Καφέ, all day χώροι, μερακλίδικα μεζεδοπωλεία αλλά και μπαρ με σοφιστικέ διάθεση και καταπράσινες αυλές σε μία συνοικία με προσφυγική ιστορία και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, που εξακολουθεί χρόνια τώρα, να γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Ραντεβού, λοιπόν, στη Νέα Φιλαδέλφεια, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για πρωινά καφεδάκια, χαλαρές τσιπουροκαταστάσεις, comfort τσιμπολογήματα αλλά και απογευματινά κοκτέιλ με φόντο το εμβληματικό Άλσος της περιοχής αλλά και το ανακαινισμένο γήπεδο της ΑΕΚ.

Για καφέ και brunch

Fairytale
Kαφές, γλυκά και brunch με ινσταγκραμικό χαρακτήρα στο πιο ρομαντικό και παραμυθένιο στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και που εύκολα θαρρεί κανείς ότι έχει βγει από ταινία της Disney. Στην λουλουδένια και άκρως πληθωρική, ροζ σάλα του, σερβίρονται pancakes υπερπαραγωγή, no bake cheesecakes, γλυκές βάφλες αλλά και signature καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, αμαρτωλά milkshakes, mocktailes και homemade λεμονάδες.
Νικολάου Τρυπιά 48-50 (Βρυούλων), Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 21 0258 2341

Quishr
Η αγαπημένη minimal γωνιά των φίλων του specialty coffee στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τον κατάλογο του Quishr συμπληρώνουν προτάσεις σε τσάγια, σε γλυκά και αλμυρά πρωινά αλλά και σε μπύρες μικρών ελληνικών ζυθοποιείων. Χώρος νεανικός και ζεν που μας προτρέπει να χαλαρώσουμε με τον πρώτο πρωϊνό ή τον τελευταίο απογευματινό, after office, καφέ της ημέρας. Με τραπεζάκια έξω για χάζι στην περατζάδα και μέσα, στο ψηλό ξύλινο πάσο που επίσης επιτρέπει, ανεμπόδιστα, τη θέαση έξω.
Πίνδου 45, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 211 184 5159



Κίτρινη Γκαζόζα

Δημοφιλές all day spot της Νέας Φιλαδέλφειας που ήδη μετρά 11 χρόνια ζωής στην περιοχή. Πολλοί το αγαπούν για την παρεΐστικη, καταπράσινη αυλή του, άλλοι για τις προτάσεις του σε brunch και ακόμα περισσότεροι για τα περιποιημένα cocktails που ανεβάζουν τη βραδινή διάθεση στα ύψη. Το πρωί μας υποδέχεται με επιλεγμένους μονοποικιλιακούς καφέδες, ομελέτες και pancakes, τα μεσημέρια με comfort food πιάτα και τα βράδια με signature cocktails. Όσο για τις μουσικές στην κονσόλα; Από ταξιδιάρικες afro, tropical και house μέχρι reggae και rock.
Λεωφ. Δεκελείας 134. Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2525786

Για γλυκό

Συντριβάνι
Ιστορικό ζαχαροπλαστείο στην περιοχή, καθώς εξακολουθεί αδιάκοπα να γλυκαίνει τους θαμώνες του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Τα σιροπιαστά, το εκμέκ και το προφιτερόλ του, χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από τους οπαδούς του, και ως τα highlights του. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που το προτιμούν για τις τούρτες, τα ατομικά γλυκά, τα κέικ και τα τσουρέκια του. Βγάζει και τραπεζάκια έξω στη λιακάδα για όλους εμάς που χρειαζόμαστε το χρόνο και την άνεσή μας, για να απολαύσουμε, καθώς πρέπει, το γλυκό μας.
Μαραθώνος & Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102518152



Tillas

Σήμα κατατεθέν της γειτονιάς (χρονολογείται από το 1964) και σημείο συνάντησης των «ψαγμένων» γλυκατζήδων της ευρύτερης περιοχής.
Φημίζεται για τα κλασικά γλυκά του που φτιάχνονται από αγνές πρώτες ύλες, για τα κωνσταντινουπολίτικα γλυκά του αλλά και για τα παγωτά του και ειδικά για το παγωτό καϊμάκι που κάνει πολλούς Αθηναίους και από άλλες γειτονιές να επισκέπτονται συχνά πυκνά, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού υπάρχει και μια αυλή, κατάμεστη από δέντρα που εύκολα μας κάνει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα.
Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2514077

Για πίτσα και ζυμαρικά

Pastabar
Pizza και pasta με Ναπολιτάνικο αέρα αλλά και αυθεντική pinsa romana και πιαντίνες, σε έναν φωτεινό χώρο με comfort, παρεΐστικη αισθητική που αγκαλιάζει τους οπαδούς της cucina italiana.
Στον pasta κατάλογο συναντάμε από λιγκουίνι, σπαγγέτι, πέννες, στροτσαπρέτι, μέχρι και αρκετές επιλογές σε νιόκι, μακαρόνια ολικής άλεσης και χωρίς γλουτένη που «παντρεύονται» γευστικά με τις σάλτσες της αρεσκείας μας. Όλα αυτά συνοδεία κρασιών από Ιταλικούς αμπελώνες αλλά και αυθεντικών γλυκών που και αυτά «μιλούν» την ιταλική.
Λ. Δεκελείας 136, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2130055519

