Η παραδοσιακή συνταγή για τα γιαπράκια που συνδυάζεται στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Ένα αγαπημένο πιάτο από τις κουζίνες της σαλονικιώτικης ιστορίας
Υλικά
- 2 φλιτζ. φασόλια ξερά, μουλιασμένα αποβραδίς
- 500 γρ. αμπελόφυλλα
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ½ φλιτζ. ρύζι γλασέ
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 3 τεμ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 4-5 κλωνάρια μαϊντανό
- 2 κλωνάρια δυόσμο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τα φασόλια χωρίς να παραβράσουν, να κρατάνε λίγο, γιατί θα βράσουν και στη συνέχεια. Τα σουρώνουμε.
Γέμιση: Στο μεταξύ σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρύζι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς για 2΄. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό. Μόλις το απορροφήσει, ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να τυλίξουμε τα γιαπράκια. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα από την άλμη και τα στεγνώνουμε πολύ καλά. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας 1 κουτ. γλυκού γέμιση. Τα αφήνουμε στην άκρη σε πιατέλα
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα φασόλια με το ελαιόλαδο για 1΄-2΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα μισά φασόλια σε πιάτο, ισιώνουμε τα υπόλοιπα σε μονή στρώση και στρώνουμε πάνω τους τα ντολμαδάκια. Καλύπτουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φασόλια.
Βήμα 3
Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο ζεστό νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το φαγητό. Στρώνουμε με σπασμένα αμπελόφυλλα αν μας έχουν περισσέψει και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για βάρος. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι το ύψος που βρίσκεται το πιάτο και βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου. Σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγές—ΜΑΡΊΑ ΔΙΑΚΑΤΟΥ, Styling—ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY