Sponsored Content 

Η αλήθεια είναι ότι το πλυντήριο πιάτων είναι μια απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι αφού μας απαλλάσσει από τον κόπο του πλυσίματος στο χέρι και φυσικά από τον χρόνο που θα ξοδεύαμε σε καθημερινή βάση γι αυτή τη δουλειά. Ειδικά αν εργαζόμαστε πολλές ώρες ή η οικογένεια είναι πολυμελής (ή και τα δύο) το πλυντήριο είναι ίσως η συσκευή που δουλεύει περισσότερο από κάθε άλλη όλες τις εποχές του χρόνου. Τι γίνεται, όμως, με το ρεύμα και το νερό που σπαταλάμε γι αυτή τη συνεχόμενη λειτουργία; Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι οικονομίας που θα μπορούμε να εφαρμόσουμε:

  1. Πριν επιλέξουμε πλυντήριο πιάτων κάνουμε εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Γενικά προτιμάμε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης με βάση τη βαθμολόγηση τους σχετικά με τις διάφορες λειτουργίες τους (το πλύσιμο, το στέγνωμα κ.ο.κ.).
  2. Επιλέγουμε συσκευές με χαμηλή κατανάλωση νερού, συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά και τις αναλυτικές πληροφορίες που δίνουν οι διάφοροι κατασκευαστές.
  3. Δεν ξεπλένουμε εντελώς τα πιάτα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο. Για πιο αποτελεσματική και κυρίως πιο οικονομική χρήση του πλυντηρίου φροντίζουμε να πετάμε τα υπολείμματα τροφών, χωρίς όμως να ξεπλένουμε εντελώς τα πιάτα πριν τα τοποθετήσουμε μέσα για να μην αναστέλλεται η λειτουργία του απορρυπαντικού. Πιο συγκεκριμένα, τα ένζυμα των απορρυπαντικών προσκολλώνται στα σωματίδια των τροφών κι αν αυτά δεν υπάρχουν πάνω στα πιάτα τα ένζυμα αποβάλλονται και έτσι τα πιάτα δεν καθαρίζονται. Με δυο λόγια, είναι προτιμότερο, να σκουπίζουμε καλά τα πιάτα με ένα χαρτί κουζίνας παρά να τα ξεπλένουμε πριν πάρουν τη θέση τους στο πλυντήριο.
  4. Γενικά, προτιμάμε να πλένουμε όταν το πλυντήριο είναι γεμάτο. Έτσι καταναλώνουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό, από ότι αν το βάζουμε σε λειτουργία περισσότερες φορές με λιγότερο περιεχόμενο. Ωστόσο, τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια διαθέτουν και οικονομικά προγράμματα, ειδικά για λίγα σκεύη οπότε σε κάθε περίπτωση κερδίζουμε χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη που δεν είναι πολύ λερωμένα.
  5. Η καθαριότητα βοηθάει στην οικονομία. Διατηρώντας καθαρό το φίλτρο του πλυντηρίου η συσκευή λειτουργεί πιο σωστά. Το ιδανικό είναι να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφών μετά από κάθε πλύση αφαιρώντας και καθαρίζοντας το φίλτρο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, καλό είναι να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης για τυχόν διαρροές και να καθαρίζουμε προσεκτικά και αυτό το σημείο από άλατα κλπ.