Αν πράγματι το Martinez υπήρξε ο πρόγονος του Dry Martini, ενός από τα πιο κλασικά κοκτέιλ στον κόσμο, τότε φαίνεται πως του χρωστάμε πολλά. Τζιν και γλυκό βερμούτ σε ίση αναλογία, λικέρ μαρασκίνο και bitters ισορροπούν απολαυστικά σε μια old school παραλλαγή του δημοφιλούς κοκτέιλ Manhattan. Ακόμα και αν δεν είχατε ακούσει ποτέ το όνομά του, η ιστορία αλλά και η εύκολη συνταγή του θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε.

Η Καλιφόρνια και ο Jerry Thomas

Αν και η ακριβής ιστορία πίσω από τη δημιουργία του παραμένει ένα μυστήριο, το Martinez γεννήθηκε στις ΗΠΑ, πιθανότατα πριν το 188Ο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο πρωτοπόρος bartender -και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου με συνταγές για κοκτέιλ στον κόσμο- Jerry Thomas έφτιαξε το Martinez σε έναν πελάτη που έμελλε να ταξιδέψει για το λιμάνι Martinez της Καλιφόρνια, ενώ μια δεύτερη ιστορία υποστηρίζει πως ένας μπάρμαν από την ομώνυμη πόλη ανακάλυψε την περίφημη συνταγή. Μπορεί η πατρότητα του κοκτέιλ να αμφισβητείται, αλλά η πρώτη επιβεβαιωμένη γραπτή μαρτυρία του βρίσκεται στο βιβλίο του O.H. Byron με τίτλο Modern Bartender’s Guide που γράφτηκε το μακρινό 1884.

Τα υλικά της επιτυχίας

O Jerry Thomas στο διάσημο βιβλίο του (The Bar-Tender’s Guide) χρησιμοποιεί Old Tom τζιν, ένα γλυκόπιοτο ποτό με βαρύ σώμα που ανήκει στην κατηγορία των malt και ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Αγγλία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Αν θέλετε να μείνετε πιστοί στην παραδοσιακή συνταγή, το έντονα αρωματικό και βοτανικό Old Tom είναι μονόδρομος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα χώρος για γευστικούς πειραματισμούς. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε το κοκτέιλ με ένα πιο «σκληρό» τζιν, όπως ένα κλασικό λονδρέζικο dry ή να επιλέξετε ένα μοντέρνο τζιν αμερικάνικου τύπου με νότες εσπεριδοειδών. Προσθέστε το αγαπημένο σας γλυκό βερμούτ, ένα φρουτώδες και έντονα αρωματικό μαρασκίνο και λίγες σταγόνες από bitters για μια τέλεια γλυκόπικρη ισορροπία.

Κοκτέιλ Martinez
Υλικά
45 ml τζιν
45 ml γλυκό βερμούτ
7 ml μαρασκίνο λικέρ
2 σταγόνες bitters
φλούδα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα

Διαδικασία
Γεμίζουμε ένα σέικερ με πάγο. Προσθέτουμε το gin, το βερμούτ, το λικέρ μαρασκίνο και τις σταγόνες bitter. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα για 30″ και το αφήνουμε να ηρεμήσει. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το κοκτέιλ σε ένα παγωμένο ποτήρι και γαρνίρουμε με μια στριμμένη φλούδα πορτοκαλιού.