Το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο τέλος του πεζοδρόμου της Μακρυγιάννη και στην αρχή της οδού Βεΐκου σίγουρα το έχετε προσέξει. Εκεί, στον πρώτον όροφο βρίσκεται το εστιατόριο Balcony. Διαθέτει μια μικρή σάλα με λιτή διακόσμηση και απαλό πράσινο στους τοίχους, που συμπληρώνεται από ένα επίσης μικρό μπαρ. Όμως, αυτό που θα σας κερδίσει είναι η υπέροχη βεράντα με θέα την πολύβουη πόλη. Αυτή προτιμήσαμε και εμείς, μιας και ο καιρός ακόμα το επιτρέπει.

Στην κουζίνα συναντάμε τον σεφ Σταύρος Ζεάκης, οποίος δημιουργεί πιάτα βασισμένα στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με εμφανείς τις επιρροές από την κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης. Σε όλες τις δημιουργίες τους, τα υλικά κρατούν την ιδιαίτερη γευστική τους ταυτότητα και το τελικό αποτέλεσμα είναι νόστιμο, ελαφρύ και παιχνιδιάρικο.

Stavros Zeakis (facebook)

Δοκιμάσαμε τα αιθέρια μαραθοπιτάκια σε χωνάκια – σαν αυτά του παγωτού – φτιαγμένα από κρούστα σφακιανής πίτας γεμιστά με μάραθο, ξινομυζήθρα και ανθότυρο και γαρνιρισμένα με λίγο ζελέ από μέλι. Νόστιμα ήταν και τα τσιγαριαστά χόρτα, που είχαν κίμτσι στη θέση του ξυδιού, έναν κρόκο αυγού στη μέση και μία «γυάλινη» πατάτα, δηλαδή πατάτα σε λεπτότατες μεγάλες, τραγανές, κατάλευκες διαφανείς φέτες που θυμίζουν γυαλί. Το πιάτο συνοδευόταν από κρέμα ανθότυρου, που του πήγαινε πολύ και γενικά ήταν γεμάτο απολαυστικές υφές. Στο ίδιο γευστικό μοτίβο και η σούπα κακαβιά με γαρίδα Κοιλάδας ταρτάρ, πατάτα σε κυβάκια, ξύσμα λάιμ και αγουρέλαιο. Σ’ αυτό το πιάτο ήταν εμφανής η ιδιαίτερη γεύση και υφή κάθε υλικού, τα οποία όλα μαζί ενώνονταν στην ιωδιούχα ένταση του θαλασσινού ζωμού.

Balcony Restaurant & Bar (facebook)

Για τη συνέχεια επιλέξαμε τα αρνίσια παϊδάκια με κρεατότουρτα Χανίων γαρνιρισμένη με ψητές μπάμιες κρέμα ξυνομηζύθρας και σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος. Από την μία τα ζουμερά παϊδάκια ντύνονται υπέροχα με μια βελούδινη πυκνή σάλτσα και από την άλλη η κρεατότουρτα, σαν μίνι τάρτα με τραγανή ζύμη, εξέφραζε μια άλλη σύνθετη διάσταση της γεύσης του κρέατος. Τέλος, οι ψητές μπάμιες ήταν η απροσδόκητη «δωρική» πινελιά, που συμπλήρωνε θαυμάσια το πιάτο.

Για επιδόρπιο σας προτείνουμε την κρέμα γιαουρτιού πασπαλισμένη με καρύδια τζελ μελιού και παγωτό καρύδι, που παραπέμπει επιτυχημένα στο κλασικό γιαούρτι με καρύδια. Υπάρχει, όμως, και η τάρτα σοκολάτας, που γεμίζεται με μους από σοκολάτα γάλακτος και καραμέλα, πασπαλίζεται με κροκάν από εσπρέσο και συνοδεύεται από παγωτό ανθόγαλα. Και τα δύο αξίζουν την παρουσία τους στο τραπέζι σας.

info
Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι, τηλ. 2114118437

Κεντρική φωτογραφία: Balcony Restaurant & Bar (facebook)