Ετοιμάζουμε πιάτα που μας λύνουν τα χέρια όταν γυρίζουμε στο σπίτι και θέλουμε κάτι εύκολο, νόστιμο, απλό αλλά όχι απλοϊκό

Χοιρινές μπριζόλες με μουστάρδα και σκορδάτες ντομάτες στο air fryer
1 ώρα – Εύκολο -1 άτομο

Υλικά
Για την μπριζόλα
1 χοιρινή μπριζόλα μεγάλη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
1 κουτ. γλυκού μέλι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λίγο θυμάρι ή ρίγανη
Για τις ντομάτες σκορδάτες
2 ώριμες ντομάτες (κομμένες στη μέση)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
ρίγανη ή βασιλικό

Εκτέλεση
Μπριζόλες: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Αλείφουμε καλά την μπριζόλα με το μείγμα και την αφήνουμε να μαριναριστεί για 30΄ (αν έχετε χρόνο, ιδανικά για 1 ώρα). Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180°C για 2΄. Τοποθετούμε την μπριζόλα στο air fryer και την ψήνουμε για 12΄-15΄, γυρίζοντάς την στα μισά του χρόνου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί καλά.

Σκορδάτες ντομάτες: Στο μεταξύ τοποθετούμε τις κομμένες ντομάτες σε ένα μικρό ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Βάζουμε τις ντομάτες στο air fryer στους 180°C μαζί με την μπριζόλα για περίπου 10΄ μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή βασιλικό στο τέλος για περισσότερη γεύση. Σερβίρουμε την μπριζόλα μαζί με τις σκορδάτες ντομάτες συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με λίγη σαλάτα ή ψωμί.

Κοτόπουλο με ντοματίνια, μουστάρδα, μέλι και βασιλικό
25 λεπτά – Εύκολο – 1 άτομο

Υλικά
150 γρ. φιλέτο κοτόπουλου από μπούτι, κομμένο σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
5 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1/2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
10 ml χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για 6΄-7΄ μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ντοματίνια, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2΄-3΄ μέχρι τα ντοματίνια να μαλακώσουν. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄ μέχρι τα ντοματίνια να μελώσουν και το κοτόπουλο να μαγειρευτεί. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πράσινη σαλάτα και το σερβίρουμε ζεστό.

Τουρλού με ρύζι στην κατσαρόλα
1 ώρα – Εύκολο – 1 άτομο

Υλικά
50 γρ. μελιτζάνα
40 γρ. κολοκυθάκια
½ μεγάλη πράσινη πιπεριά
½ μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1 μικρή πατάτα
1 μέτρια ντομάτα, όλα χοντροκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
20 γρ. ρύζι γλασέ
50 γρ. σάλτσα ντομάτας
130 ml ζεστό νερό
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα (μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριές, πατάτα) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ωραία. Προσθέτουμε την ντομάτα χοντροκομμένη, τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη και 50 ml από το ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί με κλειστό το καπάκι για 10΄. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 25΄ μέχρι το φαγητό να μελώσει. Σερβίρουμε με επιπλέον μαϊντανό αν επιθυμούμε.

Cacio e pepe με Σκοτύρι Ίου
20 λεπτά – Εύκολο – 1 άτομο

Υλικά
100 γρ. σπαγγέτι
60 γρ. Σκοτύρι Ίου
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνει al dente. Όσο βράζει το σπαγγέτι σοτάρουμε το μαύρο πιπέρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του. Όταν το σπαγγέτι είναι έτοιμο, κρατάμε περίπου 1/4 φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν και το στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο ζυμαρικό στο τηγάνι με το πιπέρι και προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε το Σκοτύρι Ίου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα που θα καλύψει τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Ριγανάτη τηγανιά με μοσχάρι και πολύχρωμες πιπεριές
20 λεπτά – Εύκολο – 1 άτομο

Υλικά
200 γρ. μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, κομμένη σε μπαστουνάκια 2 εκ.
10 ml ε.π. ελαιόλαδο
10 ml αγελαδινό βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 λεμονιού, τον χυμό
1/4 κουτ. γλυκού φρέσκια ρίγανη
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε λεπτές λωρίδες
1/2 πιπεριά κίτρινη, σε λεπτές λωρίδες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς λιπαρή ουσία. Μόλις το τηγάνι κάψει καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αμέσως ρίχνουμε το μοσχάρι και τις λωρίδες από τις πολύχρωμες πιπεριές. Σοτάρουμε για περίπου 2΄ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μοσχάρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα από όλες τις πλευρές και οι πιπεριές να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά κουνώντας το σκεύος για να απλωθεί η γεύση παντού. Τέλος, ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη, το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη ριγανάτη τηγανιά ζεστή σε πιάτα, με το κρέας ζουμερό και τις πιπεριές να προσθέτουν χρώμα και τραγανή υφή.