Il Basilico
Ζεστό ιταλικό στέκι, κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ, που παραπέμπει σε ναπολιτάνικη τρατορία με ινσταγκραμική ατμόσφαιρα και έμφαση στην pizza, την φρέσκια pasta και τα risotti.
Καιρού επιτρέποντος καθόμαστε έξω, στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δεκελείας, διαφορετικά πιάνουμε θέση μέσα στην άνετη και ρομαντική σάλα με το πληθωρικό ιταλικό ταπεραμέντο. Όσο περιμένουμε την παραγγελία μας παρακολουθούμε την «καλοκουρδισμένη» δράση της ανοιχτής κουζίνας, καθώς απολαμβάνουμε το cocktail ή το aperitivo μας. Και φυσικά δεν παραλείπουμε να κλείσουμε τη βραδιά μας με αυθεντικό ιταλικό tiramisu που θα μας κάνει να φωνάξουμε «la dolce vita».
Λεωφόρος Δεκελείας 128, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 697 189 0404

Για σουβλάκι

Σουβλάκες
Το λαοφιλές σουβλατζίδικο της Νέας Φιλαδέλφειας που άνοιξε από μία παρέα φίλων, πάνω στην πολυσύχναστη λεωφόρο Δεκελείας και λίγα βήματα μακριά από την κεντρική πλατεία της περιοχής. Μοντέρνα εμφάνιση στο ντεκόρ, ετερόκλητα χρώματα σε σάλα και σερβίτσια και ένας τεράστιος μαυροπίνακας που ενημερώνει παιχνιδιάρικα για τα καλούδια του καταλόγου. Εδώ θα δοκιμάσουμε ζουμερό καλαμάκι κοτόπουλο, πληθωρικό γιαουρτλού, περιποιημένα μπιφτέκια και καλοψημένα φιλετάκια πάνω σε αφράτες πιτούλες ψημένες στα κάρβουνα.
Λεωφ. Δεκελείας 57, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2511 714

Σουβλακούπολη
Ένα ακόμα στέκι στην πάντα δραστήρια πιάτσα εξόδου της Νέας Φιλαδέλφειας που γνωρίζουμε καλά οι φίλοι της πίτας και του γύρου.
Με όνομα που προϊδεάζει θετικά τους θαμώνες ως προς των πληθώρα των επιλογών σε σουβλάκι, η Σουβλακούπολη υποδέχεται στα τραπέζια από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ, χωρίς διακοπές, τους απαιτητικούς του ελληνικού street food. Εκτός από σουβλάκια καλαμάκια και τυλιχτά, απολαμβάνουμε και γύρους (χοιρινό και κοτόπουλο) σε τορτίγιες και πίτες σκεπαστές αλλά και ποικιλίες κρεατικών και vegan menu με έμφαση στην εποχικότητα των υλικών.
Εθνικής Αντιστάσεως 121, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102512180

Για μεζέδες

Μόλυβος
Με αέρα αιγαιοπελαγίτικο, από την Πέτρα της Λέσβου στα τραπεζάκια της Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό το προσεγμένο, παραδοσιακό μεζεδοπωλείο σερβίρει με ζωντάνια και σεβασμό στη μαγειρική ιστορία του τόπου του, γνήσια λεσβιακή κουζίνα με έμφαση στα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, στο φρέσκο ψάρι, στα μαγειρευτά που μοσχοβολούν σπιτική θαλπωρή, στους μερακλίδικους κρεατομεζέδες και φυσικά, στα θαλασσινά. Κοινός παρονομαστής, η μεγάλη ποικιλία Μυτιληνιών Ούζων, τσίπουρων και κρασιών που παρελαύνουν από τα τραπέζια.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 21 0258 2091

Φωτογραφίες: Facebook @barbalexisneaxalkidona

Μπαρμπαλέξης
Αυθεντική ανατολίτικη κουζίνα με μακρόχρονη ιστορία στην περιοχή, που ταξιδεύει τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς, από την Αντιόχεια στη Νέα Χαλκηδόνα.
Πικάντικα αλλαντικά, λαχταριστές τηγανιές, χειροποίητες πίτες, ποικιλίες τυριών, γιαουρτλού κεμπάπ στα κάρβουνα, ντολμαδάκια γιαλαντζί και μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες 3μηνης ωρίμανσης για τους μερακλήδες κρεατοφάγους σε έναν δροσερό κήπο και μία ζεστή σάλα για το χειμώνα που εκπέμπει σπιτική θαλπωρή. Όλα αυτά, παρέα με ούζα, τσίπουρα και ρακόμελα αλλά και υπό τις χορευτικές μελωδίες της ζωντανής ορχήστρας που κάνουν τις παρέες να ευθυμούν ακόμα περισσότερο.
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2583415

