Αν μπορούσαμε να χωρέσουμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας σε μία συσκευασία, σίγουρα θα μιλούσαμε για τη σοκολάτα. Οι γνώριμες μάρκες, με γεύσεις που θυμίζουν γέλια, αγκαλιές αγαπημένων προσώπων και ατελείωτα παιχνίδια στην παιδική χαρά, φλερτ στα παγκάκια και κρυμμένα μηνύματα, περνούν από γενιά σε γενιά. Ακόμα και όταν, μεγαλώνοντας μαθαίνουμε περισσότερα για τη θρεπτική τους αξία και τη ζάχαρη που περιέχουν, όλα αυτά μοιάζουν να ξεθωριάζουν μόλις βρούμε ξανά στα ράφια των supermarket εκείνες τις κλασικές σοκολάτες που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Η νοσταλγία είναι τάση

Αυτές οι γεύσεις δεν χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η βιομηχανία σοκολάτας καταφέρνει να ανανεώνει την παράδοση, διατηρώντας ζωντανή τη σύνδεση του χθες με το σήμερα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μας. Ελληνικές και διεθνείς μάρκες εξελίσσονται είτε γευστικά, είτε οπτικά για να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες ανάγκες. Καθώς συζητάμε για νέες τάσεις όπως «καθαρή ετικέτα» με λίγα συστατικά, βιωσιμότητα, υγεία και ευεξία, η νοσταλγία παραμένει ισχυρή. Οι ειδικοί του marketing ονόμασαν αυτή την τάση «νέο-νοσταλγία» (στα αγγλικά New-Nostalgia) προσδιορίζοντας, έτσι την αναβίωση αγαπημένων προϊόντων με σύγχρονη προσέγγιση. Αυτό μπορεί να σημαίνει βελτίωση της συνταγής, καλύτερη ποιότητα υλικών, χρήση βιώσιμων πρακτικών στη συσκευασία ή προσαρμογή στις νέες διατροφικές ανάγκες, όπως vegan εκδοχές, προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη.

Ταυτόχρονα, η τάση της νοσταλγίας δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Συχνά δημιουργούνται νέες γεύσεις που μιμούνται τις παραδοσιακές ή που περιλαμβάνουν συστατικά με έντονες αναφορές σε παιδικές αναμνήσεις, όπως σοκολάτες με γεύση καραμέλας βουτύρου ή μπισκότου. Επιπλέον, πολλές μάρκες συνεργάζονται με άλλα αναγνωρίσιμα brands, δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες που ενώνουν τη συναισθηματική σύνδεση με την καινοτομία, γεφυρώνοντας έτσι το κενό μεταξύ παλιού και νέου.

Για όλα φταίνε οι θερμίδες;

Ναι, πράγματι οι σοκολάτες περιέχουν υψηλά ποσοστά θερμίδων. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για λιχουδιές «επιβράβευσης», η αποδοχή αυτών των θερμίδων μπορεί να είναι απελευθερωτική. Αντί, λοιπόν, να τις βλέπουμε ως κάτι αρνητικό, μπορούμε να τις αντιληφθούμε ως «καύσιμα» που τροφοδοτούν την ενέργειά μας. Μια μικρή απόλαυση των 35 γρ., 50 γρ. ή 70 γρ., όπως είναι τα μεγέθη στις δημοφιλέστερες σοκολάτες, μπορεί να μας προσφέρει χαρά και ευεξία, ενισχύοντας τη ψυχική μας υγεία. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η ποσότητα, όσο η συχνότητα της κατανάλωσης, ειδικά όταν δεν συνδυάζεται με σωματική άσκηση. Η ισορροπία είναι το παν.

Οι σοκολάτες που ξεχωρίσαμε στα ράφια των supermarket

1. ΙΟΝ Αμυγδάλου
Η ΙΟΝ Αμυγδάλου είναι συνδεδεμένη με τη νοσταλγία των Ελλήνων και αποτελεί παράδειγμα προϊόντος, που διατηρεί τη γεύση της αναλλοίωτη στην πάροδο των χρόνων. Τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις με εκδοχές χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα υγείας ή λευκή αλλά και σε διάφορα μεγέθη, με πιο πρόσφατα τα sticks των 35 γρ.. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, γάλα σε σκόνη, βούτυρο κακάο, αμύγδαλα 14%, μάζα κακάο, λακτόζη, λεκιθίνη σόγιας και βανιλίνη.

