Το τυρί σε φέτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε τοστ και οι διαθέσιμες επιλογές συνεχώς αυξάνονται σε ποιότητα και σε γεύσεις. Εμείς, όπως κάθε εβδομάδα, επισκεφθήκαμε τα ψυγεία των supermarket και καταγράψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που βρήκαμε. Κάποιες από αυτές λιώνουν τέλεια και είναι ιδανικές για burger, άλλες ταιριάζουν με ζυμωτό ψωμί και άλλες περιπτώσεις είναι ιδανικές για σπιτικά σουφλέ και πίτσες. Από το Cheddar μέχρι το Emmental, το gouda και το edam, αλλά και το δικό μας κασέρι καθώς και τις περιπτώσεις με κατσικίσιο γάλα, σίγουρα υπάρχει μια ποιοτική και γευστική λύση για κάθε γούστο και για κάθε γρήγορο γεύμα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος ανακάλυψε το τυρί σε φέτες ή ποιος το παρήγαγε για πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης ανάπτυξης στο ψωμί του τοστ. Η βιομηχανική παραγωγή τυριού σε φέτες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, έγινε δημοφιλής τον 20ο αιώνα με την ανάπτυξη των τεχνολογιών επεξεργασίας τροφίμων και συσκευασίας και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να προσφέρουν στους καταναλωτές νέες γεύσεις προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι νέες τάσεις στα τυριά του τοστ

Όσο η επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου εξελίσσεται, τόσο θα βρίσκουμε στα ψυγεία των supermarket νέα τυποποιημένα προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας. Έτσι λοιπόν, παρατηρείται μία μεγάλη στροφή προς πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές και τα βιολογικά τυριά παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Παράλληλα, αυξάνεται η ζήτηση για τυριά από εναλλακτικές πηγές γάλακτος, πέρα από το αγελαδινό, όπως είναι η περίπτωση του κατσικίσιου, του πρόβειου και του βουβαλινού, που θεωρούνται πιο εύπεπτα και έχουν διαφοροποιημένες γεύσεις.

Προσαρμοσμένα σε ειδικές διατροφές

Η τάση για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές φαίνεται να αυξάνει και τη ζήτηση για τυριά σε φέτες που έχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, χωρίς να στερούνται τις γεύσεις. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από τη λακτόζη και είναι ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τυριά με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης που απευθύνονται σε όσους αναζητούν προϊόντα που προωθούν την αύξηση της μυϊκής μάζας ή την ενίσχυση της διατροφής με πρωτεΐνες. Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν ήδη πρωτεΐνες, η έμφαση βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν πιο στοχευμένες επιλογές, ανάλογα με τις διατροφικές τους ανάγκες.

Βιώσιμες συσκευασίες με λιγότερο πλαστικό

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, η ζήτηση για βιώσιμες συσκευασίες αναμένεται να αυξηθεί. Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για μείωση των αποβλήτων, κάποιοι προτιμούν προϊόντα που χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό ή συσκευασίες από βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά. Παρόλα αυτά, η πλήρης μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στη συσκευασία των τυριών σε φέτες μπορεί να καθυστερήσει. Αν και η τάση αυτή δείχνει να αναπτύσσεται, αναμένεται να δούμε πιο σημαντική άνοδο τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι παραγωγοί και οι καταναλωτές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Φυτικό τυρί σε φέτες υπάρχει;

Μια από τις σημαντικότερες τάσεις αφορά τα υποκατάστατα «τυριών» φυτικής προέλευσης (plant-based), τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Αυτά τα υποκατάστατα παρασκευάζονται με καρπούς όπως αμύγδαλα, κάσιους, καρύδα και άμυλα όπως πατάτα, ταπιόκα ή και άλλες φυτικές επιλογές. Απευθύνονται σε όσους ακολουθούν vegan διατροφή, σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και είναι ιδανικά για όσους προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων στην καθημερινή τους διατροφή.

Τυριά σε φέτες στα ψυγεία των supermarket

ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ
Το ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ είναι ημίσκληρο τυρί από 100% ελληνικό πρόβειο και αγελαδινό γάλα και παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Είναι πλούσιο σε γεύση και έχει μαλακή βελούδινη υφή, ειδικά όταν ψήνεται. Είναι ιδανικό για τοστ και σάντουιτς και συνδυάζεται ωραία με καπνιστά αλλαντικά, ρόκα και λιαστές ντομάτες. Αναλυτικά τα συστατικά του: συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα, παστεριωμένο πρόβειο γάλα, αλάτι, πυτιά, καλλιέργεια.  

Havarti ΠΓΕ
Με έμφαση στην εντοπιότητα, το τυρί σε φέτες «Havarti» είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω της ιδιαίτερης διαδικασίας παραγωγής. Προέρχεται από τη Δανία, έχει κοκκώδη υφή, μικρές τρύπες και ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Μαλακώνει εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου και είναι ιδανικό για σάντουιτς και μπρουσκέτες. Στα συστατικά περιέχει: παστεριωμένο γάλα αγελάδος, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά (μικροβιακή).

NOYNOY Gouda
Το NOYNOY Gouda σε φέτες της Friesland Campina, είναι ημίσκληρο, λιώνει εύκολα όταν ψήνεται και είναι ιδανικό για τοστ. Παράγεται στην Ολλανδία από φρέσκο αγελαδινό γάλα και συσκευάζεται σε ανακυκλώσιμη συσκευασία. Στα συστατικά περιέχει φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδος, αλάτι, γαλακτική καλλιέργεια και πυτιά.

Τρικαλινό ελαφρύ
Το Τρικαλινό Ελαφρύ παρασκευάζεται από τη ΦΑΓΕ στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Πρόκειται για μαλακό τυρί 4μηνης ωρίμανσης και είναι ιδανικό για να καταναλωθεί σκέτο ή για ελαφριές συνταγές που συνδυάζουν βραστά αυγά και τοματίνια ή άλλα λαχανικά. Στα συστατικά διαβάσαμε: μαλακό τυρί από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος, αλάτι, γαλακτική καλλιέργεια και πυτιά.

Milner
Το Milner σε φέτες, είναι μαλακό τυρί από φρέσκο αγελαδινό γάλα και έχει πλούσια γεύση με χαμηλά λιπαρά. Παράγεται στην Ολλανδία και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Τρώγεται σκέτο ή συνδυασμένο με ζυμωτό ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο. Στα συστατικά περιέχει: Παστεριωμένο ημιαποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά, συντηρητικό: νιτρικό νάτριο, χρωστική: καροτένιο.

 

Λεβέτι Κασέρι ΠΟΠ
Ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας, το Κασέρι που είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), κυκλοφορεί συσκευασμένο και σε φέτες. Όπως και το ολόκληρο, καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου, λιώνει πάνω σε πεϊνιρλί και ταιριάζει ιδανικά με ελληνικά αλλαντικά παλαίωσης όπως είναι ο παστουρμάς. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και συσκευάζεται στην Ελασσόνα.

Cheddar
Με βρετανική προέλευση και ιστορία που ξεκινάει τον 12ο αιώνα, το Cheddar ταιριάζει ιδανικά με λιπαρές πρωτεΐνες και η προσθήκη του σε πληθωρικά burgers είναι ακαταμάχητος συνδυασμός. Το Royal Cheddar παράγεται με γάλα προέλευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συσκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία Artima. Στα συστατικά περιέχει: παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά και χρωστική ουσία: β-καροτένιο (Ε160a).

La vache qui rit
Το La Vache qui rit με cheddar σε φέτες, είναι σίγουρα η τέλεια πρόταση για όσους αναζητούν πλούσια γεύση τυριού και βουτυράτη υφή. Ταιριάζει ιδανικά με BLT (bacon, Lettuce, tomato) σάντουιτς και ψωμί brioche. Εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Fromageries Bel Hellas και στα συστατικά περιέχει: αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, τυριά (εκ των οποίων cheddar 25%), βούτυρο, γαλακτωματοποιητικά άλατα: πολυφωσφορικά, αρωματικές ύλες, αλάτι και για χρωστική: εκχύλισμα τσίλι.

Λογάδι
Το Λογάδι είναι ελληνικό μαλακό τυρί και έχει ξεχωριστή γεύση που οφείλεται στην πρόσμιξη αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος. Τρώγεται σκέτο ή σε σάντουιτς και ταιριάζει πολύ ως συστατικό σε μεζεδάκι πάνω σε ψωμί με ελιές. Παράγεται στην Ελλάδα με γάλα παραγόμενο εντός της ΕΕ και συσκευάζεται από την ΟΠΤΙΜΑ. Παστεριωμένο ΓΑΛΑ (ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό ΓΑΛΑ 60%, αιγοπρόβειο ΓΑΛΑ 40%), αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, ζωική πυτιά, σκληρυντικό: χλωριούχο ασβέστιο.

Βιολογικό Τυρί ΧΩΡΙΟ
Αυτό το βιολογικό τυρί σε φέτες έχει ήπια γεύση και μαλακή υφή που λιώνει εύκολα σε τοστ, πίτσες και σουφλέ. Παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συσκευάζεται στην Ελλάδα για τη Μινέρβα Ελαιουργική. Στα συστατικά διαβάσαμε: ημίσκληρο τυρί από 100% αγελαδινό γάλα Ολλανδίας Βιολογικής γεωργίας.

Κασκαβάλ Πίνδου
Ένα ακόμα Ελληνικό τυρί που πλέον διατίθεται σε φέτες είναι το Κασκαβάλ της Πίνδου. Θυμίζει πολύ το κασέρι και τρώγεται εξίσου ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου ή ψημένο μαζί με ψωμί του τοστ. Παράγεται από τη βιομηχανία γάλακτος Καραλής και στα συστατικά αναφέρει 100% πρόβειο γάλα.

Gouda Alpiland
To Gouda Alpiland είναι ημίσκληρο καπνιστό σε φέτες τυρί που συνδυάζεται εύκολα με πολλούς συνδυασμούς, σκέτο, σε τοστ, μαγειρεμένο σε σουφλέ. Παρασκευάζεται στην Αυστρία και στα συστατικά περιέχει παστεριωμένο γάλα, αλάτι, μικροβιακή πυτιά, οξυγαλακτική καλλιέργεια, καπνός, χλωριούχο ασβέστιο.

Ορεινές φάρμες Κρήτης
Αυτό το ημίσκληρο τυρί αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα τυριά σε φέτες και παρασκευάζεται με κατσικίσιο γάλα. Έχει χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, βουτυρένια υφή και ελαστικότητα, δηλαδή τα χαρακτηριστικά γευστικά στοιχεία του κατσικίσιου γάλακτος. Παράγεται και συσκευάζεται στο Ρέθυμνο από την εταιρεία Ορεινές Φάρμες Κρήτης και στα συστατικά περιέχει: παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια και πυτιά.

Το άρθρο της εβδομάδας