Η μαγειρική είναι μια ακριβής επιστήμη ή μήπως δεν είναι; Αν ξεφυλλίσετε βιβλία μαγειρικής παλαιότερων ετών ή οικογενειακές συνταγές από τη γιαγιά σας, θα δείτε να γράφουν μέσα τη φράση «μία πρέζα αλάτι», «μία πρέζα πιπέρι» κλπ. Πόσα γραμμάρια είναι, όμως, μία πρέζα και είναι ξεκάθαρο σε τι ισοδυναμεί;

Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη έκφραση προέρχεται από διατροφικές πρακτικές της αρχαιότητας, αφού υπήρχαν συγγραφείς που υποστήριζαν στα κείμενά τους ότι η τροφή καταπίνεται ευκολότερα όταν προστίθεται μία μικρή ποσότητα αλατιού στο φαγητό. Τον 17ο αιώνα συναντάμε μία πιο σύγχρονη εκδοχή της φράσης, χάρη στη μελέτη αρχαίων κειμένων από κλασικούς μελετητές. 

Πόσο είναι τελικά μία πρέζα αλάτι;
Μια πρέζα ισοδυναμεί με περίπου 1/16 του κουταλιού του γλυκού και συνήθως αναφέρεται σε στερεά υλικά π.χ. αλάτι, μπαχαρικά. Δυστυχώς, λίγα δοσομετρικά κουτάλια είναι μικρότερα από 1/4 ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού, γι’ αυτό και μία καλή λύση είναι να γεμίσετε μερικώς το μικρότερο κουτάλι μέτρησής σας. Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά, μία πρέζα αλάτι αντιστοιχεί σε μόλις 1 γραμμάριο. Αν και πρόκειται για μία ανακριβή μέθοδο, πολύ συχνά «μία πρέζα» είναι η ποσότητα που μπορείτε να πιάσετε με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη λύση είναι από τις πιο αποτελεσματικές. Αν ακόμα πάντως δυσκολεύεστε να κατανοήσετε πόση είναι η συγκεκριμένη ποσότητα σκεφτείτε το εξής: ένας δημιουργικός τρόπος για να εκφράσουμε το ίδιο νόημα είναι να πούμε ή να γράψουμε (σε μία συνταγή) «προσθέτουμε αλάτι, για γεύση».

Το παράδειγμα της σάλτσας ντομάτας
Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε μία σάλτσα ντομάτας και η συνταγή σας αναφέρει «προσθέτουμε μια πρέζα ρίγανη». Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μυρίσετε και να δοκιμάσετε τη σάλτσα σας, στη συνέχεια μαζέψτε μια μικρή ποσότητα ρίγανης ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας και πασπαλίστε τη σάλτσα σας. Ανακατέψτε τήν και μετά δοκιμάστε ξανά. Αν θεωρείτε ότι χρειάζεται περισσότερη ρίγανη, προσθέστε άλλη μια πρέζα μέχρι να το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί γευστικά. Ένα τέτοιο «πείραμα» θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το ένστικτό σας και να αποκτήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σας ικανότητες.