Με την ίδια χαρακτηριστική ευκολία που δεκάδες λόγοι καθημερινά μας υπενθυμίζουν γιατί αγαπάμε να περνάμε χρόνο στην κουζίνα μας, έτσι απλά και αβίαστα, πολλές διαδικασίες – ειδικά σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και το μαγείρεμα – έρχονται να μας γεμίσουν με αρνητικά συναισθήματα. Τι κάνουμε, λοιπόν, για να αλλάξουμε διάθεση και κλίμα και για να αρχίσουμε να βλέπουμε την παρουσία μας στην κουζίνα με άλλο μάτι; Αναζητούμε και εφαρμόζουμε άμεσα, έξυπνες και πρακτικές λύσεις που έχουν ως αποστολή τους να κάνουν τη ζωή και τη δράση μας στο εν λόγω δωμάτιο, εύκολη -ή τουλάχιστον ευκολότερη- εξοικονομώντας μας χρόνο και πάνω απ’ όλα ενέργεια.

Μικρά, απλά και απολύτως εφαρμόσιμα κόλπα αρκούν για να μας «λύσουν» τα χέρια από τις καθημερινές εργασίες στην κουζίνα, προτρέποντάς μας παράλληλα να κάνουμε σοφότερες επιλογές στο που και πως θα κατανείμουμε τη φροντίδα του νοικοκυριού μας. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες, ούτε καν επιπλέον αγορές και έξοδα. Με εργαλεία και υλικά που, πάνω-κάτω, όλοι φυλάμε στα ντουλάπια ή στις αποθήκες μας, φτιάχνουμε το πλάνο μας για μία ζωή γεμάτη ευελιξία και χαμόγελα ικανοποίησης στην κουζίνα μας. Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μυστικά για να μπορέσουμε να το πετύχουμε.

1. Διατηρώντας την κουτάλα μας…στο ύψος των περιστάσεων

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δυσανασχετήσει βλέποντας την κουτάλα μας να βυθίζεται στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας μας και εμείς από πάνω να προσπαθούμε να την ανασύρουμε, με τον κίνδυνο να υποστούμε εγκαύματα;

Όχι πια! Τυλίγουμε ένα λαστιχάκι στο πάνω μέρος της λαβής της κουτάλας και απλώς την αφήνουμε να στηριχτεί πλευρικά του σκεύους μας. Η κουτάλα θα παραμείνει στη θέση της (ακόμα και αν το περιεχόμενο της κατσαρόλας ή του τηγανιού κοχλάζει) και εμείς θα μπορούμε να ανακατεύουμε το φαγητό μας ανά πάσα στιγμή το θελήσουμε. Φυσικά, το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και με την πιρούνα σε περίπτωση που, για παράδειγμα, επιχειρήσουμε να ανακατέψουμε την pasta μας.

2. Ένας πλάστης όλα τα μπορεί

Το τρίψιμο των μπαχαρικών, στην πράξη, μπορεί να αποδειχτεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν δεν έχουμε στη διάθεσή μας, γουδί και γουδοχέρι…Τι κάνουμε λοιπόν; Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας σε μια νάιλον σακούλα (όπως αυτές που τυλίγουμε τα σάντουιτς και τα τοστ μας), τη μεταφέρουμε σε μια σκληρή επιφάνεια και έπειτα συνθλίβουμε τα μπαχαρικά ρολάροντας από πάνω αρκετές φορές τον πλάστη ή χτυπώντας τα ελαφρώς με αυτόν.

3. Καθαρίζοντας το ακτινίδιο

Τα ακτινίδια έχουν φανταστική γεύση, αλλά είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να τα φάμε χωρίς προηγουμένως, και κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματός τους, να τα έχουμε βρωμίσει. Έτσι, λοιπόν, καταφεύγουμε στη μέθοδο του κουταλιού: Κόβουμε τις άκρες του ακτινιδίου και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να σκαλίσουμε τη σάρκα του, απομακρύνοντας έτσι, με τον πιο έξυπνο και πρακτικό τρόπο, τη φλούδα του.

4. Κεράσια χωρίς κουκούτσια με ένα καλαμάκι

Και όμως! Τα καλαμάκια δε χρησιμεύουν μόνο για να απολαμβάνουμε τον καφέ, τον χυμό ή το αναψυκτικό μας. Το ίδιο αποτελεσματικά μπορεί να φανούν και κατά την αφαίρεση των κουκουτσιών στα κεράσια. Απλώς κρατάμε το κεράσι με το ένα χέρι και χρησιμοποιούμε το άλλο για να περάσουμε το καλαμάκι απευθείας μέσα από το κεράσι. Ο κουκούτσι θα βγει μεμιάς!

