Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που η κουζίνα μας μετατρέπεται σε ένα μικρό εργαστήριο εδεσμάτων. Για συνεχόμενες ημέρες ο φούρνος, φουρνίζει και ξεφουρνίζει αδιάκοπα, πλημμυρίζοντας το σπίτι με γεύσεις και μυρωδιές. Με τόσες ώρες ψησίματος και μαγειρέματος, η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

Αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος, διατηρώντας όμως την ποιότητα των γιορτινών μας γευμάτων.

Οργανώνουμε το μενού: Ένας τυπικός σχεδιασμός το μενού έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο με τον πιο αποδοτικό τρόπο σίγουρα θα μειώσει τον χρόνο. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να ψήσετε περισσότερα από ένα φαγητά ταυτόχρονα. Μπορείτε να ετοιμάσετε το κυρίως γεύμα και τα συνοδευτικά σε διαφορετικές σχάρες του φούρνου, αξιοποιώντας τη θερμότητα που ήδη παράγεται. Θυμηθείτε μόνο να μην μπερδέψετε τα αλμυρά με τα γλυκά για να μην μπερδευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Εκμεταλλευόμαστε τον καυτό φούρνο: Αν ο φούρνος δουλεύει αρκετές ώρες, τότε έχει συσσωρευτεί αρκετή θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σβήσουμε τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ή αφότου ολοκληρωθεί και ενώ είναι πλέον σβηστός αλλά καυτός να τον αξιοποιήσουμε ψήνοντας μικρού μεγέθους μαρέγκες ή να φτιάξουμε τραγανές φέτες ψωμιού, να ζεστάνουμε έναν ζωμό ή να στεγνώσουμε βάζα, καράφες και άλλα γυάλινα αντικείμενα που δεν είναι εύκολο να φύγει η υγρασία τους.

Προθερμάνουμε μόνο όταν είναι απαραίτητο: Πολλές συνταγές προτείνουν να προθερμαίνουμε τον φούρνο και πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις είναι η σωστή διαδικασία, ειδικά όταν αφορά κρέατα ή κατεψυγμένα σφολιατοειδή. Ωστόσο, συχνά, επειδή κάνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ξεχνιόμαστε και αφήνουμε τον φούρνο να θερμαίνεται χωρίς να τον αξιοποιούμε. Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο και να το ρυθμίσετε ώστε να χτυπήσει στα 5′.

Κλείνουμε το καπάκι: Όταν μαγειρεύουμε στις εστίες, πρέπει να βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα γιατί με αυτόν τον τρόπο, η θερμότητα παραμένει στο σκεύος και μειώνεται ο χρόνος, άρα και η ενέργεια, που απαιτείται για το μαγείρεμα. Σκεπάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει για τα ζυμαρικά, στα λαδερά, όλα τα μαγειρευτά της κατσαρόλας και σίγουρα στις κόκκινες σάλτσες και τους ζωμούς. Προσέχουμε μόνο να μη σκεπάζουμε τις κρέμες (μπεσαμέλ, ρυζόγαλα κα) με βάση το γάλα.

Επιλέγουμε μικρότερες συσκευές: Για μικρότερα γεύματα, ειδικά όταν είναι ατομικά ή για δύο άτομα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων ή τη φριτέζα αέρα, γιατί είναι συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον μεγάλο φούρνο.

Καθαρίζουμε τον φούρνο: Όταν φροντίζουμε ο φούρνος μας να παραμένει καθαρός τότε λειτουργεί πιο αποδοτικά γιατί οι λιπαρές ουσίες που μένουν στα τοιχώματα αλλά και οι καμένες τροφές μειώνουν τη απόδοση της θερμότητας, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος.

Με λίγη οργάνωση και μερικές έξυπνες κινήσεις, μπορούμε να περιορίσουμε τα έξοδα ενέργειας χωρίς να θυσιάσουμε τις γαστρονομικές απολαύσεις των γιορτών. Ας απολαύσουμε τις ημέρες αυτές με μέτρο και δημιουργικότητα στην κουζίνα