Το μέρος ειδυλλιακό. Στον όμορφο κόλπο της Γιάλοβας με τα πάντα ήσυχα νερά και τα φοβέρα χρώματα που «ντύνεται» ο ουρανός όταν ο ήλιος βουτάει σε αυτά. Αυτή ήταν και η εικόνα που είχαμε όταν καθίσαμε στα τραπέζια του εστιατορίου Parelia, του ξενοδοχείου W. Παραλία όνομα και πράγμα μιας και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην άμμο.

Το μενού που έχει ετοιμάσει ο executive chef του ξενοδοχείου, Δημήτρης Καράμπαμπας, μαζί με την ομάδα του, το μεσημέρι περιλαμβάνει κυρίως θαλασσινά και ψάρια, ενώ το βράδυ αλλάζει και γίνεται πιο δημιουργικό πατώντας στην ελληνική κουζίνα και φυσικά στις ντόπιες πρώτες ύλες. Εμείς δοκιμάσαμε την πιο δημιουργική του πλευρά, εκείνη του βραδινού και η αλήθεια είναι ότι η έκπληξη μας ήταν ευχάριστη. Ξεκάθαρες γεύσεις στα πιάτα από τα οποία δεν έλειπαν οι τεχνικές αλλά ούτε και οι έξυπνες ιδέες. Όπως για παράδειγμα το μοσχαρίσιο ταρτάρ που σερβίρεται πάνω σε κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και συνοδεύεται από κράκερ πατάτας. Μια διαφορετική εκδοχή θα έλεγε κανείς του μουσακά, χωρίς την μπεσαμέλ, αλλά με την προσθήκη μιας πολύ ωραίας μαρμελάδας τομάτας που έδινε μια γλυκιά πινελιά σε κάθε μπουκιά. Ενδιαφέρον πιάτο ήταν και η κροκέτα μπακαλιάρου με πουρέ από γλυκοπατάτα και παντζαρόφυλλα.

Βέβαια ο κόκορας που σιγομαγειρεύεται για περίπου 16 ώρες, είναι ένα πιάτο γλύκισμα. Έρχεται με μελωμένο κους κους και ένα έντονο Σκοτύρι Ίου που πραγματικά απογειώνει τις εντάσεις του πιάτου. Το ίδιο νόστιμο είναι και τα μοσχαρίσια παϊδάκια που για συνοδεία έχουν σιουφιχτά (ζυμαρικά) Λήμνου τα οποία περιχύνονται από μια γευστική σάλτσα ψητού. Πιάτα που θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό.

Εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας και κατεύθυνσης είναι το Piqantro, το δεύτερο εστιατόριο που επισκεφτήκαμε κατά την παραμονής μας στο W. Είναι χτισμένο στην κορυφή του Navarino Hills και με θέα τα καταπράσινα γήπεδα του γκολφ και φυσικά τον ήρεμο κόλπο της Γιάβολας- αυτή την φορά από ψηλά. Σε αυτό το εστιατόριο έχουμε μια σύμπραξη της ελληνικής και της ισπανικής κουζίνας.

Ο Δημήτρης Καράμπαμπας μαζί με τον νεαρό head chef, Στέργιο Δημητράκη, επιλέγουν για κάθε πιάτο ένα ισπανικό προϊόν και το παντρεύουν έξυπνα με ελληνικά σε ένα ωραίο παιχνίδι γεύσεων. Από τα πολλά δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε το πολύ νόστιμο salmorejo (ισπανική κρύα σούπα ντομάτας με αρκετό σκόρδο) που ευχαρίστως θα τρώγαμε και δεύτερη μερίδα, το ceviche λαβράκι με τις όμορφες εντάσεις του, τις μικρές πράσινες πιπεριές padron και την φανταστική καλοκαιρινή του δροσιά από τα ροδάκινα της περιοχής καθώς και το χταπόδι μπρεζέ σε στιλ στιφάδο με μια τραγανή κροκέτα από φάβα.

Εξαιρετικοί ήταν και οι θαλασσινοί λαχανοντολμάδες, οι οποίοι περιχύνονταν με ζωμό ψαριού και συνοδεύονταν από λιωμένες πατάτας bravas και μια δόση από ισπανικό χαβιάρι. Ένα ακόμα πιάτο που δεν μπορούμε να μην σας αναφέρουμε είναι το σιγομαγειρεμένο αρνί με πουρέ λευκών φασολιών και έναν ζωμό από Pedro Himenez. Όταν το δοκιμάσετε σίγουρα θα το λατρέψετε. Και για το κλείσιμο, βάσκικο cheesecake.

Αν μέχρι τώρα είχα λίγους ή πολλούς καλούς λόγους για να βρεθείτε στο πολύ όμορφο και W Hotel της Costa Navarino, εμείς σας προσθέσαμε άλλους δύο. Και όσο ακόμα το καλοκαίρι καλά κρατεί – ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για διακοπές – μια σύντομη εκδρομή προς εκείνα τα μέρη της Καλαμάτας είναι ότι καλύτερο για να σπάσει την μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές.

info
Γιάλοβα, Πύλος, Καλαμάτα, τηλ. 2723098000