Αυτή την Κυριακή 29/09 το Cantina, που κυκλοφορεί με το Πρώτο Θέμα, συνοδεύεται από ένα podcast στο οποίο η Νανά Δαρειώτη παρουσιάζει τους υπέροχους ανθρώπους, τόπους, προϊόντα και γεύσεις που ανακαλύψαμε κατά τη διαδικασία δημιουργίας του τεύχους.

Σε αυτό το τεύχος του Cantina βγαίνουμε για ψάρεμα παπαλίνας στις δύο τα ξημερώματα στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, και το επόμενο πρωινό αντικρίζουμε για πρώτη φορά τα μαύρα πρόβατα του νησιού.

Ταξιδεύουμε στα Μαστιχοχώρια της Χίου για να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά των πολύτιμων «δακρύων» από τους παλιούς παραγωγούς του νησιού. Παρακολουθούμε, στη συνέχεια, στο γειτονικό καστροχώρι, γυναίκες ντυμένες στα λευκά να ξεχωρίζουν, ενώ τραγουδούν, τα πιο καθαρά.

Το οδοιπορικό μας στο Βόρειο Αιγαίο ολοκληρώνεται στη Λήμνο. Εκεί τρώμε ντομάτα από το μποστάνι και τυρί μελίχλωρο σε μια παραδοσιακή μάντρα και ψαρεύουμε τις τροφαντές λημνιές γαρίδες, με το μπλε σημάδι στην ουρά, στον κόλπο του Μούδρου.

Στο ίδιο τεύχος του Cantina κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στα food miles, τα χιλιόμετρα που διανύει η τροφή, με έναν δημοσιογράφο μας να μπαίνει στο φορτηγό γνωστού εστιατορίου για να φέρει λαχανικά από τη φάρμα που συνεργάζεται στην Εύβοια και έναν άλλο να συναντά την οικογένεια παραδοσιακών κτηνοτρόφων, στην -χωρίς ρεύμα- στάνη της στα Μεσόγεια, που προμηθεύει καθημερινά με γάλα το πιο παλιό γαλακτοπωλείο της Αθήνας προκειμένου να φτιάξει το διάσημο ρυζόγαλο, τις κρέμες και τα γιαούρτια του.

Ακούστε το podcast εδώ: