Κρύο και μουντό τον χειμώνα, βροχερό το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το συνήθως απρόβλεπτο κλίμα του Λονδίνου αποτελεί μέρος της γοητείας του. Μας δίνει όμως και την ευκαιρία να απολαύσουμε ρεμβάζοντας πίσω από ένα ημιθαμπωμένο τζάμι, σαν διάλλειμα από την περιήγηση στα αξιοθέατα ή το εξαντλητικό shopping, ένα αχνιστό ρόφημα: μια διαλεχτή ποικιλία τσαγιού, ένα εκλεκτό χαρμάνι καφέ, μια αρωματική ζεστή σοκολάτα. Κούπες και γεύσεις που διώχνουν μεμιάς τη μελαγχολία του βροχερού Λονδίνου, ζεσταίνουν, τονώνουν και γλυκαίνουν. Στην περίπτωση δε της σοκολάτας, ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Στα παρακάτω καφέ και σοκολατερί της βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα απολαύσετε απλά εξαιρετικής ποιότητας ζεστή σοκολάτα, αλλά θα βρείτε το αγαπημένο ρόφημα των Αζτέκων σε τόσο πλούσια και λαχταριστά πηχτή μορφή, που άνετα αντικαθιστά ένα εξαιρετικό σοκολατένιο γλυκό.
Venchi: για αυθεντική ζεστή σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας
Οι Ιταλοί ορκίζονται στο όνομα Venchi όσον αφορά την εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα και φυσικά δικαιώνονται, όπως διαπιστώνει όποιος δοκιμάζει τις δημιουργίες της διάσημης σοκολατοποιίας με έδρα το Τορίνο, που ξεκίνησε το 1878 ο μόλις 20 ετών τότε, αλλά ήδη παθιασμένος με τη σοκολάτα, Silvano Venchi. Όντως, κάθε φορά που ενδίδουμε στις θεσπέσιες σοκολάτες, σοκολατάκια σαν τα περίφημα Chocoviar με την πλούσια γέμιση από εκλεκτές πάστες ξηρών καρπών ή το παγωτό σοκολάτα του Venchi, δεν μπορεί παρά να ευγνωμονούμε το νεαρό ιδρυτή, που ξόδεψε όλες του τις οικονομίες για να ανοίξει ένα μικροσκοπικό κατάστημα στη Via degli Artisti στο Τορίνο. Τα καταστήματα είναι πια πάνω από 100, στιλάτα όπως αρμόζει σ’ ένα διεθνές ιταλικό όνομα και γεμάτα λαχταριστούς πειρασμούς σε τέτοια ποικιλία που δεν χορταίνεις να δοκιμάζεις.
Το Λονδίνο δεν άργησε να υποκλιθεί στο βασιλιά της ιταλικής σοκολάτας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 10 καταστημάτων Venchi, που δεν αδειάζουν ποτέ. Σε κάποια από αυτά, ελάχιστα τραπεζάκια, υπέρκομψα και ντυμένα με χρυσαφί καθρέφτες, απλώνονται μπροστά σε ενιαίους καναπέδες και σε προσκαλούν να κάνεις ένα διάλλειμα εν μέσω ενός σοκολατένιου παράδεισου, όπου τα αρώματα του κακάο σε μεθούν και οι βρύσες στους πάγκους δεν σταματούν να ρέουν λιωμένη σοκολάτα. Το τέλειο σκηνικό για να τονωθείτε μ’ ένα φλυτζάνι ζεστή σοκολάτα, πηχτή και πλούσια σε φουντούκι, καθώς οι δύο τύποι που διατίθενται -είτε Dark Hazelnut είτε Hazelnut Milk περιέχουν πάστα φουντουκιών της ανώτερης ποιότητας, από το Πιεμόντε φυσικά. Ακόμη και η σκούρα είναι μεν γλυκιά αλλά ισορροπημένη, γεμάτη λεπτά αρώματα, μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όταν πρόκειται για τον συνδυασμό σοκολάτας – φουντουκιού το Venchi θεωρείται αυθεντία, καθώς ήταν ο Silvano Venchi εκείνος που εφηύρε τη Νουγκατίνα – το γλυκό που περιέχει ψιλοκομμένα και καραμελωμένα φουντούκια και καλύπτεται από extra dark σοκολάτα. Τιμήστε την κληρονομιά του προσθέτοντας κροκάν φουντουκιού και τρούφα κουβερτούρας πάνω από τη σαντιγί της σοκολάτας σας κι απολαύστε τη γουλιά γουλιά, γιατί δυστυχώς όλα τα υπέροχα πράγματα μοιάζουν να τελειώνουν πολύ γρήγορα.
