Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για το πόση ζάχαρη καταναλώνουν τα παιδιά τους. Και είναι λογικό! Σήμερα, η ζάχαρη έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η τερηδόνα αλλά και άλλα μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά αγαπούν τις γλυκιές γεύσεις και τις ζητούν συχνά, ειδικά όταν θέλουν κάτι να τους δώσει ενέργεια για παιχνίδι. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη χωρίς να καταφύγουμε σε ανθυγιεινά γλυκά.

Πώς μπορούμε να τους δώσουμε κάθε μέρα γλυκό;
Με τις φυσικές, γλυκές επιλογές που είναι και θρεπτικές και λαχταριστές! Ακολουθούν 10 έξυπνες λύσεις για να χαρίσετε στα παιδιά σας γλυκιά γεύση, χωρίς ζάχαρη, αλλά με αγνά υλικά που θα τους κάνουν καλό.

Φρέσκα φρούτα: Η εύκολη επιλογή
Τα φρούτα είναι η πιο φυσική γλυκιά επιλογή και γεμάτη βιταμίνες. Μπανάνα, φράουλες, μάνγκο ή σταφύλι είναι ιδανικά για απογευματινά σνακ. Μάλιστα, όσο νωρίτερα τα συνηθίσουν τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα θα προτιμούν τα φρούτα από άλλες λιχουδιές.

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι
Ανακατέψτε τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και μια κουταλιά μέλι. Έτσι, έχετε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες που θα τα κρατήσει χορτάτα για αρκετή ώρα, ιδιαίτερα εάν προσθέσετε και λίγους ξηρούς καρπούς.

Χουρμάδες γεμιστοί με ξηρούς καρπούς
Οι χουρμάδες είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που υπάρχουν! Γεμιστοί με αμύγδαλα ή καρύδια προσφέρουν υγιεινά λιπαρά και είναι ένα ιδανικό σνακ για το σχολείο ή τις δραστηριότητες.

Δροσιστικά smoothies
Τι θα λέγατε για ένα παγωμένο smoothie με μπανάνα, μούρα και λίγο γιαούρτι; Τα smoothies είναι γρήγορα, εύκολα και γεμάτα φρεσκάδα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ενώ δίνουν φυσική γλυκύτητα και θρεπτικά συστατικά.

Σπιτική κρέμα σοκολάτας με αβοκάντο
Ακούγεται απίστευτο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μια σοκολατένια κρέμα με αβοκάντο, κακάο και λίγο μέλι. Το αβοκάντο δίνει βελούδινη υφή και υγιεινά λιπαρά, ενώ το κακάο χαρίζει τη γεύση της σοκολάτας που λατρεύουν τα παιδιά.

Μήλα με φυστικοβούτυρο και κανέλα
Κόψτε μήλα σε φέτες, αλείψτε με λίγο φυστικοβούτυρο και πασπαλίστε με κανέλα. Αν προτιμάτε κάτι πιο ζεστό, ψήστε τα μήλα με σταφίδες και κανέλα για μια τρυφερή και γλυκιά απόλαυση.

Μπάρες ενέργειας με βρώμη και μέλι
Φτιάξτε στο σπίτι μπάρες με βρώμη, αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες ή κράνμπερι. Για πιο γλυκιά και πλούσια υφή, μπορείτε να προσθέσετε λιωμένο χουρμά. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και τέλειες για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γρανίτες φρούτων
Ειδικά το καλοκαίρι, οι γρανίτες είναι must. Φτιάξτε τις δικές σας με 100% φυσικό χυμό φρούτων, όπως πορτοκάλι ή μούρα, και καταψύξτε τές σε φορμάκια. Τα παιδιά θα τις λατρέψουν!

Πουρές μπανάνας με κακάο και καρύδα
Ο πουρές μπανάνας με λίγο κακάο και τριμμένη καρύδα είναι μια εύκολη λύση για γρήγορο γλυκό. Αρέσει στα περισσότερα παιδιά, ενώ αποτελεί πηγή καλίου και φυτικών ινών. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε μπαλίτσες ενέργειας, εάν ανακατέψετε τη μπανάνα με νιφάδες βρώμης και βούτυρο καρπών. Αφού τις παγώσετε τις πασπαλίζετε με τρίμμα καρύδας.

Pancakes με μέλι και φυστικοβούτυρο
Για το κυριακάτικο πρωινό, μπορείτε να φτιάξετε pancakes και να τα περιχύσετε με μέλι και φυστικοβούτυρο. Προσθέστε και φρέσκα φρούτα για να δώσετε έξτρα γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά;

Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Η γλυκύτητα συχνά συνδέεται με όμορφες στιγμές και τρυφερές αναμνήσεις, και τα παιδιά το αισθάνονται αυτό πολύ έντονα. Παράλληλα, η ενέργεια που τους δίνει η γλυκιά γεύση τους βοηθά να παίζουν και να διασκεδάζουν για ώρες. Οι παραπάνω ιδέες θα σας βοηθήσουν να δώσετε στα παιδιά σας γλυκά χωρίς να ανησυχείτε για τη ζάχαρη. Είναι εύκολες, γρήγορες και το σημαντικότερο: προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν γερά και υγιή  παιδιά. Προσπαθήστε να τις εντάξετε στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, και θα δείτε πόσο εύκολα θα αγαπήσουν αυτές τις γεύσεις.