Πολλά πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, έχουν απαγορευτεί εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο τα περισσότερα take away μαγαζιά χρησιμοποιούν ακόμα πλαστικά τάπερ. Τα αγαπημένα αυτά δοχεία τείνουν να στοιβάζονται σε ντουλάπια και να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Είναι όμως ασφαλές να τα επαναχρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, καθώς επίσης και για να ζεστάνουμε φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων;

Δυστυχώς δεν υπάρχει σύντομη απάντηση, αφού θεωρητικά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Αν γυρίσετε ένα πλαστικό δοχείο, όπως ένα μπουκάλι ή ένα τάπερ από κάτω θα δείτε έναν αριθμό μέσα σε ένα τρίγωνο. Αυτός ο αριθμός αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που έχει χρησιμοποιηθεί. Τα είδη των πλαστικών είναι αρκετά με διαφορετικές ιδιότητες και ακόμη και αν ξέρουμε τι πλαστικό έχει χρησιμοποιηθεί, δεν υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις ακριβείς χημικές ουσίες που περιέχονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές από τις χιλιάδες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων μπορούν να βρεθούν στο φαγητό και το νερό μας, αφού υπάρχουν πιθανότητες να διαβρωθούν οι συσκευασίες λόγω θερμοκρασίας. Οι κατασκευαστές, βέβαια, υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά που δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που ανησυχούν για τη χρήση τους.

Παράλληλα, τα χημικά από τα οποία φτιάχνονται τα πλαστικά δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά οι δεσμοί τους σπάνε σε μικρότερα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μικροπλαστικά και νανοπλαστικά να καταλήγουν στον αέρα, το περιβάλλον και φυσικά στο φαγητό μας. Για παράδειγμα, τα όξινα τρόφιμα (όπως η σάλτσα ντομάτας) ή τα λιπαρά τρόφιμα είναι επιρρεπή στην απορρόφηση περισσότερων χημικών ουσιών από τα πλαστικά δοχεία. Τέλος, η μεταφορά των χημικών είναι μεγαλύτερη στα ζεστά φαγητά. 

Μπορούμε να ζεσταίνουμε φαγητό σε πλαστικά δοχεία;

Ο φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει το φαγητό και το δοχείο, και μέσω της αυξημένης θερμοκρασίας μία ποσότητα νανοσωματιδίων καταλήγει σε τρόφιμα και υγρά, γι’ αυτό και ακόμη και αν τα πλαστικά φέρουν την ένδειξη «ασφαλή για μικροκύματα», καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται στον φούρνο μικροκυμάτων. Να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη ένδειξη αναφέρεται στην αντοχή του δοχείου στις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου μικροκυμάτων. Τέλος, η συχνή έκθεση τους σε ζεστές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε φθορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.