πασπαλισμένο με φύκια wakame και σεβίτσε γαρίδας, τηγανητά «μαρούλια της θάλασσας» και ψητά στρείδια με σκορδοβούτυρο. Οι παπαρδέλες με καραβιδοουρές και η αχνιστή γαρίδα κόκκινης Κοιλάδας είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Ακτή Θεμιστοκλέους 344, 210 4132070
Διαβάστε επίσης:
18 στέκια για ψάρια και θαλασσινά στο κέντρο, αλλά και σε όλη την πόλη
8 ιχθυοπωλεία που ξεχωρίσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το άρθρο της εβδομάδας
