Ακούστε το νέο Podcast Food Science του Cantina και θα μάθετε γιατί το φαγητό μας προκαλεί τόσες αλλεργίες.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί ακούμε ολοένα και πιο συχνά για αλλεργίες σε τρόφιμα όπως ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και φρούτα; Ποια είναι τα «Big 9» επικίνδυνα τρόφιμα που μπορεί κάποια στιγμή να μας προκαλέσουν αλλεργία; Υπάρχει αντίδοτο που λειτουργεί άμεσα και ποιο μπορεί να είναι αυτό;
Με καλεσμένη την Ιωάννα Κοντογιωργάκη, Αλλεργιολόγο Παίδων και Ενηλίκων, συνεργάτη Αλλεργιολογικής μονάδας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, συζητάμε για το έντονο φαινόμενο των τελευταίων ετών, μαθαίνουμε τους τρόπους πρόληψης και τι θα πρέπει να προσέχουμε επιλέγοντας ένα προϊόν από τα ράφια ή ενώ απολαμβάνουμε το γεύμα σε ένα εστιατόριο.
1. Γιατί παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερες αλλεργίες στα τρόφιμα;
2. Όλα τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση;
3. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που προκαλούν ήπιες αντιδράσεις και κάποια πιο έντονες ή εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνουμε;
4. Ποια είναι τα συμπτώματα; Μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνα για τη ζωή;
5. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες;
6. Ισχύουν διαφορετικά δεδομένα για τα παιδιά και διαφορετικά για τους ενήλικες;
7. Υπάρχει μια τάση για κατανάλωση θρεπτικών σνακ. Ωστόσο, περιπτώσεις όπως είναι οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα όπως είναι οι ξηροί καρποί ή να παρασκευάζονται σε εργαστήρια που χρησιμοποιούν ξηρούς καρπούς. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές;
8. Στα εστιατόρια χρησιμοποιούν ροφήματα καρπών, ροκφόρ, fish sauce και άλλα τρόφιμα ως ενισχυτικά γεύσης, χωρίς να προειδοποιούν για πιθανές αλλεργίες – πέρα από τις περιπτώσεις υψηλότερης γαστρονομίας. Τι πρέπει να προσέχουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;