Γυμνάσιο
Αυτό το μεζεδοπωλείο μας γυρίζει στα νεανικά μας χρόνια, στα χρόνια του Γυμνασίου και στα εφηβικά εκείνα μονοπάτια που έκαναν τις παρέες να γράφουν ιστορία. Με διάθεση, λοιπόν, παρεΐστικη και κλίμα νεανικό και χαρούμενο, το «Γυμνάσιο» σερβίρει ελληνικούς μεζέδες που μπλέκουν την νοστιμιά της παράδοσης με την μοντέρνα έμπνευση, γεμίζοντας ταυτοχρόνως τα ποτήρια μας με εκλεκτά αποστάγματα απ’ όλη την Ελλάδα.
Όταν ο καιρός «ανοίγει», σκορπίζει τα τραπεζάκια του έξω, στην ανοιγόμενη σάλα και στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Νικ.Τρυπιά, με τη συνοικιακή αύρα και με θέα στο απέναντι παρκάκι.
Νίκου Τρυπιά 80, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2532708

Για ποτό

Barsol
Περιποιημένα cocktails, house blends και premium spirits σε έναν χώρο με δραστήρια μπάρα και άνετη, προσεγμένη σάλα που αγαπά το ξύλο και τις tropical λεπτομέρειες στο ντεκόρ. Η κουζίνα σε multi ethnic αλλά και ελληνικά μονοπάτια δίνει comfort πινελιές στο μενού. Στην κονσόλα home DJs και ραδιοφωνικοί παραγωγοί που ανεβάζουν τη διάθεση των σαββατόβραδων με mainstream μουσικές.
Λεωφ. Δεκελείας 102, τηλ. 210 252 9300

Old Dog
Η φήμη του έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά όρια της Νέας Φιλαδέλφειας και έχει πια, εδώ και χρόνια, αναδειχτεί σε στέκι για πολλές παρέες απ’ όλη την Αθήνα. Η άνετη εξωτερική αυλή του και η προσεγμένη industrial σάλα του, είναι μεν ισχυρά θέλγητρα για τους θαμώνες του, ωστόσο η «στιβαρή» μπάρα του είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Εκεί αντικρύζουμε πολλές premium, super premium και σπάνιες ετικέτες ποτών, ενώ στην περίπτωση που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, μπορούμε άνετα να επιλέξουμε ανάμεσα στα 15 signature cocktails.
Σάρδεων 6, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 216 7002652

B-Κουτί
Με μακροχρόνια ιστορία στη νυχτερινή πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας, το B-kouti διατηρεί στο ακέραιο τον ατμοσφαιρικό, ρουστίκ χαρακτήρα του, επενδύοντας δημιουργικά σε signature cocktails, premium ποτά και σε mainstream χορευτικά ακούσματα. Η ζεστή, social friendly και με έντονη θεατρικότητα, σάλα του, «ντύνεται» στα κόκκινα, υιοθετώντας τη σέξι αισθητική του Moulin Rouge και το ταπεραμέντο της arty γαλλικής σκηνής. Σε αυτό συνηγορούν και οι θεματικές βραδιές, τα parties και τα stand up comedian acts που συχνά πυκνά, «πρωταγωνιστούν» κάτω από τα φώτα του B-kouti.
Νικ. Τρυπιά 33 & Βρυούλων, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.210 2527337

Για μπίρα

Φωτογραφία: Facebook @brauhaus3k

Brauhaus 3k
Off Broadway μπυραρία, γνωστή και αγαπημένη στους κύκλους των οπαδών της μπύρας, στην πολυσύχναστη και εμπορική πιάτσα της λεωφόρου Δεκελείας. Τα ατού της, οι 60 ετικέτες, τα 16 βαρέλια, οι guest ζυθοποιίες, τα θεματικά δωμάτια αλλά και τα cocktails με μπίρα που και αυτά έχουν βρει το κοινό τους. Τη βρίσκουμε σε ένα παλιό αρχοντικό του 1920 που ξεχωρίζει για το ρουστίκ του ύφος και για τα ιδιαίτερα διακοσμητικά αντικείμενα που κοσμούν τους τοίχους. Όσο για την κουζίνα; Αυτή προσανατολίζεται στη φιλοσοφία του food & beer pairing, δίνοντας έμφαση στα πικάντικα τυριά, στα κρεατικά και φυσικά, στα burgers.
Λεωφ. Δεκελείας 67, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2526624

Beer Alley
Ελληνικές μικροζυθοποιίες και μεγάλα brands από όλο τον κόσμο, παρέα με finger food, ζουμερά burgers και σπέσιαλ πιάτα ιδανικά για μπυροκατάνυξη σε μία φιλόξενη μπυραρία με παρεΐστικο χαρακτήρα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Τις ζεστές βραδιές σερβίρει έξω στην όμορφη και ατμοσφαιρική αυλή της, ενώ τον χειμώνα περνά μέσα, στην παρεΐστικη σάλα με τις περιμετρικές τζαμαρίες και την λουστραρισμένη, ξύλινη μπάρα που δίνει αφορμές για άφθονο socializing.
Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.216 8008449

Φωτογραφία ανοίγματος: Brauhaus 3k