Η ταλαντούχα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Aspasia στη Μάνη, είναι καλεσμένη αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι της Νανάς Δαρειώτη, δημοσιογράφου γεύσης και διευθύντριας σύνταξης στο Cantina του Πρώτου Θέματος. Αποστολή τους; Να μας ανοίξουν την όρεξη για ελληνική κουζίνα.
Τι εξερευνούν μαζί;
-Από τη μαγεία που κρύβουν αποξηραμένα φασολάκια, μπάμιες και βλίτα, μέχρι το πώς το γιαούρτι γίνεται «ιεροτελεστία» στα Βαλκάνια.
-Από το πώς κρατούν οι Σαρακατσαναίοι τις ντομάτες «ζωντανές» έως τον Ιανουάριο, μέχρι το πώς ένα μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε τη Σταυριανή στη μαγειρική.
-Από τον ανεξερεύνητο πλούτο των τοπικών κουζινών της Ελλάδας, που την οδηγεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικά υλικά, στην ιδιωματική, προσωπική μαγειρική της.
-Από τα γευστικά βιώματά της, όπως γαλατόπιτες και κρεμμυδοπίταρα από τα χέρια της προγιαγιάς της, μέχρι τις εικόνες που εμπνέουν το μενού της.
-Από την αγάπη της για την τροφοσυλλογή, μέχρι τον ριψοκίνδυνο, πολυσυλλεκτικό και λαβυρινθώδη τρόπο που αντλεί την έμπνευσή της.
-Την απέραντη πίστη και ενθουσιασμό στην τόλμη, την ευφυία, το θάρρος στο συνδυασμό και τη διαχείριση των υλικών και το ταλέντο των γυναικών μαγειρισσών.
Μια «λαχταριστή» συζήτηση γεμάτη Ελλάδα, για όσους πραγματικά αγαπούν το φαγητό με πάθος.
Ακούστε το podcast εδώ: