lemon curd_anoigma
clock icon
60'

Lemon curd με μαρέγκα

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 25 γρ. παγωμένο νερό
  • 320 ml χυμό λεμονιού
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 12 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 400 γρ. αυγά
  • 400 γρ. βούτυρο, σε κύβους
  • 6-8 μικρές ψημένες βάσεις τάρτας
  • Για τη μαρέγκα

  • 200 γρ. ασπράδια αυγών
  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Αν σας αρέσουν η γεύση και τα αρώματα των εσπεριδοειδών, αυτή η κρέμα λεμονιού θα σας ενθουσιάσει.

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη στο κρύο νερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα φέρνουμε σε βρασμό τον χυμό λεμονιού, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα. Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Ρίχνουμε το ⅓ από το μείγμα στο κατσαρολάκι στο μπολ με τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια με χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να φτάσει στους 82ºC (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Περνάμε την κρέμα από σίτα. Αφήνουμε 5΄- 10΄ να κρυώσει, ανακατεύοντας τακτικά να μην πιάσει κρούστα. Με ραβδομπλέντερ, ενσωματώνουμε στην κρέμα τη στραγγισμένη ζελατίνη και κατόπιν το βούτυρο.

Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να στέκεται. Μοιράζουμε την κρέμα στις βάσεις, γαρνίρουμε με μαρέγκα και καίμε με φλόγιστρο.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη στο κρύο νερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα φέρνουμε σε βρασμό τον χυμό λεμονιού, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα. Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το ⅓ από το μείγμα στο κατσαρολάκι στο μπολ με τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια με χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να φτάσει στους 82ºC (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Περνάμε την κρέμα από σίτα. Αφήνουμε 5΄- 10΄ να κρυώσει, ανακατεύοντας τακτικά να μην πιάσει κρούστα. Με ραβδομπλέντερ, ενσωματώνουμε στην κρέμα τη στραγγισμένη ζελατίνη και κατόπιν το βούτυρο.

Βήμα 3

Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να στέκεται. Μοιράζουμε την κρέμα στις βάσεις, γαρνίρουμε με μαρέγκα και καίμε με φλόγιστρο.

Συνταγή: Θανάσης Τσαγκλιώτης — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography