Η μαγειρική είναι μία καθημερινή ανάγκη για επιβίωση αλλά και μια δημιουργική ασχολία για κάποιους ανθρώπους. Η ενασχόλησή με την κουζίνα όμως εξ ορισμού κοστίζει όχι μόνο από την άποψη της κατανάλωσης υλικών αλλά και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει ως αποτέλεσμα φουσκωμένους λογαριασμούς. Γι’ αυτό αξίζει από εδώ και μπρος κάθε φορά που μαγειρεύετε να ακολουθείτε μερικά tips που θα ωφελήσουν την τσέπη σας:
Αγοράστε χύτρα και φριτέζα αέρος: Αντικαταθηστώντας τις απλές κατσαρόλες με μία χύτρα ταχύτητας γλιτώνετε τον μισό χρόνο σε κάθε μαγείρεμα και ταυτόχρονα εξοικονομείτε 30% – 60% ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και με τα τηγάνια και το air fryer. Me δύο νέες συσκευές λοιπόν μπορείτε να έχετε πεντανόστιμο φαγητό χωρίς να χαλάτε μια περιουσία στο ρεύμα με μπελαλίδικα τηγανίσματα, σιγομαγειρέματα και φουρνίσματα που κρατάνε ώρες.
Ζεστάνετε το φαγητό στα μικροκύματα: Εάν θέλετε να ζεστάνετε 1-2 μερίδες φαγητού προτιμήστε τα μικροκύματα και όχι τα μάτια ή τον φούρνο, η χρήση των οποίων είναι πιο ακριβή σε κάθε περίπτωση.
Μην ανοιγοκλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και τον φούρνο: Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε είναι να ανοιγοκλείνουμμε συχνά το καπάκι της κατσαρόλας, τον φούρνο κ.ο.κ. Αυτό κάνει τη θερμοκρασία του φαγητού να πέφτει με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για να ανέβει ξανά και να συνεχιστεί το μαγείρεμα. Με δύο λόγια, ανεβαίνει το κόστος της διαδικασίας στο σύνολό της.
Μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο: Πολλές φορές βιαζόμαστε να βάλουμε το φαγητό στο ψυγείο ώστε να μη χαλάσει, ειδικά το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο όμως αναγκάζουμε το ψυγείο να σπαταλάει επιπλέον ρεύμα για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Καλό είναι λοιπόν να περιμένουμε να κρυώσει καλά το φαγητό πριν το βάλουμε στο ψυγείο πόσο μάλλον πριν το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.