Δημιουργός και μαγείρισσα της Μπουκαδούρας, του εμβληματικού εστιατορίου που από το 2002 και για 20 συναπτά έτη αποτέλεσε τον απόλυτο πρεσβευτή της γαστρονομίας της Χαλκιδικής
Γιατί μετέτρεψε την οικιακή μαγειρική σε υψηλή γαστρονομική εμπειρία.
Χωρίς μαγειρικές σπουδές, με μόνο εφόδιο την τέχνη που έμαθε στο σπίτι της και το ένστικτό της, άνοιξε το 2002, για βιοποριστικούς λόγους, όπως διηγείται η ίδια, την Μπουκαδούρα, εκεί όπου βρισκόταν η αγροτική κατοικία των παππούδων της. Σε μια μαγική τοποθεσία, στην Ακτή Ελιάς, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δρόμο που οδηγεί από τη Νικήτη στον Νέο Μαρμαρά. Η κουζίνα της, απλή και νόστιμη, χωρίς περιττές «φιοριτούρες», στηριγμένη στην παράδοση και τα υλικά της περιοχής, απέκτησε γρήγορα φήμη, ενώ «το μαγαζί γέμισε από την πρώτη χρονιά και δεν ξανάδειασε ποτέ».
Μας θύμισε ότι βασικό συστατικό της μαγειρικής είναι η αγάπη.
Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, τις πρώτες ύλες, τους συνεργάτες και κυρίως για τους πελάτες που «περιμένουν να σερβιριστούν και που πρέπει να βρουν το φαγητό σου νόστιμο, να εισπράξουν την αγάπη που έβαλες για να το μαγειρέψεις και να το ευχαριστηθούν». Η αγάπη και το νοιάξιμο που ξεχείλιζε στα καλοστρωμένα τραπέζια της με τα λευκά τραπεζομάντιλα, αλλά και στο πέρασμά της ανάμεσά τους για να ρωτήσει αν όλα είναι εντάξει, όχι με τον ξερό, βαριεστημένο, επαγγελματικό τρόπο των περισσότερων σερβιτόρων, αλλά με τη γλύκα των παλιών μαμάδων.
Ολοκληρώνοντας το 2022, νομίζω παρά τη θέλησή της, τον κύκλο της ως εστιατόρισσα,
έφτασε να μαγειρεύει τιμητικά δίπλα σε «αστεράτους» σεφ. Τιμώντας την εικοσάχρονη προσφορά της στην ελληνική γαστρονομία, σπουδαίοι σεφ, όπως ο Δημήτρης Παμπόρης από το Bubo του ξενοδοχείου Ekies All Senses στη Βουρβουρού, ο Μανόλης Παπουτσάκης του Pharaoh, ο Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency και ο Γιώργος Φελεμέγκας της μισελενάτης Hytra, μοιράζονται μαζί της τις κουζίνες τους σε ξεχωριστές βραδιές.
Είναι τυχεροί όσοι, έστω και για μία φορά, απόλαυσαν τη φροντίδα και τη μαγειρική της.
Λινά τραπεζομάντιλα, προσεγμένα ποτήρια κρασιού, όμορφα σερβίτσια, ζεστό καλωσόρισμα και αποχαιρετισμός, μικρές λεπτομέρειες φροντίδας που έκαναν την Μπουκαδούρα να ξεχωρίζει.
Και από την άλλη, νοστιμιές με όλα τα καλούδια που δίνει η θάλασσα και η στεριά, τουρσιά κάθε λογής, σκουμπρί καπνιστό στο τηγάνι, χουνκιάρ μπεγεντί, ψήμα (το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής για το Πάσχα), μουσακάς, σεσκουλοντολμάδες με θαλασσινά, μουσακάς, παστίτσιο, μπακαλιάρος φρικασέ και τόσα άλλα, έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη μνήμη όσων πέρασαν από εδώ.
Ευχαριστούμε, καλή μας Γιώτα, για όσα μας έμαθες.
Φωτογραφίες: Ιωσηφίνα Σβανιά