Αν σας έλεγαν ότι είναι καλύτερο να τρίβετε μόνοι σας το τυρί, πιθανόν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσασταν θα ήταν ο πόνος στο χέρι. Η επιλογή του έτοιμου τριμμένου τυριού ή συσκευασμένου σε φέτες, είναι σίγουρα μία βολική λύση που διευκολύνει την καθημερινή μαγειρική. Βρίσκεται έτοιμο προς χρήση στο ψυγείο και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το προσθέσετε άμεσα στα μακαρόνια, στην πίτσα, στο τοστ ή στην πράσινη σαλάτα.

Μήπως σας έχει τύχει να αγοράσετε το αγαπημένο σας τυρί και να διαπιστώσετε ότι δεν μοιάζει με το έτοιμο τριμμένο, ούτε στην γεύση αλλά ούτε και στην υφή; Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί λόγοι που εξηγούν αυτή τη διαφορά.

Έχει καλύτερη γεύση το τυρί

Όταν τρίβετε ή τεμαχίζετε μόνοι σας το τυρί, αποφεύγετε και τα πρόσθετα που διατηρούν το τυρί του εμπορίου φρέσκο, όπως η κυτταρίνη και το άμυλο, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γεύση του.

Λιώνει διαφορετικά

Το τριμμένο ή ψιλοκομμένο τυρί ή σε φέτες, που αγοράζουμε έτοιμο από το supermarket είναι συχνά πιο στεγνό και τραγανό από το αντίστοιχο που πωλείται σε μεγάλα κομμάτια ή που μπορούμε να αγοράζουμε με το ζύγισμα από τις βιτρίνες με τα τυριά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επικαλυμμένο με ένα αμυλούχο πρόσθετο, πιθανόν κυτταρίνη, ο οποίος τραβάει την υγρασία και εμποδίζει το τριμμένα ή τεμαχισμένα κομμάτια του τυριού να κολλάνε μεταξύ τους. Ναι, μεν η κυτταρίνη είναι βρώσιμη και ασφαλής, ωστόσο, το προ-τεμαχισμένο τυρί δεν λιώνει τόσο ωραία

Κοστίζει λιγότερο

Το ψιλοκομμένο τυρί που αγοράζετε στο κατάστημα κοστίζει προφανώς περισσότερο. Άλλωστε, αυτή την ευκολία του έτοιμου, ουσιαστικά την πληρώνετε. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας συγκρίνοντας την τιμή κιλού που αναγράφεται υποχρεωτικά στο ράφι. Επιλέξτε ένα τυρί (πχ, γραβιέρα ή παρμεζάνα) που διατίθεται σε ολόκληρο κεφάλι στη βιτρίνα ή σε μεγάλο κομμάτι στα ράφια του ψυγείου, και παρατηρείστε τη διαφορά τις τιμές. Όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι τόσο πιο χαμηλή είναι η τιμή κιλού. Αυτό, οφείλεται κυρίως στα επιπλέον υλικά συσκευασίας (μεμβράνες, ετικέτες κτλ.), στην ενδεχόμενη διαφορετική σύσταση του περιεχομένου και στη διαφορετική γραμμή παραγωγής. Οπότε, αν το τρίψετε μόνοι σας, κάνετε οικονομία και κερδίζετε περισσότερη ποσότητα τυριού.