13 Exhibition Road, South Kensington και 9 ακόμη σημεία στο ευρύτερο Λονδίνο
Badiani: για τη signature Pistachio Hot Chocolate
Αν υπάρχει κάτι εκτός από το φουντούκι που οι Ιταλοί λατρεύουν να ταιριάζουν με τη σοκολάτα, αυτό δεν είναι άλλο από το φιστίκι, ένας ακόμη μαγικός καρπός που αφθονεί στον ιταλικό νότο και που στα εργαστήρια του Badiani, της βραβευμένης και διάσημης παγκοσμίως gelateria που ιδρύθηκε στη Φλωρεντία το 1932, μεταμορφώνεται σε εθιστικό, αυθεντικό gelato. Έχοντας καθιερωθεί και στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια με 10 καταστήματα, το Badiani μένει πιστό στη φιλοσοφία του ιδρυτή Master gelataio Paolo Pomoposi – απλότητα, καθαρά, φυσικά συστατικά και μοναδικές γεύσεις -,μετατρέποντας αυθεντικές ιταλικές συνταγές και υψηλής ποιότητας, εποχικές πρώτες ύλες σε artigianale προϊόντα.
Εξίσου με το gelato, η ζεστή σοκολάτα του Badiani στην πλούσια ιταλική εκδοχή, παχιά και κρεμώδης, έχει φανατικούς φίλους. Εκτός από την κλασική που σερβίρεται με μια γενναιόδωρη δόση σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας κι ένα ολόφρεσκο μπισκότο βάφλας, οι περισσότεροι συρρέουν για τη signature Pistachio Hot Chocolate. Βάση της η εξαιρετική πάστα φιστικιού που αποτελεί και τη βάση του διάσημου παγωτού τους, απλώνεται γενναιόδωρα στα τοιχώματα μιας διάφανης κούπας για να συμπληρωθεί από σοκολάτα εκλεκτών κόκκων κακάο κι αν επιθυμείτε, επίσης με σαντιγί κι ένα τραγανό μπισκοτάκι. Η απόλυτη ισορροπία κρεμώδους υφής, γλυκύτητας και της ανεπαίσθητα αλμυρής γεύσης του φιστικιού κάνει κάθε γουλιά πραγματική απόλαυση εν μέσω χειμώνα. Υπέροχη και η εκδοχή ζεστής σοκολάτας Affogato, με μια μπάλα της αποκλειστικής γεύσης παγωτού Buontalenti -μόνο με 4 υλικά: γάλα, κρέμα, ζάχαρη, αυγά-, να περιχύνεται με καυτή σοκολάτα και να συνδυάζει δύο αγαπημένους γλυκούς πειρασμούς σ’ ένα.
2 Mercer Walk, Covent Garden και 9 ακόμη σημεία
Philippe Conticini: για ζεστή σοκολάτα και XL κρουασάν
Από τον Γάλλο pastry chef που έχει χαρακτηριστεί ως «Ιδιοφυΐα της ζαχαροπλαστικής» και «ένας από τους μεγαλύτερους ζαχαροπλάστες της εποχής του», δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την τελειότητα σε κάθε δημιουργία, από τα περίτεχνα paris brest αμυγδάλου – φουντουκιού ως τα γιγάντια XL κρουασάν που κάθε Tik Toker ο οποίος σέβεται τους followers του σπεύδει να μοιραστεί μαζί τους σε ενσταντανέ που ξεχειλίζουν την οθόνη του κινητού. Η ουσία, όμως, των γλυκών έργων τέχνης του βραβευμένου pastry chef δεν βρίσκεται στους εφήμερους εντυπωσιασμούς, αλλά στα άριστα υλικά και την άψογη εκτέλεση. Καθόλου παράξενο λοιπόν που τα λονδρέζικα παραρτήματα της viennoiserie που φέρει το όνομά του συμπεριλήφθηκαν την περσινή χρονιά στη λίστα του La Liste των καλύτερων ζαχαροπλαστείων και φούρνων της βρετανικής πρωτεύουσας.
Και τι καλύτερο για να συνοδεύσετε τα αέρινα κρουασάν που δε σταματούν να ξεφουρνίζονται από τα χαράματα, από μια κούπα αχνιστή σοκολάτα, ιδανικά ισορροπημένη σε γλυκύτατα και πηχτή τόσο που να σου αφήνει το περιθώριο να βουτήξεις ένα κομμάτι από το βουτυράτο σφολιατοειδές γλυκό σου και να σταθεροποιηθεί πάνω του. Φτιαγμένη από γνήσια σοκολάτα, κρέμα και γάλα αποτελεί το signature ρόφημα σ’ όποια από τις τρεις viennoserie Philippe Conticini βρεθείτε κι επιβεβαιώνει ότι αν σύμφωνα με την άποψη του καταξιωμένου pastry chef οι δημιουργίες του εγείρουν συναισθήματα, τότε η σοκολάτα δικαίως χαρίζει στιγμές ευτυχίας.
24-25 Cromwell Place, South Kensington και 2 ακόμη σημεία
Bar Italia: για την πιο λαχταριστή πηχτή ζεστή σοκολάτα
Η αναζήτηση της πιο λαχταριστής πηχτής ζεστής σοκολάτας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και μια ατασθαλία στο πάντα άτακτο Soho και σ’ έναν αληθινό λονδρέζικο θεσμό, το περίφημο Bar Italia, μια αυθεντική ιταλική γωνιά στην καρδιά της βρετανικής μητρόπολης. Το θρυλικό στέκι της Frith St. που κλείνει μόνο για τέσσερις ώρες καθημερινά κι έχει φροντίσει να εφοδιάσει με επαρκή ποσότητα καφεΐνης γενιές και γενιές ξενύχτηδων και party animals του Soho, έχει συμπληρώσει 75 χρόνια λειτουργίας και μάλιστα εξακολουθεί να ανήκει στην ίδια ιταλική οικογένεια, ενώ έγινε στίχος των Pulp το 1995.
Η ανεπιτήδευτη, φιλόξενη και μποέμ ατμόσφαιρά του είναι ακαταμάχητη, περνάς το στενό κατώφλι, πιάνεις θέση στο μακρύ πάγκο με την απαραίτητη τηλεόραση και τα δεκάδες ενθύμια της Ιταλίας, κι αμέσως διακτινίζεσαι σε κάποια γειτονιά της Νάπολης, τριγυρισμένος από θορυβώδεις θαμώνες κι αμέτρητα φλυτζάνια αχνιστού καφέ. Η ζεστή σοκολάτα – σε κανονικό ή μεγάλο μέγεθος – είναι το μεγάλο μυστικό του Bar Italia και η πιο πηχτή που θα βρείτε στο Λονδίνο. Η περιεκτικότητά της σε κορν φλάουρ την κάνει τόσο πλούσια που ευκολότερα τρώγεται με το κουταλάκι παρά πίνεται από το λευκό φλιτζάνι, στο οποίο φιγουράρει η ιταλική σημαία. Αν πετύχετε ηλιόλουστη μέρα εν μέσω του λονδρέζικου χειμώνα, πιάστε θέση στα περιζήτητα εξωτερικά τραπεζάκια, παραγγείλτε μια cioccolata calda, βάλτε δίπλα της ένα cannolo siciliano, μια sfogliatella ή την υπέροχη τάρτα λεμονιού και ζεσταθείτε με το ρόφημά σας πριν σταθεροποιηθεί στο φλυτζάνι.
22 Frith Street, Soho
Carpo: για ζεστή σοκολάτα και ελληνικό πρωινό στο West End
Aισθανόμαστε ένα είδος εθνικής υπερηφάνειας κάθε φορά που περνάμε την είσοδο του υπέρκομψου και εντελώς ελληνικού Carpo, δυο βήματα από το Piccadilly Circus. Όχι μόνο γιατί το ένα εκ των τεσσάρων καταστημάτων ξηρών καρπών, καφέ και σοκολατοειδών που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του πάλαι ποτέ Regend Palace Hotel συναγωνίζεται σε αισθητική ακόμη και τα εντυπωσιακά μαγαζιά της κοντινής Regent St., αλλά και γιατί το success story της διάσημης πλέον στο Λονδίνο ελληνικής εταιρίας, συνεπάγεται τα καταστήματά τους να είναι πάντα γεμάτα. Το συγκεκριμένο και μεγαλύτερο όλων, αληθινό κομψοτέχνημα, προσφέρει τη δυνατότητα να συνδυάσεις τις αγορές με το πιο απολαυστικό διάλειμμα: έναν καφέ, ένα τσάι ή μια υπέροχη, σκούρα, αρκετά πηχτή και σίγουρα με πλούσια γεύση σοκολάτα.
Ένας ήσυχος, σχεδόν μυστικός χώρος στον πρώτο όροφο για μερικές στιγμές γαλήνης από τη φρενίτιδα της περιοχής, λίγα στιλάτα τραπεζάκια από πράσινο μάρμαρο, μια μπάρα με αναπαυτικά σκαμπό και θέα στην κίνηση της πεζοδρομημένης Glasshouse St., επιλεγμένη μουσική υπόκρουση από τζαζ ως όπερα, εκατοντάδες υγιεινά σνακ γύρω σας – ολόφρεσκοι ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, χειροποίητες σοκολάτες -, αρώματα καβουρδισμένων καρπών που μπλέκονται με αυτά του κακάο, ένα λευκό πορσελάνινο φλυτζάνι με τη ζεστή σοκολάτα σας κι ένα σοκολατάκι στο πλάι για έξτρα απόλαυση είναι ό,τι χρειάζεστε για να μεταφερθείτε από το πάντα γεμάτο κίνηση Piccadilly στον κόσμο της σοκολατένιας απόλαυσης. Το πρωί, συνδυάστε τη σοκολάτα σας με ένα μπολ ελληνικό γιαούρτι με πάστα φουντουκιού – αμυγδάλου, τραγανή γκρανόλα, μέλι, κακάο Valrhona και ολόκληρα ωμά φουντούκια, το απόγευμα με μια από τις νοστιμότατες, γεμάτες ωφέλημα συστατικά μπάρες, κι έχετε όλη την ενέργεια που απαιτεί μια μέρα στους δρόμους και τις γειτονιές του Λονδίνου.
10 Glasshouse Street, West End
Italian Bear: για τη viral Triple Chocolate
Η πιο viral ζεστή σοκολάτα του Λονδίνου βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το πιο αμαρτωλό ρόφημα που απολαύσατε ποτέ και σας υποδέχεται με τη ρητορική ερώτηση «Τι είναι καλύτερο από τη σοκολάτα;». Την απάντηση που δεν είναι άλλη από την τριπλή σοκολάτα, δίνει το Italian Bear το οποίο 10 χρόνια πριν ήρθε από την Ιταλία για να κατακτήσει το Λονδίνο, κάνοντας τα πλήθη να περιμένουν υπομονετικά μέσα στο κρύο ανεξαρτήτως ώρας για ένα φλυτζάνι πληθωρικής απόλαυσης. Εγκρατείς και λιτοδίαιτοι δεν χωρούν εδώ, κάθε αναστολή και δεύτερη σκέψη περί δίαιτας, διατροφής και θερμίδων μένει έξω από την πόρτα αυτού του αμαρτωλού καφέ, ή ξεχνιέται μόλις καθίσετε στον διακοσμημένο με φόρμες για σοκολατάκια και βάζα με κομμάτια σοκολάτας χώρο.
Ξεκινώντας από τα βασικά, καταρχήν επιλέγετε μεταξύ σοκολάτας γάλακτος, σκούρας ή της αγαπημένης ιταλικής γεύσης gianduja, κατόπιν ένα από τα τρία μεγέθη και σαν τελική πινελιά μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, κανέλα, κάρδαμο, τσίλι ή μαύρο πιπέρι. Ακόμη κι αν αρκεστείτε σ’ αυτή την εκδοχή, είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστηθείτε ένα πηχτό, πλούσιο ρόφημα από πραγματική σοκολάτα, που όσο μένει στερεοποιείται. Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε τη signature, όντως υπερβολική, αλλά κι εντελώς λαχταριστή έμπνευση που κάνει θραύση στα social media, ζητήστε την «Triple Chocolate» εμπειρία, ανεξαρτήτως γεύσης και μεγέθους. Όταν φτάσει στο τραπέζι σας μάλλον θα νομίζετε ότι ο σερβιτόρος έχυσε τη σοκολάτα σας, αλλά στην πραγματικότητα ολόκληρο το φλυτζάνι καλύπτεται προηγουμένως πλουσιοπάροχα μέσα αλλά και έξω με λευκή, σκούρα και σοκολάτα γάλακτος. Το πώς θα πιάσετε την κούπα σας είναι δύσκολο να απαντηθεί και προετοιμαστείτε ότι μάλλον θα λερωθείτε, αλλά έτσι γίνεται με τη σοκολάτα: σε κάνει να χάνεσαι στη μαγική της γεύση χωρίς να σε απασχολεί οτιδήποτε άλλο.
41 Broadwick Street, Soho – 29 Rathbone Place, Fitzrovia
Κεντρική φωτογραφία: Italian Bear website