2. Lacta Oreo
H γνώριμη σοκολατένια γεύση της Lacta είναι συνδεδεμένη με την έννοια της αγάπης και δεν περιορίζεται στην κλασική συνταγή. Προτείνει νέους συνδυασμούς με γεύσεις επίσης γνώριμες, όπως είναι η συνεργασία με τα μπισκότα Oreo. Στα συστατικά διαβάσαμε: ζάχαρη, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, φυτικά έλαια (φοινικέλαιο, κραμβέλαιο), βούτυρο κακάο, ορός γάλακτος σε σκόνη, κακαόμαζα, βούτυρο γάλακτος, αλεύρι σίτου, γαλακτωματοποιητές (λεκιθίνη σόγιας, πολυγλυκερίδια του πολυρικυνελαϊκού οξέος, λεκιθίνη ηλιοτροπίου), αποβουτυρωμένο κακάο σε σκόνη, άμυλο σίτου, σιρόπι γλυκόζης – φρουκτόζης, διογκωτικά μέσα (ανθρακικά άλατα καλίου, ανθρακικά άλατα αμμωνίου, ανθρακικά άλατα νατρίου), αλάτι και αρώματα.

3. Maltesers
Τα Maltesers, αυτά τα σοκολατένια μπαλάκια με την αφράτη γέμιση στη χαρακτηριστική κόκκινη συσκευασία, έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια θέση στις καρδιές των μικρών και μεγαλύτερων καταναλωτών. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, σιρόπι γλυκόζης, εκχύλισμα βύνης, κακαομάζα, λιπαρά γάλακτος, λακτόζη, σκόνη ορού γάλακτος, φοινικόλιπος, αλεύρι σίτου, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), διογκωτικές ύλες: E341 – φωσφορικό ασβέστιο, E500 – ανθρακικά άλατα νατρίου, E501 – ανθρακικά άλατα καλίου, μέσο για γλασάρισμα (πηκτίνη), αλάτι, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.

4. TWIX
H TWIX δεν ξεχωρίζει μόνο για την καραμελένια γεύση, αλλά και γιατί συνδυάζει τη νοσταλγία και την επιβράβευση με την προσέγγιση «δύο σε ένα». Στα συστατικά διαβάσαμε: ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, αλεύρι σίτου (17%), φοινικόλιπος, βούτυρο κακάο, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, κακαομάζα, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, σκόνη ορού γάλακτος, κακάο μειωμένων λιπαρών, αλάτι, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), διογκωτική ύλη: (E500 – ανθρακικά άλατα νατρίου) και φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.

5. KITKAT
H KITKAT έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της, τη γεύση της και το χαρακτηριστικό σχήμα με το διάλειμμα από τη ρουτίνα της ημέρας. Συχνά λανσάρει τολμηρούς συνδυασμούς που προσεγγίζουν όσους καταναλωτές αναζητούν την καινοτομία χωρίς, όμως, να φεύγουν από τη γνώριμη και οικία επιβράβευση. Στη νέα της συσκευασία δίνει έμφαση στη βιώσιμη παραγωγή κακάο και φέρει πιστοποιητικό Rainforest Alliance. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, αλεύρι σιταριού, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, φυτικά λιπαρά (φοινικέλαιο, λίπος βουτυρόσπερμου), βούτυρο κακάο*, κακαόμαζα*, σιρόπι γλυκόζης, ορός γάλακτος με μειωμένη πρωτεΐνη σε σκόνη, βούτυρο γάλακτος, αποβουτυρωμένο κακάο σε σκόνη*, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνες), διογκωτικό μέσο (ανθρακικά άλατα νατρίου).