5. Πρέσα πατάτας όχι μόνο για πατάτες

Ποιος είπε ότι η πρέσα που φυλάμε στο συρτάρι της κουζίνας μας, είναι κατάλληλη μόνο για να ετοιμάζουμε τον αγαπημένο μας πουρέ πατάτας; Εξίσου αναγκαία και αποτελεσματική είναι και κατά την προετοιμασία του γουακαμόλε μας.

Ξεφλουδίζοντας τα ώριμα αβοκάντο μας και πιέζοντάς ελαφρώς την επιφάνειά τους με την μεταλλική πρέσα πατάτας, φτιάχνουμε εύκολα και χωρίς καν τη χρήση πιρουνιού, το διάσημο μεξικάνικο σνακ, που τόσο νόστιμα συνοδεύει τις τορτίγιες και τα νάτσος μας.

6. Τέλος στα «δύσκολα» καπάκια

Γυάλινο βάζο με κολλημένο καπάκι που δεν ανοίγει με τίποτα; Όχι πια. Και αυτό χάρη στο ανοιχτήρι, που ήδη φυλάμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας, κατάλληλο για μπουκάλια και κονσέρβες και το οποίο θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε μία μικροσκοπική τρύπα στο καπάκι. Μόλις αυτό τρυπηθεί, έστω και ελάχιστα, θα απελευθερωθεί αέρας από το εσωτερικό του και θα ανοίξει χωρίς καν να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως μόλις το κάνουμε, θα πρέπει να καταναλώσουμε απ’ ευθείας το περιεχόμενο του βάζου, διαφορετικά θα χρειαστεί να μεταφέρουμε αυτό το περιεχόμενο σε νέο δοχείο.

7. Κολοκύθα χωρίς σπόρους στο λεπτό!

Μπορεί – και δικαίως – να θεωρούμε δύσκολο και βασανιστικό το να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τους σπόρους της κολοκύθας από το «σώμα» της, όμως, με αυτό το έξυπνο κόλπο, ο διαχωρισμός αυτός γίνεται, στην πραγματικότητα, παιχνίδι. Πώς; Σκαλίζοντας το εσωτερικό της κολοκύθα με έναν αυγοδάρτη.

8. Η απίθανη χρήση μίας φέτας ψωμιού

Έσπασε το αγαπημένο μας γυάλινο ποτήρι και σκόρπισαν μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού σε όλο το πάτωμα; Κανένα πρόβλημα. Σκουπίζουμε πρώτα την επιφάνεια συνολικά και αφού απομακρύνουμε τα μεγάλα και εμφανή κομμάτια γυαλιού, παίρνουμε μία φέτα από ψωμί και την περνάμε με πίεση πάνω από το πάτωμα. Θα διαπιστώσουμε πως τα γυάλινα μικροσκοπικά σωματίδια που μοιάζουν με σκόνη, θα κολλήσουν αμέσως πάνω στην επιφάνεια του ψωμιού το οποίο και αμέσως μόλις ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία, φροντίζουμε να πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων.

9. Ψαλιδίζοντας την πίτσα

Αν μέχρι χθες, το ψαλίδι της κουζίνας το χρησιμοποιούσαμε μόνο στο να σκίσουμε τις συσκευασίες των τροφίμων, ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη δυναμική του. Που; Στην πίτσα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, να κόψουμε την πίτσα μας σε κομμάτια χρησιμοποιώντας όχι το κλασικό μαχαίρι πίτσας αλλά το ψαλίδι που φυλάμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Και αν θέλουμε να πάμε το όλο θέμα ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να προμηθευτούμε και το ειδικό ψαλίδι για πίτσα, που ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του (θυμίζει πολύ σπάτουλα) και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας στη στιγμή!

10. Μάφιν ή μπισκότα;

Ό,τι και αν τελικά αποφασίσουμε να φτιάξουμε ως σνακ, είτε muffins είτε cookies, η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κοινή. Πρόκειται για τη φόρμα που ήδη χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε τα μικρά αφράτα κεκάκια μας – κοινώς τα cupcakes μας – και η οποία μας βοηθά να ξεφουρνίσουμε μπισκότα ίδιου μεγέθους, τέλεια και ολοστρόγγυλα, όπως τα έχουμε ονειρευτεί!

Το άρθρο της εβδομάδας