Το βούτυρο δεν είναι απλώς ένα υλικό, αλλά ο κρυφός πρωταγωνιστής που προσδίδει στα πιάτα μας ξεχωριστή υφή και γεύση. Γνωρίζετε όμως πότε να χρησιμοποιήσετε το ανάλατο και πότε το αλατισμένο βούτυρο; Τα δύο είδη έχουν τη δική τους χρήση στη μαγειρική, απογειώνοντας γευστικά τις συνταγές μας. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε βουτύρου αλλά και τον τρόπο να επιλέγουμε το κατάλληλο βούτυρο για κάθε αλμυρή και γλυκιά παρασκευή.
Το αλάτι κάνει τη διαφορά
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών βουτύρου είναι η προσθήκη αλατιού. Το αλατισμένο βούτυρο περιέχει αλάτι, ενώ το ανάλατο όχι. Αν και φαινομενικά μικρή, η διαφοράα αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση και την υφή του πιάτου μας.
Ανάλατο Βούτυρο: Έλεγχος στη γεύση και ακρίβεια
Το ανάλατο βούτυρο χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Δεδομένου ότι δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι, μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε με ευελιξία την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούμε στις συνταγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ας δούμε παρακάτω πού και με ποιον τρόπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Στη ζαχαροπλαστική: Η έλλειψη του αλατιού διασφαλίζει την απόλυτη ισορροπία στη γλυκύτητα των γλυκών. Σε κρέμες βουτύρου, σε αφράτα κέικ τραγανά μπισκότα, το ανάλατο βούτυρο αποτελεί ιδανική επιλογή.
Ιδανικό για το σοτάρισμα: Συχνά, το ανάλατο βούτυρο έχει ελαφρώς χαμηλότερη υγρασία, γεγονός που μειώνει το πιτσίλισμα κατά το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα.
Αλατισμένο βούτυρο: Πλούσια γεύση και ευκολία
Το αλατισμένο βούτυρο μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στη μαγειρική, αφού το αλάτι που περιέχει ενισχύει γευστικά το κάθε πιάτο. Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας;
Γρήγορη λύση: Αν θέλετε να δώσετε έξτρα νοστιμιά σε μια μακαρονάδα ή στα λαχανικά που θα σοτάρετε, το αλατισμένο βούτυρο σας λύνει τα χέρια εύκολα και γρήγορα.
Πλούσια γεύση: Το αλάτι ενισχύει τα φυσικά αρώματα του βουτύρου, δίνοντας μοναδική γεύση ακόμα και στο πιο απλό πιάτο, όπως ένα κλασικό πρωινό με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί και λίγο βούτυρο.
Χρήσιμο Tip
Η ποσότητα αλατιού διαφέρει ανάμεσα στα διάφορα βούτυρα του ίδιου είδους που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επομένως αν ακολουθείτε μια συνταγή με ακριβείς αναλογίες αλατιού, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ανάλατο βούτυρο και να ρυθμίσετε εσείς την ποσότητα του αλατιού.
Ποιο να επιλέξετε ανάλογα με τη συνταγή;
Η επιλογή εξαρτάται από τη συνταγή που ετοιμάζετε και από το πόσο έλεγχο θέλετε να έχετε στη γεύση. Σε γενικές γραμμές, το ανάλατο βούτυρο είναι η καλύτερη επιλογή για τα γλυκά μας καθώς εξασφαλίζουν τέλεια ισορροπία στη γεύση. Από την άλλη πλευρά, το αλατισμένο βούτυρο είναι ιδανικό για αλμυρές συνταγές ή σε περιπτώσεις που θέλετε να έχουμε πλήρη έλεγχο της ποσότητας του αλατιού που χρησιμοποιείτε, διασφαλίζοντας την ακρίβεια στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε σταδιακά την ποσότητα του αλατισμένου βούτυρου που χρησιμοποιείτε. Άλλωστε είναι ευκολότερο να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι στη συνταγή σας παρά να το αφαιρέσετε.