6. Crunch
H Crunch με την πλούσια σοκολατένια γεύση ξεχωρίζει για τον συνδυασμό της με τα rice pops που πετυχαίνουν εντυπωσιακή τραγανότητα. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, βούτυρο κακάο*, τραγανούς κόκκους δημητριακών 15% (αλεύρι ρυζιού, ζάχαρη, αποβουτυρωμένο κακάο* σε σκόνη, αλάτι), κακαόμαζα, γάλα σε σκόνη, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ορό γάλακτος σε σκόνη, άνυδρο βούτυρο γάλακτος, γαλακτωματοποιητή: λεκιθίνες και φυσική αρωματική ύλη βανίλιας.

7. Derby
Το «χρυσό» Derby της ΙΟΝ διατηρεί σταθερή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ειδικά σε όσους είναι λάτρης της σοκολάτας, που συνδυάζεται με τραγανούς κόκκους ρυζιού. Στα συστατικά περιέχει: Σοκολάτα γάλακτος 35,5%: ζάχαρη, βούτυρο κακάο, γάλα σε σκόνη, μάζα κακάο, γαλακτωματοποιητή: λεκιθίνη σόγιας, αρωματική ύλη: βανιλίνη, γέμιση καρύδας 60%: ζάχαρη, αμυλοσιρόπιο, αποξηραμένη καρύδα 22%, φυτική λιπαρή ύλη (φοινικέλαιο), εκχύλισμα βύνης, σκόνη κακάο (10-12% λίπος), πρωτεΐνες γάλακτος, αλάτι, γαλακτωματοποιητή: μονοστεατική γλυκερίνη, αρωματική ύλη: βανιλίνη, διογκωμένοι κόκκοι ρυζιού 4,5%: ρυζάλευρο, ζάχαρη, αμυλοσιρόπιο, ορός γάλακτος σε σκόνη, φυτική λιπαρή ύλη (κραµβέλαιο), δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης, γαλακτωματοποιητής: μονογλυκερίδια λιπαρών οξέων.

8. Kiss
H σοκολάτα Kiss έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τη σοκολάτα με την παιχνιδιάρικη γεύση φράουλας και μία μαστιχωτή υφή, που θυμίζει κάπως τα marshmallows. Στα συστατικά περιέχει: σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη, φυτικά (ελαιοφοίνικα), κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ορό γάλακτος σε σκόνη, βούτυρο γάλακτος, ασπράδι αυγού σε σκόνη, γαλακτωματοποιητές (λεκιθίνη σόγιας, πολυγλυκερίδια του πολυρυνικελαϊκού οξέος, λεκιθίνη, ηλιοτροπίου), αρώματα, νερό, χρωστική (καρμίνες) και για αντιοξειδωτικό (κιτρικό οξύ).

9. Mars
Η σοκολάτα Mars έχει συνδεθεί με την πλούσια γέμιση καραμέλας που υποστηρίζεται από απαλό και πληθωρικό νουγκά. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, βούτυρο κακάο, γάλα πλήρες σε σκόνη, κακαομάζα, ηλιέλαιο, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, λακτόζη, σκόνη ορού γάλακτος, κακάο μειωμένων λιπαρών, λιπαρά γάλακτος, εκχύλισμα βύνης, αλάτι, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), ασπράδι αυγού σε σκόνη, φοινικόλιπος, πρωτεΐνη γάλακτος και φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.

10. Snickers
Η σοκολάτα snickers με τη γέμιση από μαλακό νουγκά, καραμέλα και φιστίκια, πέρα από την επιβράβευση έχει καταφέρει να συνδεθεί και ως σνακ για το διάλειμμα στο σχολείο ή στο γραφείο. Στα συστατικά περιέχει: ζάχαρη, φιστίκια, σιρόπι γλυκόζης, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, κακαομάζα, ηλιέλαιο, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, σκόνη ορού γάλακτος, φοινικόλιπος, αλάτι, λακτόζη και πρωτεΐνη από ορό γάλακτος (από γάλα), γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), κοκκέλαιο (έλαιο καρύδας), ασπράδι αυγού σε σκόνη, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας και πρωτεΐνη γάλακτος.