Σύνορο της Θεσσαλονίκης που χωρίζει δύο κόσμους διαφορετικούς μοιάζει να είναι η Τσιμισκή για τα Άνω και τα Κάτω Λαδάδικα. Από τη μία πλευρά, προς το λιμάνι, στα Κάτω Λαδάδικα, ισχύει η απόλυτη τουριστική εμπορευματοποίηση, με κράχτες έξω από μαγαζιά «παραδοσιακά» ή υπερπαραγωγές, αδιανόητη φασαρία από τα clubs, τουρίστες, εσωτερικοί και εξωτερικοί, μπερδεμένοι με πιτσιρικάδες που διψάνε για διασκέδαση mainstream. Φωτεινές εξαιρέσεις που σώζουν ολόκληρη την περιοχή:
Το Χαρούπι του Μανώλη Παπουτσάκη (Δόξης 4, τηλ.: 6988526262) με τη σύγχρονη, καλομαγειρεμένη και αποψάτη κρητική κουζίνα, με υλικά και κρασιά από το νησί, που ουσιαστικά άλλαξε το προφίλ της μικρής γειτονιάς. Το Συν-Τροφή (Δόξης 7, τηλ.: 2310 540260) της ομάδας του Γιάννη Λουκάκη, που το τρέχει η ομάδα του με προεξάρχοντα τον Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, για φρέσκα ζυμαρικά, καλοφτιαγμένους μεζέδες και παιχνίδια θάλασσας – γης στα ιδιοσυγκρασιακά πιάτα του. Το Τριζόνι (Δόξης 1 & Σαλαμίνος, τηλ.: 2310 542533), στο οποίο φέτος θα συνυπάρχουν δύο εκδοχές του, η comfort και η exclusive με την πείρα 40 χρόνων στην κουζίνα της θάλασσας για σωστή ψαροφαγία.
Τα Άνω Λαδάδικα, από την πανέμορφη γειτονιά στην πλατεία Εμπορίου μέχρι τους πιο ήσυχους δρόμους τους, εξελίσσονται συνεχώς δίνοντας έναν ιδιαίτερο γευστικό και αισθητικό χαρακτήρα στην πόλη. Στο κοσμοπολίτικο Manoir (Κατούνη 31, τηλ.: 6973808906) μπορείτε να δώσετε ραντεβού όλη την ημέρα για brunch, ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό ποτό μετά μουσικής. Ένα ακόμη all day μαγαζί είναι το The Garden Bar (Αγίου Μηνά 16), με κόσμο που γεμίζει μέχρι και το πεζοδρόμιο, για street food, brunch και δυνατή μπάρα.
Αν έχετε όρεξη για new age μεζέδες με ολίγη από κρεατοφαγία και πιθανόν ένα κοκτέιλ ως συνοδευτικό, το Finokio (Κατούνη και Αγίου Μηνά, τηλ.: 2310 385850), είναι μια καλή επιλογή. Μακεδονίτικη κουζίνα στο Akadimia Restaurant (Αγίου Μηνά 3), με ωραίες επιλογές ελληνικών τυριών, μαγειρευτά και μεζέδες.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Πού τρώμε τρίγωνα, αρμενοβίλ, εργολάβους και απίθανα σιροπιαστά
Εδώ δοκιμάσαμε το καλύτερο τσουρέκι της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Βρήκαμε την καλύτερη μπουγάτσα σε 7 σημεία της πόλης
Το άρθρο της εβδομάδας
