Στο καθιερωμένο μας κουίζ στο στο Viber αναρωτηθήκαμε αν προτιμάτε τον ξινό ή τον γλυκό τραχανά και εσείς μας απαντήσατε. Ο τραχανάς μία κρύα μέρα του χειμώνα είναι ένα ιδανικό γεύμα, αφού είναι αναμφίβολα ένα πιάτο θαλπωρής. Μπορούμε να το καταναλώσουμε με πολλούς και τελείως διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε σούπες (απλές ή βελουτέ), τραχανότο αλλά και πιο πρωτότυπες ιδέες όπως είναι οι τραχανόπιτες ή τα κεφτέδες με τραχανά. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει ως ορεκτικό, αλλά και ως κυρίως πιάτο είτε μιας καθημερινής, είτε και μιας Κυριακή, που θέλουμε κάτι πιο ξεχωριστό. Ωστόσο, ποιος είναι ο αγαπημένος σας;

Στο poll που σας στείλαμε, σας θέσαμε ένα νόστιμο δίλημμα, στο οποίο ο ξινός τραχανάς υπερίσχυσε του γλυκού. Πιο συγκεκριμένα, ο ξινός τραχανάς συγκέντρωσε το 65% των ψήφων σας, ενώ το «φαβορί» για πολλούς, ο γλυκός τραχανάς έμεινε στη δεύτερη θέση της προτίμησής σας, με ποσοστό 35%. Επειδή, όμως, δεν γίνεται κάθε μέρα να τρώμε τα ίδια και τα ίδια, συγκεντρώσαμε συνταγές και με τις δύο επιλογές, για να τις δοκιμάσετε.

Με ξινό τραχανά

Τραχανάς ξινός με κοπανιστή
Καλός ο τραχανάς σούπα, αλλά και το τραχανότο δεν πάει πίσω! Αυτό το χορταστικό πιάτο με τραχανά φτιάχνεται στο πι και φι και ενθουσιάζει με την απλότητα και τη νοστιμιά του.

Πικάντικος τραχανάς-ριζότο µε πελτέ και πρόβειο γιαούρτι
Αυτός ο ξινός τραχανάς με την προσθήκη του πελτέ χυλώνει ωραία και γίνεται σαν νόστιμο ριζότο. Ωραία ιδέα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Κοτόπουλο μπούτι με τραχανά και μαύρες ελιές
Ένα απλό αλλά νόστιμο πιάτο, που μπορούμε να ετοιμάσουμε πολύ εύκολα και γρήγορα

Με γλυκό τραχανά

Γλυκός τραχανάς με κοτόπουλο
Το πιο μαμαδίστικο φαγητό μαγειρεύεται στη Θεσσαλονίκη με τον περίφημο γλυκό τραχανά από τη Χαλκιδική. Ντοματένιος ή λεμονάτος, ο τραχανάς με κοτόπουλο δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι.

Ο νόστιμος και θρεπτικός τραχανάς της γιαγιάς
Γίνεται με γλυκό τραχανά τύπου Λαμίας, επίσης, αλλά προτιμήστε έναν πιο σκληρό.

Κόκορας με γλυκό τραχανά
Ένα πιάτο με πλούσια γεύση και παραδοσιακό χαρακτήρα, που ταιριάζει ιδανικά στο καθημερινό τραπέζι.